Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słaby obieg kotłowy

thudy
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez bercus,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem ze stabilizacją pracy kotła. Kocioł albo pracuje ze 100% mocą po czym przebija zadaną temperaturę i się wygasza, albo nie potrafi nagrzać wody, bo zanim się rozpali, zostanie zalany zimną wodą z podłogówki. Kombinowałem z nastawami, regulacją mocy, prędkości pompy CO - na nic. W chwili obecnej mam wyłączone grzanie CWU, ponieważ dom jest trakcie prac wykończeniowych i nie mam potrzeby grzać cieplej wody, ale opowiadając sytuację pewnemu znajomemu ten stwierdził że mam słaby obieg kotłowy przez zawór 4D i mam włączyć pompę CWU na stałe.

Po włączeniu pompy CWU na stałe wszystkie problemy zniknęły - kocioł pracuje w zakresie 40-60% mocy ładnie stabilizując temperaturę kotła - co potwierdziło jego tezę o słabym obiegu wody kotłowej.

Teraz pytanie zasadnicze - czy ciągłe ładowanie zbiornika CWU ma sens - no bo przecież woda w zasobniku będzie miała cały czas temperaturę kotła, więc po co w ogóle sterowanie temperaturą CWU ? Tym bardziej nocą, gdy nikt z cieplej wody nie korzysta grzanie CWU moim zdaniem nie ma żadnego sensu.

W dużym uproszczeniu - moja instalacja wygląda jak na schemacie 1.

Zastanawiając się jak wyjść z tego impasu, przyszło mi do głowy zastosowanie zaworu strefowego/przełączeniowego z zastosowanie jednej pompy CWU i grzanie CWU sterować za pomocą tego zaworu - elektrycznie jest to do ogarnięcia - przykład na schemacie 2

Inną opcją byłoby zrobienie małego obiegu i zastosowanie dodatkowej pompy małego obiegu która byłaby włączona cały czas - prawdopodobnie ekonomicznie byłoby tańszym rozwiązaniem, bo sam zawór przełączeniowy kosztuje ponad 500zł. Niestety ale sama przeróbka dużo trudniejsza, poza tym jedynym miejscem gdzie mógłbym wpiąć dodatkową pompę jest rura idąca do CWU no i chyba trzeba byłoby przełączać pompy ?

Co byście zrobili na moim miejscu - zostawić tak jak jest i ładować cały czas CWU czy montować zawór przełączający, ewentualnie dodatkowa pompa i mały obieg ?

W załączniku jeszcze zdjęcie jak to fizycznie wyglada

Pozdrawiam

schemat1.jpg

schemat2.jpg

20230907_190626.jpg

• Rozwiązanie

Založ pompke kotlowa na powrocie kotla pomiedzi 4d i wpiecie powrotu z cwu,oczywiscze w obiegu cwu musi byc zawor zwrotny,by ta pompka odwrotno nie pchala cez cwu i mielila tylko malym obiegom kociol-4d.

To pierwsze miejsce które przyszło mi do głowy, jednak słyszałem od wielu osób, że to nie do końca poprawny montaż, bo jak zawór się otworzy w dużym stopniu, to zamiast pobierać ciepłą wodę z kotła, będzie zalewać zimną wodą z powrotu CO.

Zawór zwrotny i tak mam na obiegu CWU

Z brakiem tej pompki szaleje jak položenie 4d,tak temperatura kotlowa i wlasnie robi tak w przeciwienstwe zamiast wspolpracy.

• Zgadzam się 1

@thudy to co słyszałeś od wielu osób to bzdury nijak mające się do rzeczywistości. Tylko pogratulować takiej argumentacji. Dostałeś dobrą radę od @bercus więc albo skorzystaj albo daj sobie spokój z zadawaniem takich pytań.

• Zgadzam się 2

@thudy A w jaki sposób masz sterowany zawór 4D? Czy on pracuje jako ochrona powrotu czy jako zawór mieszający dla podłogówki? W pierwszym przypadku oczywiście jest ewidentny brak pompy kotłowej, w drugim przypadku brak ochrony powrotu. Masz jakiś dodatkowy regulator temperatury podłogówki?

Ja mam zbiornik CWU grzany cały czas do temperatury wody kotłowej(65 stopni), nie widzę w tym problemu, no chyba że masz nieizolowany zbiornik w kotłowni która nie jest w bryle budynku to wtedy jest to strata ciepła. W innym wypadku to są same plusy, zbiornik CWU robi za mały bufor i wyrównuje pracę kotła, zbiornik jest cały czas wygrzany co zapobiega rozwojowi bakterii legionella. W takim przypadku pompa powinna być podpięta równolegle do pompy kotłowej.

Zawór 4D pracuje u mnie jako mieszacz podłogówki. Na zdjęciu jeszcze nie było siłownika, ale od dłuższego czasu mam zamontowany siłownik i sterownik kotła steruje zaworem utrzymując zadaną temperaturę na podłogówkę. 

Co do zbiornika CWU mam ERMET 140l dwupłaszcz więc chyba dużych strat nie mam choć "zetka" jest nieopodal i trochę na zbiornik dmucha, ale to będę jeszcze przerabiał. 

Na razie i tak zostawię bo teraz nie chce mi się spuszczać wody, a na wiosnę zobaczę - najwyżej zamontuje dodatkową pompę. 

Panowie dzięki za pomoc i jeszcze podsumowując i aby się upewnić - poniższy schemat jest jak najbardziej poprawny - oczywiście z zastosowaniem zaworu zwrotnego w obiegu CWU ?

schemat3.jpg