Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam formumowiczów. Jestem u was nowy. Słuchajcie biorę się za samodzielną instalację kotła z zaworem czterodrogowym i mam dylemat gdzie dać pompę aby zapewnić obieg w grzejniku, który zamontowany jest na rurze prowadzącej do zbiornika wyrównawczego. Poniżej schemat mojej instalacji. Proszę o pomoc.

20230910_161817.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej lokalizacji  grzejnika - wpiętego w rurę do naczynia wzbiorczego nie masz szans aby pompa mogła to obsłużyć.

Można dać osobną pompę na powrocie z tego grzejnika do kotła, ale ona nie obsłuży obiegu zaw 4-D, ponadto jak wysoko nad tym grzejnikiem ma być naczynie?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Naczynie wzbiorcze około 2m nad grzejnikiem. Zastanawiałem się czy pompa przed samym kotłem na powrocie nie obsłużyłaby wszystkiego?

Oczywiście powrót z tego grzejnika wpięty jest do głównej rury powracającej do kotła. Trochę źle to narysowałem

Opublikowano

Wtedy nie będzie regulacji  temperatury zasilania na ten grzejnik ,ile z kotła tyle na grzejnik .

Opublikowano

Regulacja temp przy głowicy termostatycznej na grzejniku nie wymaga reg temp zasilania.

Zaw 4-D jest/był stosowany głównie jako ochrona powrotu.

Tym bardziej, że na 1 grzejnik powinna wystarczyć pompa cyrkulacyjna.

Opublikowano

Czy więc pomysł z dwiema pompami jedna na powrocie przed piecem i druga za zaworem 4d to dobry pomysł, tzn. czy mogę tak zrobić i czy będzie hulało?

Opublikowano

Tu naprawdę potrzebna jest dobra regulacja hydrauliczna obiegów.

Jak nie masz za bardzo pojęcia w tym temacie to nie idź tą drogą, będzie dużo problemów.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest dodatkowa pompa , tylko na powrocie z tego grzejnika, jak już poprzednio podawałem może to być pompa cyrkulacyjna CWU.

A jak chcesz grzać ciepłą wodę?