Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Wiosną 24 planuję remont łazienki i chciałbym także dokonać pewnych zmian w istniejącej instalacji CO.

Posiadam piec Ariston 21 kw

Modernizacja będzie dotyczyć całej instalacji, ale nie mogę też sobie pozwolić na kucie wszystkich ścian i chcę to wykonać, jak najmniej inwazyjnie.

W kuchni stworzyłem "mini" pomieszczenie gospodarcze (oznaczone kolorem żółtym) Chciałbym w tym pomieszczeniu umieścić rozdzielacz (2 obwody Pierwszy: zielony, drugi fioletowy). Jako, że nie chcę wykonywać ogromnego remontu wpadłem na pomysł, żeby CO podzielić na dwa obwody, każdy obwód zasila 4 grzejniki, następnie zrównoważenie przepływu za pomocą nastaw na zaworach. Moje pytanie jest następujące, czy to masz sens? Jeżeli tak, to jakie przekroje rur (chciałbym już pójść w pex)? Poniżej załączam schemat mieszkania i mój pomysł poprowadzenia rur. Niestety nie mogę ich prowadzić wszędzie bezpośrednio pod podłogą. Podaję także grzejniki, które będą instalowane, dwa pozostaną niezmienione.

Grzejnik 1: C22, 1000x600 1385W

Grzejnik 2: C22, 1000x600 1385W

Grzejnik 8: C22 600x600 około 800-900W

Grzejnik 3: C22, 600x600 992W 

Grzejnik 4: C22. 800X600 1322W

Grzejnik 5: C22 oryginalny 800x600 około 1000-1100W

Grzejnik 6 C22 500x800 1140W

Grzejnik 7 Drabinka 238W

Serdecznie dziękuje za podpowiedzi i pomoc.

instalacja_co.png

Opublikowano (edytowane)

Daj to od kotła do rozdzielacza PEX25, dalej w PEX20 i na pewno będzie OK.

W ostateczności ostatnie grzejniki można dać PEX16, ale to niepotrzebna komplikacja.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, sambor napisał(a):

Daj to od kotła do rozdzielacza PEX25, dalej w PEX20 i na pewno będzie OK.

W ostateczności ostatnie grzejniki można dać PEX16, ale to niepotrzebna komplikacja.

Chciałbym tylko dopytać, czy takie rozwiązanie nie doprowadzi do szumów itd - mam na myśl głośnej pracy instalacji?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie chcąc zakładać nowego tematu, dopytam jeszcze o rozdzielacz. Czy rotametry z przepływem do 5 l/h wystarczą? Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji, że wody będzie dopływać za mało.

Opublikowano

Jeszcze dwa pytania mam. Podczas remontu kuchni pociągnąłem kawałek instalacji do grzejnika 6 na PEX 16, pod podłogą i potem łączy się on ponownie z miedzią fi 15, docelowo pociągnę to wszystko pexem, obecnie grzejnik 7 jest dopiero w planach. Czy powinienem zmienić ten PEX 16 pod podłogą na 20 i dopiero do grzejnika 7 ciągnąć 16?

Chciałbym także zapytać o połączenie od kotła do rozdzielacza, w przypadku nie zastosowania PEX, a miedzi, jaka byłaby poprawna średnica?

Dziękuję za pomoc i wesołych świąt życzę:)

Opublikowano

Skorzystałem jeszcze z kalkulatora projektanta posiłkując się tą tabelką:

opory_rurit.png.475df15cf4d214e16dcb7e6588ee8f8c.png

No i wyszło mi coś takiego:

kalkulator_.png.592ad8a9be66b63a2281c62e3aa27982.png

Z tego co rozumiem, to powinienem skorzystać z rur DN25, co daje PEX32.

Nie jestem tylko pewien, z której mocy mam korzystać, pełnej kotła (21kw) czy dodając maksymalną moc wszystkich grzejników z nadwyżką? Poniżej obliczona moc samych grzejników.

moc_9kw.png.15f0b60c358ca717a84df23732897ac2.png

W drugim przypadku wychodzi, że powinienem skorzystać z rur DN20, czyli PEX 25.