Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do kotła Bosch Condens GC2300i W 15 P 23 zakupiłem regulator CT200 wraz z control key K20 RF.

Niestety jest problem z połączeniem tych urządzeń.

Po podłączeniu CT200 do sieci internetowej,dodaniu go w aplikacji EasyControl, aplikacja wymaga zamontowania w kotle klucza K20RF. Po jego włożeniu do gniazda w GC2300i W 15 P 23 znajdująca się w nim dioda miga na zielono potem świeci stałym zielonym światłem aż w końcu zaczyna migać na czerwono. Po resecie klucza (trzymam diodę ponad 5 sekund do usłyszenia sygnału) dioda w kluczu świeci mrugającym światłem żółtym, zielonym a finalnie zaczyna świecić przerywanym światłem czerwonym.  Klucz wielokrotnie resetowałem w w/w sposób, montowałem go w kotle przy wyłączonym napięciu, przy włączonym napięciu ale efekt końcowy jest taki sam czyli pulsowanie diody na czerwono.

Aplikacja EasyControl pokazuje, że Control-Key jest zainstalowany i jest w zasiegu sieci internetowej ale od czasu do czasu pokazuje też błąd A84-1876 (brak komunikacji). CT200 pokazuje tez, że jest skomunikowany z kotłem ale sterowanie kotłem przez CT200 lub aplikacje nie działa.

Ktoś wie jak mogę rozwiązać problem.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2024 o 12:32, MrRafalSC napisał(a):

Witam, i rozwiązałeś problem ?

Niestety nie udało mi się połączyć urządzeń bezprzewodowo i zrobiłem to za pomocą tradycyjnego kabla. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

A mając sam K20RF da się sterować aplikacją z telefonu temperaturą pieca ?

I jeszcze jedno pytanie - do czego podłączyłeś przewód sieciowy LAN do modułu K20RF ? on ma wejście na skrętkę ?

Edytowane przez MrRafalSC
Opublikowano

Czy CT200 pokazuje pełne statystyki zużycia gazu przy tym kotle? Gdzieś mi mignęła informacja, że opcja ta jest niedostępna.

I drugie pytanie - czy CT200 można ustawić tak aby pracowałć jako zwykły regulator pokojowy a nie pogodynka? 

Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Mi właśnie zależy na tych statystykach i możliwości sterowania telefonem. Nie chcę pogodynki, czyli rozumiem że przy pracy jako reg. pokojowy branie pod uwagę temp. zewnętrznej można całkowicie wyłączyć?

I jeszcze jedno pytanie - czy poprzez CT200 można sprawdzić ilość załączeń palnika?

Edytowane przez michs
Opublikowano

Kilka screenów z apki. Możesz pominąć pogodynkę i ustawić zadaną temperature pokojową wtedy pracuje jak regulator pokojowy. Zalaczeń palnika nie sprawdzisz, nie ma takiej opcji.

Screenshot_2024-09-29-16-13-30-869_com.bosch.tt.bosch.controlng.jpg

Screenshot_2024-09-29-16-13-27-814_com.bosch.tt.bosch.controlng.jpg

Screenshot_2024-09-29-16-12-07-081_com.bosch.tt.bosch.controlng.jpg

Screenshot_2024-09-29-16-12-03-241_com.bosch.tt.bosch.controlng.jpg

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 28.09.2024 o 19:52, Damianoo1 napisał(a):

Pokazuje statystyki zużycia gazu w rozbiciu na dni,miesiące i lata. Można go ustawić w trybie regulatora pokojowego (tak właśnie u mnie pracuje).

Jak ustawić temperaturę kotła w trybie bez sterowania pogodowego?

Ustawiłem temperaturę na kotle ale jest to ignorowane i ustawia zupełnie inną temperaturę (dużo niższą przy obecnej temperaturze >0) w dodatku zmienną, tak jakby brał to z niedziałającej pogodówki.

Opublikowano

Na kotle ustawia się maksymalną temperaturę zasilania, natomiast kocioł samodzielnie moduluje mocą/temperaturą, aby osiągnąć temperaturę zadaną w pomieszczeniu.

Opublikowano

Według jakiego algorytmu? Czym w takim razie różni się tryb regulacji pogodowej od jego braku (wyłączony). Oczywiście mówimy o CT200

Tak poza tym to wydaje mi się, że aplikacja została znacząco zubożona. Oglądałem ją wiosną a teraz nie ma w niej podstawowych informacji -jak temperatura zasilania, temperatura CWU.

Opublikowano

Tak działają wszystkie sterowniki z regulacją wg temperatury w pomieszczeniu, z modulacją. W trybie z pogodówką brana pod uwagę jest jeszcze temperatura zewnętrzna i ustawia się krzywą grzania, a wpływ pomieszczenia można zmienić lub wyłączyć.

Opublikowano

Ok, dzięki za info. Choć szkoda że nie ma jakiegokolwiek wpływu na to ustawienie.

A przy okazji, znasz jakieś źródło bardziej zaawansowanej wiedzy o tym kotle i CT200?

Opublikowano

Tutaj nie ma zaawansowanej wiedzy, tylko instrukcja jest napisana w taki sposób, że nie wszystko jest od razu zrozumiałe. Jak masz jakieś pytania, to pisz na forum.

Opublikowano (edytowane)

Jakoś ogarnąłem wyjątkowo nietypową parametryzację krzywej grzania.

Ale jak wpływają na regulację parametry:

- wpływ pomieszczenia

- rodzaj ogrzewania?

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Wydaje mi się, ze Twój kocioł nadal szczytuje dane z urządzenia zewnętrznego.  Odłącz od kotła sterowniki zewnętrzne, pogodynki itp. i powinno bez problemu się dać ustawić temperaturę ręcznie.

11 godzin temu, pawellll napisał(a):

Jak ustawić temperaturę kotła w trybie bez sterowania pogodowego?

Ustawiłem temperaturę na kotle ale jest to ignorowane i ustawia zupełnie inną temperaturę (dużo niższą przy obecnej temperaturze >0) w dodatku zmienną, tak jakby brał to z niedziałającej pogodówki.

Wydaje mi się, ze Twój kocioł nadal szczytuje dane z urządzenia zewnętrznego.  Odłącz od kotła sterowniki zewnętrzne, pogodynki itp. i powinno bez problemu się dać ustawić temperaturę ręcznie.

Opublikowano

Jakie macie ustawione dolne parametry tj.  punkt początkowy krzywej grzania i temperaturę min?

Generalnie ustawiona temperatura w pomieszczeniach jest osiągana ale z lekka tendencją do przegrzania (CT200 pokazuje ok. 0.5 st powyżej, kocioł pracuje na min mocy ale nie wyłącza się (wyłącza gdy CT200 zmierzy ok 1 st ponad). Temperatura zasilania ok 38 stopni (na zewnątrz ok. 5), grzejniki, ocieplenie dość dobre.

Myślę czy trochę nie podnieść temperatury zasilania żeby temperatura doszła szybciej do tego +1 stopień. A może przeciwnie obniżyć?

Niestety brak informacji o algorytmach CT200 mocno utrudnia dobranie nastaw 

Opublikowano (edytowane)

Jak pracuje na minimum to lepiej, niż jakby miał się odpalać co jakiś czas i pracować z wyższą mocą, żeby szybko dogrzać. Jeżeli przegrzewa, to można obniżyć punkt początkowy, lub punkt końcowy krzywej, albo ustawić wyższy wpływ pomieszczenia. Po wprowadzeniu zmian odczekaj kilka dni.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)

Generalnie masz rację. Ale ...

Z obliczeń jak i doświadczeń wynika, że minimalna moc 2,1kW jest potrzebna przy temperaturze zewnętrznej ok. 6-7 stopni. Poniżej ten temeratury oczywiście kocioł może pracować non stop i ciepło będzie wykorzystane efektywnie.

Ale już przy temperaturze 8-9 stopni (a takie miałem ostatnio, w moim rejonie Polski taka temperatura zimą nie jest niczym dziwnym) tak dobrze nie jest. I kocioł niestety przy tej temperaturze lekko przegrzewa pomieszczenia a spokojnie mógłby się wyłączyć kilka razy na np. pół godziny i nie musiałby potem bynajmniej pracować z dużą mocą. 

Szkoda, że CT200 ma tak ubogie możliwości konfiguracyjne.

Przy podłaczonym CT200 kocioł ignoruje stan złącza on/off/TZ. Ale jest jeszcze złącze I3 (fabrycznie zwarte) opisane jako blokowanie/wyłącznie palnika. Zastanawiam się czy nie napędzić tego złącza jakimś dodatkowym termostatem nastawionym np. 0,5 stopnia powyżej nastawy CT200, dodatkowo zablokowanym na stałe dla TZ<7 stopni (mam trochę automatyki zegbee).

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Domyślam się, że nie masz termostatów na grzejnikach. Jeżeli przegrzewa przy wyższych temperaturach, to należy dużo bardziej obniżyć punkt początkowy krzywej, wtedy kocioł zacznie się przegrzewać, a po przekroczeniu zadanej o 6°C wyłączy palnik na jakiś czas.

Opublikowano

Oczywiście że mam termostaty na grzejnikach (poza pomieszczeniem z CT200 co oczywiste). Mówimy o przegrzewaniu pomieszczenia referencyjnego z CT200. 

Masz rację tak to powinno działać jak napisałeś. Ale nie działa. 

Miałem punkt początkowy na 20 stopni (niżej się nie da) i niestety nie działa to tak jak powinno.