Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie wyrównawcze /przelewowe

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pawelll,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. U mnie rura wzbiorcza idzie do spodu naczynia wyrównawczego z zasilania kotła CO. Dodatkowo jest tylko rura przelewowa i u samej góry w tymże naczyniu odpowietrznik. Nie wiem czy przez to ale czasem słychać bulgotanie w kotle a może przez to że zbiornik ma 30 l. . Czy takie połączenie może być ? Czy powinna jeszcze być rura bezpieczeństwa? 🤔 Naczynie wyrównawcze 30 l będzie zmieniane na 80 l. Więc może połączenia by też zmienić? 🤔 

Edytowane przez Irek14
Opublikowano

Tak to wygląda. Czy to jest poprawnie? 🤔 

IMG_20230902_081930.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzięki. To już chyba sobie sam z tym poradzę. To musi być jakoś dużo wyżej wyprowadzona fajka czy np. kolanko wkręcić zamiast odpowietrznika? 🤔 a dalej kawałek np. gumowego węża skierowanego w dół 

Edytowane przez Irek14
Opublikowano

Z takich rureczek to można drinki pić, a nie zabezpieczać kocioł. Wszystkie rury muszą być o średnicy 1" przy stali lub 28mm. w rurach miedzianych ( w pewnych warunkach większe, ale w normalnych domach raczej nie). Żadnych gumowych węży. Zbiornik wyrównawczy oczywiście musi posiadać przyłącza o średnicy 1 ". Napisz jeszcze gdzie masz umieszczoną pompę, jeśli na powrocie to zbiornik musi być odpowiednio wyżej ( norma do znalezienia na forum).

Opublikowano

IPompy są na zasilaniu. Zbiornik wyrównawczy też na zasilaniu.  Rura miedziana fi 28 idzie z kotła do bufora a do wyrównawczego fi 22. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Do zbiornika musi iść 28 mm., wszystko co jest związane z zbiornikiem ma być 1" (28 mm.). Zbiornik podłączony oczywiście bezpośrednio do kotła, bez jakichkolwiek zaworów, pomp i.t.p. Tu masz artykuł o tym.  https://www.info-ogrzewanie.pl/artykul,id_m-100131,t-zbiornik_wyrownawczy_w_otwartej_instalacji_grzewczej.html

Opublikowano

Po wymianie zbiornika z 30 l na 80 l jest znaczna poprawa. Teraz trochę bulgocze przy temp. na kotle ok. 80 st. C. Zastanawiam się czy można podłączyć zbiornik wyrównawczy do tego wyjścia (kolor czerwony).Oczywiście 1". Teraz jest zamontowany w tym miejscu zawór bezpieczeństwa. Na niebiesko zaznaczyłem wyjście z kotła (fi 28) do bufora z której to rurki jaki pisałem idzie też do zbiornika wyrównawczego ale fi 22.. Najłatwiej by było tak przerobić 

sketch-1693744533161.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Irek14  jak najbardziej możesz podłączyć do oznaczonego na czerwono wyjścia, zaraz na wyjściu daj trójnik i z niego zawór bezpieczeństwa i do zbiornika wyrównawczego. 

Opublikowano

Próbowałem i lipa wyszła. Laddomat wypychał wodę przez zbiornik wyrównawczy. A miałem zamontowany ponad 1m nad najwyższym punktem instalacji CO. 

Opublikowano

Instalacja na parterze. Zbiornik wyrównawczy ok. 60 cm. nad rurami zasilania CO i CWU (zbiornikiem CWU) 

Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu więc tu.

Tak wygląda instalacja. 

1-zasilanie CWU 

2-powrót CWU 

3-zasilanie C0

4-zasilanie z kotła do bufora 

5-powrót C0 

6-rura do naczynia wyrównawczego.( 3/4 niestety.) 

Próbowałem z pierwszego króćca podłączyć rurę do zw ale strasznie się zapowietrzał kocioł i zagotował wodę. 

Teraz też się zapowietrza  a kilka dni już był spokój. Słychać bulgotanie w kotle. Grzejniki nagrzewają się całe tylko CWU słabo. Zasilanie do CWU gorące a powrót słabo. Słychać szumy przy pompie. Może trzeba jakiś separator powietrza zainstalować? 🤔 Tylko nie wiem czy w układzie otwartym to zda egzamin. I jeszcze jedna sprawa. Według tej fotki jak najlepiej podłączyć zbiornik wyrównawczy. 

Pomożecie koledzy. sketch-1694968264399.thumb.png.ccee01c3e601dae94a6f59204d047b05.pngIMG_20230917_164350.thumb.jpg.f3f710d40fd33ff488b7765d8ebe98e2.jpg

Opublikowano

Naczynie przelewowe nad tym stropem ok. 40 cm od stropu. czyli 60- 70cm od najwyżej położonej instalacji. Nie jest dokładnie nad kotłem tylko jakieś 1,5 m w lewo. 

Spróbuję po niedzieli podnieść naczynie ale musiało by być trochę dalej. 

Mniejszy bieg laddomatu nic nie zmienia. Nadal słychać szumy i bulgotanie. 

Próbowałem po malutku dolewać wody ale efekt na chwilkę. 

To może być faktycznie od tego że przekrój rury do zbiornika wyrównawczego jest za mały.? 🤔 

Opublikowano

Jaka pompa w tym laddomacie?

pewnie 25/60, a wystarczyłaby 25/40 lub mniej.

Przekrój do naczynia jest za mały, ponadto jest odcinek poziomy, który dod tłumi ciśnienie, więc nie przelewa

Rurę do naczynia daj tak:

image.png.a7a9e2308fb1c0d4642bcdb28bf8c932.png

Opublikowano

Pompa taka jest 

IMG_20230917_220121.jpg

Opublikowano

Ustawiłem na najmniejszą. Pierwsze co to trzeba przerobić rurę do naczynia wyrównawczego. 

Myślałem też o separatorze powietrza ale to chyba nie dla takiej instalacji. 

Opublikowano

W czym takie połączenie będzie lepsze niż standard? A rurę do naczynia wyrównawczego Screenshot_20230903_204432_com.android.chrome.thumb.jpg.fccc9591b92f194558002a81be18d1e4.jpgmyślałem dać prosto na ok 2.m potem skos w górę jeszcze z 1,5m

Opublikowano

Dzięki wielkie. Myślałem że być może powietrze do instalacji zbiera się z górnej części buforu bo tam mam podłączone zasilanie CO, i bufora przez dwa trójniki ale teraz wiem że to na pewno przez źle zamontowany zbiornik wyrównawczy