Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic taktowanie , nietypowe rozwiązanie hydrauliczne

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez tomek767,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, sambor napisał(a):

Tak powinno być:

image.thumb.jpeg.80c9b06c2a177a167398ca0248518cd9.jpeg

A jakie są zalety / wady takiego połączenia? Czy w moim przypadku należy je rozważyć? 

Screenshot_2023-10-25-11-17-36-329_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

@tomek767 Jak byś oglądał filmik uważnie i starał się zrozumieć o czym oni mówią to pod koniec filmiku jest omówione bufor szeregowo a równolegle .

Pompa ma mieć zapewniony zład i przepływ , a czym niższa będzie temperatura wyjściowa z pompy tym lepiej dla twojej kieszeni , w buforze podłączonym równolegle następuje lekkie  pod mieszanie i woda na grzejniki trafia o 2 , 3 st niższa niż ta która wychodzi z pompy , natomiast nie potrzeba zaworu nadmiarowo upustowego jak przy buforze podłączonym szeregowo na powrocie .

Opublikowano

Tak to widzę, ten zawór ma być w jakimś określonym miejscu? Czy ta pompka obiegowa PC poradzi sobie z zasilaniem dwóch kondygnacji.? Piętro - 6 grzejników stalowych dwupłatowych o różnej mocy plus drabinka w łazience, parter- 7 grzejników

IMG_20231025_103615.jpg

Opublikowano

Pompka obiegowa sobie poradzi  , pytasz o który zawór? 

Opublikowano

Pytaj się nie o pompę w PC, tylko czy te rury nie będą zbyt dużego oporu stawiać i trzeba będzie to rozbudować o 1- lub 2 pompy na obiegach CO.

Zaw nadmiarowo upustowy daje się między zasilaniem a powrotem , zaraz za buforem, tak jak na rys , który załączałem kilka postów wstecz.

Opublikowano

W zeszłym sezonie grzewczym 1 pompka obiegowa przy starym piecu ( drewno, węgiel) i tej samej instalacji dawała radę

Opublikowano

Nadmiarowy   przed zaworem trójdrożnym przełączeniowym on ma nadmiar przerzucać do bufora .

a ta rura powrotu  niebieska jest  jakiej średnicy ?

Ogólnie trzeba by było wiedzieć średnice tych rur zasilających i powrotu co 

Opublikowano

H8 to nadmiarowy jak o to pytasz .

Opublikowano

Jest za , ja ma przed i jest dobrze w niczym to nie przeszkadza ,w razie potrzeby nadmiar ma iść w bufor i z powrotem do pompy przy defrostach są konkretne przepływy .

Opublikowano

Musiał bym zrobić  , Jak coś to jutro  albo ci to narysuję odręcznie tak bardziej łopatologicznie .

Opublikowano

Jedna czerwona linia zasila parter druga pietro, czy ten zawór ma byc wpięty między zasilanie i powrót ( zielona kreska) m? 

IMG_20231025_220549.jpg

Opublikowano

Tak, jak zielona kreska, dajesz tam trójniki i zawór łączący te trójniki.

Potem ten zawór trzeba wyregulować, tak aby przy prawidłowej pracy pompy wszystkie grzejniki grzały.

Może wreszcie zdradzisz jakie są średnice rur od PC ?

Pewnie PP32 (strzelam).

Opublikowano

Rury od pc są 40x5,5, pisałem już we wcześniejszym wpisie, niee wiem jakie są od co, aktualnie  poza domem  

Opublikowano (edytowane)

Tzn rury w czarnej otulinie które łączą bufor z PC są 40x5, 5, te w czerwonej otulinie mają mniejsza średnicę. 

Edytowane przez tomek767
Opublikowano (edytowane)

Ok, powiedz mi jeszcze co się zadzieje gdyby tego zaworu nie bylo, pytam hipotetycznie na wypadek gdyby mój instalator o nim nie słyszał a ja będę jednak forsował jego założenie. 

Jaki zawór polecicie, firma? 

Edytowane przez tomek767
Opublikowano

Być może u ciebie nic ,bo nie masz głowic termostatycznych na grzejnikach ,ale w przyszłości być może będziesz chciał do niektórych dołożyć , musiał byś znać maksymalne przepływy przez rurki , które masz tam dalej chyba miedziane , grzejniki ,ktoś musiał by to policzyć . 

Natomiast podczas defrostu mógł byś słyszeć szum na grzejnikach czy rurach .

Ja bym ten zawór dał połączył tak jak ta zielona linia tylko z tej rury grubej przed tym rozwidleniem na obiegi do tej z niebieską otuliną powracającą z instalacji , a jak 3d rozdzielający jest gdzieś tam wcześniej to nie ma sensu przerabiać bo nic się nie dzieje , 

A ta rura pojedyncza powrotu z instalacji powinna być taka gruba jak zasilająca , mam nadzieje że taka jest .

Opublikowano

No to montuj ten zawór . Ja mam Calafirii 5/4 cala .

Gdzieś Ci sie łączą te powroty ,lepiej by było wymienić tą rurę na taką średnice jak zasilająca .