Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Technix Pel15 - Brak przyrostu temperatury po czyszczeniu pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Ponad rok temu zamontowałem piec pelletowy 15kW podany w temacie. 

Od praktycznie samego początku borykam się z dziwnym zjawiskiem i nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat. 

Piec kiedy jest zasyfiony, ma "mech" z popiołu na ściankach lub zbierze sadzę, to pracuje dobrze. Spalanie duże, ale to z powodu kiepskiego ocieplenia domu (jestem w trakcie ocieplania dachu). 

Z kolei kiedy wyczyszczę piec, zdrapię naloty, wypalę sądzę, to bardzo często (najczęściej w nocy) po pauzie wywala błąd "brak przyrostu temperatury, kocioł wygaszony". Wyłącza się, a ja budzę się w nocy przemarznięty, bo pompa CO stanęła od braku temperatury. 

Nastawy:

Zadana kotła: 65*

Zadana na mieszalniku: 41* +1* per 1* spadku temp zewn poniżej 8*

Palnik - podawanie 16s, przerwa 24-29s (większą nastawiam jak jest brudny), nadmuch 25-50%, moc minimalna pracy 40%

Pompa CO włącza się przy 40*, histereza 2*

Piec osiąga zadaną temperaturę i się wygasza, potem temperatura na kotle spada (nie pamiętam teraz do jakiej temp, chyba 50*) i zaczyna się rozpalać. Czasem cykl przejdzie pomyślnie, a czasem dojdzie do ok 56-58* na piecu i nagle zaczyna spadać. Wtedy wywala błąd, wygasza palnik i stoi, a dom się wychładza. Potem spędzam pół godziny siedząc przy piecu i pilnując, czy rośnie czy nie,czasem ręcznie wyłączając pompę CO. 

Podkreślę raz jeszcze - problem występuje tylko na wyczyszczonym piecu i znika gdzieś po 4-7 dniach. 

Ktoś ma jakieś pomysły?

Opublikowano

Mam czopuch od góry pieca, idzie w bok, "w tył" i w komin, czyli czopuch w "Ztkę", czujnik jest włożony w otwór nawiercony w czopuchu przy drugim zakręcie. Ok 40cm od wyjścia z pieca. 

Opublikowano

Juž tu byl taki problem.Niektorzy wywiercili na ten czujnik dziurke obok drzwiczek wymienika z strony,w dolnej czesci polek wymienika-tam gdzie jescze nie jest plasc wodny,tylko wystepujaca ramka drzwi.Bo w kominie nie wylapie wlasciwej temperatury rozpalania.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kijasr napisał(a):

Przełożyć czujnik spalin jak nabliżej kotła

Nie jak najbliżej, czujnik powinien być w odległości od kotła równej średnicy czopucha np czopuch 160mm, to czujnik w odległości 150-160mm i powinien być zagłębiony na głębokość równą połowie średnicy czopucha.

Opublikowano

Okej, dzięki za odpowiedzi, jak wrócę ze świąt to będę próbował 🙂