Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od pewnego czasu zastanawiałem się co jest nie tak że mam jakby przydlawiony powrót do pieca i doszedłem do tego że obieg zasilania wychodzi poza obieg powrotu ( grzejnik 2 i 3 ) i teraz nie wiem jak to ugryźć, gdyż nie mam możliwości podpięcia rury ( powrót nr 1 ) do grzejników 2 i 3. Ciągnąć ( zasilanie 2 ) do tych grzejników ? Doradzcie proszę bo nigdzie podobnych tematów nie znalazłem, instalacja ma jakieś 25 lat, rury stalowe. Mam 2 obiegi zasilania lewa strona budynku i prawa, myślę że to raczej ma znaczący wpływ na pracę układu.

Screenshot_20231209-002102.thumb.jpg.c130969a24cb672bc6df3fea59a68cb1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Slaby opis-pompki,zawory zwrotne....? Jak przy kotlu wpiete,czy trojniki czy pompki,czy grawitacja na tych dwuch zasilaniach i powrotach......I nie napisales jaki problem z tym,czy nie grzeje cos,czy po co myslisz že przydlawiony powrot.....

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bercus napisał(a):

Slaby opis-pompki,zawory zwrotne....? Jak przy kotlu wpiete,czy trojniki czy pompki,czy grawitacja na tych dwuch zasilaniach i powrotach......I nie napisales jaki problem z tym,czy nie grzeje cos,czy po co myslisz že przydlawiony powrot.....

Z pieca idzie jedna rura potem z trójnika idą 2 zasilania grawitacja działa na piętrze ale jest również pompa więc grawitacja jest tylko gdy prądu braknie. Słabo grzeją powroty grzejników jest duża różnica jak i również powrót do kotła ma rozbieżność 25-30° przy nastawach 55°65° powroty jak widać na obrazku się mieszają i nie mają prawidłowego obiegu przez co mogły by funkcjonować znacznie szybciej i jak w temacie pytam jak ugryźć temat i przerobić.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Tak,czy siak miala by pompka ta wode grzejnikmi przepchac z mniejszym spadkom temperatury.Przynajmniej jakis grzejnik (2,3)grzal by mniej.Jest zatkane sitko przed pompka,lub pompka nie ma wydajnosci,czy grzejniki poki maja dlawiki na powrotach sa zadlawione.

Opublikowano

Sitko odpada czyszczone, na powrotach nie ma wogole zworow przy tych grzejnikach. Ale nie chodzi mi o instalacje tylko jak to przerobić czy puszczać zasilanie z grzejnika nr 4 do grzejników 2 i 3 ? Czy jest jakiś inny sposób ? Bo powrót z grzejnika 1 podciągnąć odpada 

Opublikowano

Možesz tak przerobic,niezalezne obiegi,no jesli cos sie zmieni nie wiem.