Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o poradę. 

Chcemy wstawić kocioł na pellet do domku ok 120m2. Problemem jest to, że komin jest po środku domu dokładnie w kuchni. Obecnie opalane drewnem i węglem w kuchni kablowej z wężownicą (chyba tak to się nazywa). Grzejniki aluminiowe 5 szt i drabinka w łazience. Problemem jest cwu gdyż sa zabudowane wszystkie rurki oraz dojście do bojlera.  Plan jest taki żeby w kuchni dostawić dwie ścianki z  karton gipsu i wstawić drzwi. Problemem jest cwu bo nie da rady bez kapitalnego remontu łazienki podpiąć pompę pod ciepłą wodę. Chyba, że się mylę i jest jakieś inne rozwiązanie. Kocioł będzie MPM ecoenergy 12kw. 

Bardzo proszę o jakieś porady wskazówki może komuś coś przyjdzie do głowy jakiś pomysł i podzieli się nimi będę bardzo wdzięczny.

Pomieszcze nie do wydzielania to ok 100x150cm oraz 250cm wysokości przyłącze i powrót jest właśnie w tym miejscu.

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc pompę pod ciepłą wodę ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Chodziło mi o zasobnik ciepłej wody cwu. Wtedy musiałoby to chodzić na jednej pompie tak jak teraz to jest. 

Opublikowano

Nie wiem nie widząc tego jak tam jest z tymi podejściami , ile tych pompek byś chciał ,czy mieszacz planujesz na grzejnik.

Ale jest opcja ładowania zasobnika pompą kotłową , a zawór elektromagnetyczny taki bezprądowo zamknięty podpinasz jako pompę cwu i on otwiera przepływ przez wężownice zasobnika .

Opublikowano

Plan był taki żeby tylko jedna pompę dać na powrocie a przed nią zawor termostatyczny 50-55. Tylko co z tym zasobnikiem zrobię to nie wiem bo nie mam jak się dostać do rur cwu. Tylko mam dostęp do wejścia i powrotu instalacji po rozbiórce kuchni i odłączeniu tej wężownicy

Opublikowano

Jak to działało na tej zasadzie że najpierw szło przez węzownice i dalej na co to nic nie zrobisz ,musisz to rozdzielić .

Opublikowano (edytowane)

IMG_20231227_161715.jpg

IMG_20231227_161723.jpg

IMG_20231227_161812.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@sambor @Kordjano

Czy ten schemat będzie ok ? Tylko nie będzie pompy na cwu a założę jakiś zawór elektro i podłącze pod sterownik kotła.

IMG_20231227_174332.jpg

Opublikowano

No dokładnie tak to nie będzie , bo musiała by być ta pompa cwu ,jak dasz ten elektrozawór powrót z zasobnika musi iść do niebieskiej kreski przed zawór temperaturowy .

Opublikowano (edytowane)

Można dać na 1 pompie i elektrozaworze, ale powrót z grzania bojlera trzeba wpiąć między zaw 3-D a pompę.

Nie wiem tylko czy to ma sens - elektrozawór ze sterowaniem też kosztuje

Edytowane przez sambor
  • Przydało się 1
Opublikowano

Muszę jakoś kontrolować woda cwu. A raczej ciężko będzie podłączyć pompę bo wszystko zabudowane przy zasobniku. Kolega @Kordjano zasugerował taki zawór u niego z plum sterownikiem fajnie współpracuje podpięty pod zacisk pompy cwu.

IMG_20231227_201109.jpg

Opublikowano

Działało kiedyś , bo teraz już są 3 pompki ,bufora ,mieszacza i cwu , ale ten elektrozawór nadal działa jest zamiast zwrotnego otwiera się wraz ze startem pompki cwu .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Kordjano mało miejsca na ten zawór trochę co?

IMG_20231228_122601.jpg

Opublikowano

@sambor jak najlepiej przechować używany kocioł ok 1.5 roku w nieogrzewanym garażu? 

Opublikowano

Nie wiem jak w garażu, ale ja przechowywałem 2 lata z dobrym efektem, w murowanej stodole, kocioł zasypowy.

W blaszanym garażu problemem może być wilgoć pojawiająca się na ścianach z blachy.

Opublikowano

@sambor a zalewać go jakąś cieczą? 

Opublikowano

Od środka zalejesz , a od zewnątrz?

Jak zalewać to np ropą, ale z zewnątrz trzeba go całego wysmarować np towotem - raczej nie wykonalne w nowym typie kotła.

Jak garaż w miarę suchy to zostaw kocioł tak jak z fabryki na palecie z dala od ścian i nic więcej.

Opublikowano

Warto zadbać o jakąś wentylację. Wystarczy pozioma.  Ruch powietrza wymiecie wilgoć. Nawet w takim blaszaku.

Opublikowano

Kocioł był używany teraz poczeka ze dwa lata. Garaż murowany wilgoci raczej tam nie będzie wentylacja też jest.