Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja powietrza w kotle DS/ palenie drewnem.

xxxkamilxxx18

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy, pozwoliłem sobie odświeżyć post na który nie otrzymałem odpowiedzi oraz uzupełnić go o dodatkowe informacje oraz zdjęcia 😉

Chciałem was prosić o pomoc w regulacji powietrza wtórnego i pierwotnego w moim kotle DS, może jakieś wskazówki które pozwolą jak najlepiej ustawić ten kocioł i proces spalania. 

Od miesiąca użytkuję kocioł DS Sekom KDS+, palę sezonowanym drewnem. Nie wiem jak poprawnie ustawić właśnie powietrze wtórne, a mam również problem z dymieniem na kotłownię podczas dokładania opału. 

Aktualnie PP jest regulowane miarkownikiem pod ruszt. Na wysokości rusztu jest dodatkowa rozeta, ale wg instrukcji to wizjer płomienia. Czy podczas spalania drewna zamknąć ją całkowicie czy zostawić tam małą szparę? 

Dodatkowa rozeta jest w środkowych drzwiczkach- zasypowych. Tutaj też nie wiem czy podczas palenia uchylać ją czy całkowicie zamknąć ?

Przerobiłem już masę postów na forum, ale nie znalazłem jakiejś konkretnej odpowiedzi. 

Powietrze wtórne natomiast - boczne nr 8 (x2), tylne nr 17. Boczne mam otwarte na max po obu stronach, tyle natomiast delikatnie uchylone (tak jest w instrukcji). Nie ma tam natomiast żadnej informacji na temat tych rozetek w drzwiczkach. 

W komorze zasypowej zbierają się gazy i dym, więc chyba rozetka powinna być delikatnie otwarta? Będę wdzięczny ja pomoc w jakimś "początkowym" ustawieniu tego wszystkiego 😉

Jakie powinny być najlepsze ustawienia właśnie do drewna aby jak najlepiej kocioł je spalał oraz aby ograniczyć smołę w komorze zasypowej? 

Z góry dziękuję za pomoc;)

2.jpg

1.jpg

IMG20231101115546.jpg

IMG20231101115556.jpg

IMG20231101115619.jpg

IMG20231101115622.jpg

IMG20231101115631.jpg

IMG20231101115719.jpg

Ja bym zaslonil przedna 1/3-1/2 rusztu jakims slabszym szamotom,czy blacha na probe,czy skos ku palniku.Srodna rozetke zakryta,zasypowa delikatnie pootwarta,tak na"wlos"by pozwoli ciaglo gazow,ale nie rozpalalo caly zasyp.Smola w zasypowej zawsze bede,bo wlasciwe spalanie nastepuje požniej w palniku.