Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, bercus napisał(a):

https://allegro.cz/nabidka/polovodicove-rele-prumyslovy-stykac-hoymk-ssr-40la-40a-13312624272

W opisu sterowanie 4-20 mA,ale možne znalazc instrukcje,gdzie jest užywane napiecie do sterowania 1-5 V pasuje pod te mA. Rele stykowe sa 2-30 V,czy podobno.

Opis 

• jiné: spoušť na nule

jesli to zalaczenie/wylaczenie w zerze to moze ci to nie zadzialac tak jakbys chcial. Ale moze zle to rozumie.

Upewnij sie ze jest tam stetowanie fazowe a nie inne.

Dla wytlumaczenia ponizej przyklady:

https://indastra.pl/ssr-rodzaje-sterowan

Ps. Nie jestem pewny czy nawet przy fazowym sterowaniu licznik nie policzy ci pelnego obciazenia grzalki aby za chwile falownik oddal do siecie nadwyzke. Czekam az sprawdzisz i napiszesz w praktyce…

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
16 godzin temu, sambor napisał(a):

Sterowanie jest OK AC/DC, ale napięcie regulowane jest AC

Mam falownik jako wyspowy.Chcem miec sterowalne 240V do bojlera.Sterowanie na podstawie mocy tego malutkego panelka.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisz ukonczona robota na instalacji.Podwieczorom i pierwsze musialem ujac jeden minipanel,bo dzialalo z zbyt duža moca,na jednym wyglada o.k.Zle moje wyliczenie,czy zle podane opory komponentow.Nastapila faza testow,dodam zdejcja i poki zadziala tež jakis opis polaczenia i užytych czesci.

• Lubię to 1
Opublikowano

Pobaw się dając jakieś rezystory powinny coś zmieniać a przy okazji zachowywać się w miarę liniowo z regulacją napięcia.

Jest jeden minus tego schematu na panelu - będzie brudny - wypali się z czasem więc i sterowanie będzie siadać. Najlepiej byłoby zrobić sobie jakiś miernik VA z paneli i tym sterować przez jakąś aplikację ale to już więcej roboty.

Opublikowano

Tak naprawde nie dzialalo by u mnia,falownik sysa z panelow kilka mu potrzebne.Mam w obwodu potencjometer do ustawienia.Kupilem ale 1 Kohm i mialem brac 2 Kohm.Jescze zmienie,bo zkasowanie jednego panelka zrobilem,jako ------- bo najpierwsze pieknie wszystko przykleilem i zakleilem przeczi wodzie i potym wszedlem w ten zabezpieczony system :-).Czyli kupie jescze raz panelok za 10 zeta i w tym samym sklepie potencjometra za 3.Teraz tylko troche obawy,bo jestem w robocie i nie wie,co doma wynalazok robi...

Tež wyobserwowalem,že nie dziala na inwerteru styk ktory ma za robote stykac on/off mojego sterowaciego  obwoda,kiedy sa jutro baterie doladowane juž do ustawionego roboczego napiecia i wylaczac,kiedy napiecie spadnie przy dužym obciaženiu od innych uzardzien.3x checkowalem ustawienia i bladu nie znalazlem.

Opublikowano (edytowane)

Robie testy.Powrocilem do napiecia 11V,i wyobserwowalem,že potrzebne panelok sterujacy tež dodatkowo obciažyc,bo z brakiem obciaženia nie jest progres dla naslonecznienia,odbior ssr znikomny.Nie odpowiedna opisana rezystancja-ma dužo wieksza.Teraz szeregowo-rownolegle pracuje z rezystormi 🙂 Mimo to-dziala!,tylko dopasowac odpowiedny rezistor,by gralo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Może by zastosować komparator do sterowania.

Opublikowano

Namalowalem,bo opis pewnie bym skopal.Dziala przecyzyjnie,temperatura chlodnika niska.

IMG_20240331_181514_070.jpg

IMG_20240331_181257_584.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@bercus mozesz sprawdzic jak licznik energii sie zachowuje?

Chodzi mi o sytuacje gdy zalaczasz SSR na aktualna moc (nadwyzke) i czy jest wykazana na licxniku produkcja wyslana do sieci?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Nie wysilam energie w siec.Tylko potrzebuje zužyc "jalowe"dzialanie falownika.Poki sa baterie naladowane i nie jest inne zapotrzebowanie na prad.Mam ale licznikow poprzed i poza falownikom z pokazywaniem aktualnych poborow amperow,wattow.Dziala stale zmiienianne obciaženie dla naslonecznienia,tak jak planowalem,watt po wattu.Poki ktos chce rowno užyc wyprodukowanego pradu w domu jest to tanie i dzialajace uzardzienie.

Ustawowalem potencjometrom moc ssr i  zaraz szukalem idealnego rezystora obciaženia panelkow do ustawienia przebiegu mocy glownych panelow i panelkow sterujacych ssr.-Može byc na innej instalacji roznica kilka dziesiatok ohmow,ale podstawa juž jest-Wlasnie w koncu odložylem szybki start ssr i užylem dopiero wyzszych wartosci mocy,ale za to z progresywnym sterowaniem,bo 100W na grzalke nie bylo dla niczego...

Užywam w bojleru dublowana grzalke(najdrozsze uzardzienie systemu),gdzie jest jeden obieg 1KW pozostal stale pod sieci-termostat na nižsza temperature i jeden obieg 1KW jest na drugim termostatu wpiety na tym solarnym uzardzieniu.Poki ma ktos grzalki w buforze,jest to tež nie zly patent,bo eliminuje chmurki i nie zasila zbytno z sieci.Možne miec wiecej takich ssr podlaczonych,tylko potrzebne užyc kalkulatora rezystorow obciaženia,bo každe nastepne ssr znaczy 500 ohm w obwodzie rownoleglym.

Edytowane przez bercus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Max.od polowy sezonu bedzie wynalazok dzialac do kasy ponad inwestycju na plus :-)