Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z ustawieniami pieca pel eko 5 z Pleszewa 10 kw. Na ekogroszek i pelet. Palnik sv200. Pale ekopelet kaczkana 8mm. Zrobiłem przesyp przez palnik do popielnika i wyszło mi na godzinę 4,25 kg.mysle że wynik może być lekko oszukany bo pewnie pelet trochę był zmielony. Po wpisaniu tej wartosci wyszło że piec z 10 kw na wyświetlaczu pokazało mi 5 kw. Wartosci podane przez serwisanta to: czas pracy 10 s,czas pauzy 15, nadmuch maksymalny 45, nadmuch min 20. ,moc 25%. Przy zakupie pieca było mowione że palnik radzi sobie z peletem i 6 i 8 mm.  Ogladalem jak ustawiac palnik niby poprzez oglądanie zmian plomienia i mam już dość kombinowania. Próbuje znaleźć kogoś kto się na tym zna i może to badziewie ustawić. Serwisanci nie odbierają. Nie oddzwaniają. Obcy nie znają takich pieca i nie chcą się tego podjąć. Sam już kombinowalem tyle i w gore I w dol z parametrami każdymi żeby widzieć efekty i mam piec okopcony choć i brązowy był. Wiem że to było dobre ale na wcześniejszym przesypie powyżej  5 kg. Może ktoś coś doradzi. Czy ten przesyp źle zrobiłem?. Podajnik pionowy podaję szybciej i więcej ale jest regulowany czujnikiem. A ten co podaje do paleniska to jego się przysypuje czy się mylę?proszę o pomoc?

Opublikowano

Jaki tam sterownik jest?

Opublikowano

Witam Argos pis plus. Sorki ale jestem kierowca i nie zawsze szybko mogę zareagować na wpisy. Dużo na głowie. Problemy rodzinne i zdrowotne. 

Argos pid plus. 

Opublikowano

Dobrze Ci serwisant podał, po co kombinujesz jak koń pod górę?

Przesyp małego jest w granicy 5kg/h jak ktoś usilnie chce mieć aktywny licznik spalania i nie jest ważny do niczego innego, tylko statystyki, nie wpływa na pracę.

Dla 100%mocy a niżej to sobie już sterownik dobierze

Podawanie 10sekund,

pauza w zależności od pelletu 15sekund (+,-3sekundy)

nadmuch max 40-43 w zależności od pelletu

nadmuch min 20-25% w zależności od pelletu i ciągu komina

moc minimalna 25%

Opublikowano

Witam. Kombinowalem bo pelet się nie dopalal. A miał być pył. Zacząłem kombinować a byłem zielony więc sprawdzałem co będzie gdy ..... widziałem efekty po obserwacjach. Sprawdzałem na necie i jestem tutaj. Dzięki za radę.  Sprawdzę te nastawy na weekendzie. Poobserwuje.