szymon12201 Opublikowano 8 Grudnia 2023 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Witam od pewnego czasu zastanawiałem się co jest nie tak że mam jakby przydlawiony powrót do pieca i doszedłem do tego że obieg zasilania wychodzi poza obieg powrotu ( grzejnik 2 i 3 ) i teraz nie wiem jak to ugryźć, gdyż nie mam możliwości podpięcia rury ( powrót nr 1 ) do grzejników 2 i 3. Ciągnąć ( zasilanie 2 ) do tych grzejników ? Doradzcie proszę bo nigdzie podobnych tematów nie znalazłem, instalacja ma jakieś 25 lat, rury stalowe. Mam 2 obiegi zasilania lewa strona budynku i prawa, myślę że to raczej ma znaczący wpływ na pracę układu. Cytuj
bercus Opublikowano 9 Grudnia 2023 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Slaby opis-pompki,zawory zwrotne....? Jak przy kotlu wpiete,czy trojniki czy pompki,czy grawitacja na tych dwuch zasilaniach i powrotach......I nie napisales jaki problem z tym,czy nie grzeje cos,czy po co myslisz že przydlawiony powrot..... Edytowane 9 Grudnia 2023 przez bercus Cytuj
szymon12201 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor #4 Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, bercus napisał(a): Slaby opis-pompki,zawory zwrotne....? Jak przy kotlu wpiete,czy trojniki czy pompki,czy grawitacja na tych dwuch zasilaniach i powrotach......I nie napisales jaki problem z tym,czy nie grzeje cos,czy po co myslisz že przydlawiony powrot..... Z pieca idzie jedna rura potem z trójnika idą 2 zasilania grawitacja działa na piętrze ale jest również pompa więc grawitacja jest tylko gdy prądu braknie. Słabo grzeją powroty grzejników jest duża różnica jak i również powrót do kotła ma rozbieżność 25-30° przy nastawach 55°65° powroty jak widać na obrazku się mieszają i nie mają prawidłowego obiegu przez co mogły by funkcjonować znacznie szybciej i jak w temacie pytam jak ugryźć temat i przerobić. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
bercus Opublikowano 9 Grudnia 2023 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Tak,czy siak miala by pompka ta wode grzejnikmi przepchac z mniejszym spadkom temperatury.Przynajmniej jakis grzejnik (2,3)grzal by mniej.Jest zatkane sitko przed pompka,lub pompka nie ma wydajnosci,czy grzejniki poki maja dlawiki na powrotach sa zadlawione. Cytuj
szymon12201 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor #6 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Sitko odpada czyszczone, na powrotach nie ma wogole zworow przy tych grzejnikach. Ale nie chodzi mi o instalacje tylko jak to przerobić czy puszczać zasilanie z grzejnika nr 4 do grzejników 2 i 3 ? Czy jest jakiś inny sposób ? Bo powrót z grzejnika 1 podciągnąć odpada Cytuj
bercus Opublikowano 10 Grudnia 2023 #7 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Možesz tak przerobic,niezalezne obiegi,no jesli cos sie zmieni nie wiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi