Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur ZSB14-3C + CW400 + podłączenie czujnika temperatury sprzęgła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez teres,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Posiadam piec Junkers cerapur ZSB14-3C z podłączonym regulatorem CW400. W domu 160m2 jest ogrzewanie 100% podłogowe. Pompa pieca zasila bezpośredno dwa rozdzielacze na: na parterze i na piętrze.

Niestety okazało się, że pompa z pieca nie daje rady zasilić najdalszego odwodu na piętrze, ktory ma ~108m. W związku z tym chcę dołożyć do układu sprzęgło hydrauliczne z dodatkową pompą obiegową.

Przy zmianie instalacji opieram się na dokumencie Junkersa "Pomoce projektowe": https://www.bosch-homecomfort.com/pl/media/country_pool/dokumenty/dlaprofesjonalistow/junekrs_cerapur_comfort_cerapu_smart_pl.pdf który na okładce ma wymieniony mój model kotła, a więc zakładam, że powninien go dotyczyć.

Chcę zrealizować układ z rys. 18 na str. 18. Na rysunku tym czujnik temperatury sprzegła VF jest podłączony bezpośrenio do pieca.

Niestety w instrukcji serwisowej pieca nie ma opisanego wejścia, do którego ten czujnik można by było podłączyć.

W instrukcji do nowszego modelu tego samego pieca ZSB14-5C jest opisane osobne wejście pod taki czujnik. Wyprowadzenia wyjść z tego modelu są zupełnie inne niż mojego, więc ew. wzorowanie się na wyższym modelu odpada.

Czy ktoś wie, czy do mojego modelu pieca można podłączyć czujnik temperatury sprzęgłą i gdzie go wpiąć?

Jeżeli, niestety takie podłączenie nie będzie możliwe, czy wystarczy, że dokupię moduł MM100 i podepnę czujnik temp. sprzęgła i pompę obiegową do niego?

Edytowane przez Marek82
Opublikowano
W dniu 5.10.2023 o 16:30, Marek82 napisał(a):

Chcę zrealizować układ z rys. 18 na str. 18. Na rysunku tym czujnik temperatury sprzegła VF jest podłączony bezpośrenio do pieca.

Niestety w instrukcji serwisowej pieca nie ma opisanego wejścia, do którego ten czujnik można by było podłączyć.

Pod klapką, złączki z lewej strony, brązowa złączka.

Opublikowano
5 godzin temu, Ejay3333 napisał(a):

A próbowałeś zmniejszyć przepływy na pozostałych pętlach. Wtedy powinno na nie dogrzewanej wzrosnąć. 

Próbowałem, ale wtedy przepływy są za małe i muszę znacznie podnieść krzywą grzewczą, żeby dogrzać pomieszczenia.

54 minuty temu, teres napisał(a):

Pod klapką, złączki z lewej strony, brązowa złączka.

Przesyłam zdjęcie płyty pod klapką. Czy mógłbyś proszę podpowiedzieć o którą złączkę chodzi?

20231007_081206.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2023 o 08:28, Marek82 napisał(a):

Próbowałem, ale wtedy przepływy są za małe i muszę znacznie podnieść krzywą grzewczą, żeby dogrzać pomieszczenia.

Przesyłam zdjęcie płyty pod klapką. Czy mógłbyś proszę podpowiedzieć o którą złączkę chodzi?

20231007_081206.jpg

Ja mam u siebie 14.5c model i twój ma z tego co kojarzę mocniejsza pompę od mojej. Też mam 2 rozdzielacze góra dol.  Przepływy szału nie robią ale.. Zimę idzie wytrzymać.. Piszesz ze byś musiał podnieść krzywą, przy dorzuceniu sprzegła też trzeba podnieć temp. Na piecu chyba aż o 5 stopni. /pompa pracuje u ciebie na 100%?/ rozwarzalem u siebie dorzucenie sprzegła i pompy ale zostałem przy skreceniu przepływów i podniesieniu temp o 2C. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.10.2023 o 16:30, Ejay3333 napisał(a):

Ja mam u siebie 14.5c model i twój ma z tego co kojarzę mocniejsza pompę od mojej. Też mam 2 rozdzielacze góra dol.  Przepływy szału nie robią ale.. Zimę idzie wytrzymać.. Piszesz ze byś musiał podnieść krzywą, przy dorzuceniu sprzegła też trzeba podnieć temp. Na piecu chyba aż o 5 stopni. /pompa pracuje u ciebie na 100%?/ rozwarzalem u siebie dorzucenie sprzegła i pompy ale zostałem przy skreceniu przepływów i podniesieniu temp o 2C. 

Z tego co się orientuję wersja 3c miała montowane 2 rodzaje pomp. Ja już mam elektroniczną, której charakterystykę załączam. Założyłem manometry na zasilaniu i powrocie na górnym rozdzielaczu i spadki ciśnienia przy większych przepływach są widoczne. Wtedy jest problem z przepływami w dwóch najdłuższych pętlach na piętrze (>100m). Niestety, z tego co czytałem, opory przepływu rosną bardziej niż liniowo w funkcji długości pętli. Przepływ w mojej instalacji wg projektu to około 1050l/h i pewnie, gdybym miał zamiast długich pętli po 2 krótsze to byłaby szansa, że pompa pieca by wystarczyła. Po otwarciu pętli na siłownikach pompa pieca pracuje na 100%.

Dodatkowo za zamontowaniem sprzęgła u mnie przemawia to, że założyłem sterowanie Salusa z siłownikami THB: https://salus-thb.pl/, więc przykręcając ręcznie pętle na rotametrach pozbawiłem się autoadaptacji tych siłowników.

Co to temperatury zasilania sprzęgła to wydaje mi się, że sterownik będzie ja zwiększał, aby uzyskać żądaną temperaturę zasilania na wyjściu ze sprzęgła, aby "skompensować" większy przepływ w obwodzie wtórnym i będzie to normalne działanie. Wydaje mi się również, że temperatura na wyjściu ze sprzęgła, przy prawidłowych przepływach, powinna odpowiadać krzywej grzewczej.

charakterystyki_pompy.thumb.jpg.b2ba61c9f831056a22bea72ebee6affa.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Lubię takie teksty jak Salusa - 1000zł oszczędności przy 100m2 ogrzewanej powierzchni.

Mam ten sam kocioł  albo 5c nie pamiętam z cw400 i nie dokończony dom 110m2 na razie grzane i za gaz zapłaciłem za cały tamten rok 2400zł

W instalacji nic już nie reguluję pompa na sztywno zapięta za sprzęgłem na II biegu, rotametry ustawione i koniec

Dom grzany trzeci rok.

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
14 minut temu, szakallo napisał(a):

Lubię takie teksty jak Salusa - 1000zł oszczędności przy 100m2 ogrzewanej powierzchni.

Zgadzam się, to jest jakiś marketingowy bełkot. Pewnie policzone dla jakiegoś skrajnie rozregulowanego układu.

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie
Opublikowano
W dniu 7.10.2023 o 08:28, Marek82 napisał(a):

Dopiero teraz zobaczyłem, że masz starszą wersję tego kotła. Musisz dokupić moduł MM100. Dopiero do niego dopniesz czujnik sprzęgła.
Zastanawiam się tylko czy potrzebujesz aż tak dokładnej regulacji temperatury w sprzęgle. Sam CW400 też może regulować temperaturą kotła, chociaż jest to wtedy takie trochę kulejące.

Opublikowano (edytowane)

@teres dziękuję za odpowiedź!

Chcę mieć układ, który będzie dobrze działał. Z kulejącymi rozwiązaniami bujałem się ostanie 6 lat i mam dosyć. Instalator zamontował mi rozdzielacze z grupą pompową starego typu, gdzie woda zasilająca była mieszana z powrotami. W zeszłym roku przerobiłem te rozdzielacze na "zwykłe". Teraz zamontowałem sprzęgło + MM100 + mocną pompę i moim zdaniem całość działa znacznie lepiej. Muszę jeszcze poczekać, żeby sprawdzić, jak układ będzie działał w takcie mrozów.

Edytowane przez Marek82