Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam obecnie w instalacji pompę  Wita UPH 15-15 E2, ale niestety zaczyna szwankować. Co gorsza, pompa te nie jest już dostępna w sprzedaży, stąd szukam nowej.

Co byście polecili? Polecano mi grundfosa 15-14B, ale nie wiem czy to nie za droga zabawa.

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-wita-go-future-2-40-25-18-13151146860
Ja ostatnio montuję te pompy. Jakość i cena na przyzwoitym poziomie.

Opublikowano
58 minut temu, sambor napisał(a):

Teraz albo grundfoss albo wilo- one wytrzymają 10 lat lub więcej, czyli musisz przeliczyć - czy kupować skośnookie co 2-3 lata lub porządne co 10 lat.

Mam skośnooką elektroniczną od 7lat i jeszcze działa. To norma, czy przypadek?

Opublikowano

Tak samo jak z "markowymi" pompami!

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak, tylko pokaż ile jest np na tym forum postów czy tematów o piszczących pompach "markowych" a ile o pompach "skośnookich".

Wróć! Te markowe już też są robione w krajach skośnokich!

Opublikowano

Do tego zmierzam, teraz już nie ma żadnej pewności, czy te "markowe" pochodzą dłużej. Chyba z jakości została już im tylko marka. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Teraz robię co innego, ale jak 25- 15 lat wstecz montowałem grundfossy to żadna z nich się nie posypała.

Czasem trafiam na pompy 20 - letnie grundfoss lub LFP ( grundfos na licencji) i one nadal działają.

Teraz to loteria, częstym przypadkiem uszkodzenia są powodowane działaniem inst PV- przekroczone napięcie, a na to są uczulone wszystkie pompy elektroniczne, nie zależnie od kształtu oczu producenta.

Opublikowano

25-15 lat temu, to była inna historia, teraz ten sprzęt różni sie tylko ceną i etykietami. No, może jeszcze kontrolą jakości, choć tutaj mam poważne wątpliwości.