Irek14 Opublikowano 7 Września 2023 #1 Opublikowano 7 Września 2023 Witam. Będąc u znajomego widziałem tak podłączone zbiorniki przelewowe. Czy to może dobrze działać? Kocioł jak mój ma dwa wyjścia zasilające Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2023 #2 Opublikowano 7 Września 2023 Jaka to różnica? Czy jedno naczynie czy dwa? Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Września 2023 #3 Opublikowano 7 Września 2023 38 minut temu, Irek14 napisał(a): Czy to może dobrze działać? Dzialac dziala tylko po co tak? Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Września 2023 Autor #4 Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) Nie wiem czemu ma dwa zbiorniki. Sam byłem zdziwiiony. Do tego co widziałem to do po lewej idzie jakaś cieńsza rura a do po prawej widać że sporo większa... U mnie po wymianie jest jeden 80 l..Myślałem i też gdzieś tu pisałem żeby dać bezpośrednio z kotła, z jednej sztycy dać do zbiornika wyrównawczego a z drugiej do bufora, CO i CWU ale hydraulik stwierdził że lepiej będzie jak do zbiornika wyrównawczego idzie odnoga z tej samej rury co na instalację. Oczywiście przed pompami.. Edytowane 7 Września 2023 przez Irek14 Cytuj
Gruner Opublikowano 7 Września 2023 #5 Opublikowano 7 Września 2023 Jeśli ten posiadacz dwu zbiorników ma bufor o zapewne potrzebował większej pojemności zbiornik i stąd dwa - robią robotę jak jeden duży Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Września 2023 Autor #6 Opublikowano 7 Września 2023 No dobra. A co by się stało jakby jeden zbiornik miał np 40 l a drugi 80. 40 litrowy ma mniejsze zasilanie a 80 większe. To ten większy nie wypchnie wody z tego mniejszego.? 🤔 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2023 #7 Opublikowano 7 Września 2023 Zgodnie z prawem Pascala poziomy w obu zbiornikach będą takie same , Nie jest tak prosto i jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie, są jeszcze inne warunki. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Września 2023 #8 Opublikowano 7 Września 2023 Godzinę temu, Irek14 napisał(a): No dobra. A co by się stało.., Nic. Patrz jeden post wyzej. Gorzej by bylo gdyby jeden byl wyzej a drugi nizej. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2023 #9 Opublikowano 7 Września 2023 Popatrz na taką sytuację: 1 1 Cytuj
Kijasr Opublikowano 7 Września 2023 #10 Opublikowano 7 Września 2023 Podziwiam cię @Sambor że ci się tak chce... 1 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2023 #11 Opublikowano 7 Września 2023 To jest to co wiele lat wstecz tłumaczyłem swoim pracownikom, ale oni byli jak to się mówi "od pługa" i dopiero po 3 latach mogłem ich wysyłać samych na robotę. Więc przywykłem. Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Września 2023 Autor #12 Opublikowano 7 Września 2023 5 godzin temu, sambor napisał(a): Popatrz na taką sytuację: Pomału mi się przypomina fizyka ze szkoły. U mnie takie rozwiązanie jak w moim tu poście raczej by nie przeszło. Mam laddomat a wiadomo że tam jest pompka. Czyli pcha wodę do kotła a później ciśnienie wody by szło rurą do zbiornika wyrównawczego i podejrzewam żeby woda była by wypchana z tegoż zbiornika przelewem bo po drodze nie ma by żadnego rozgałęźnika na bufor. U mnie jest w drugiej sztycy zawór bezpieczeństwa zmieniony z 6 bar na 2,5 bara..A z pierwszej tak jak kiedyś pisałem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Września 2023 #13 Opublikowano 7 Września 2023 Zawór bezpieczeństwa można dać na rurze do naczynia ( trójnik i ZB w bok). 1 Cytuj
Irek14 Opublikowano 8 Września 2023 Autor #14 Opublikowano 8 Września 2023 Dzisiaj u siebie sprawdziłem czy można tak podłączyć zbiorniki wyrównawcze. Tak jak przypuszczałem wywala wodę ze zbiornika który jest przyłączony do wolnej sztycy w kotle.. Dzieje się chwilę po włączeniu pompy laddomatu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi