palacz2747 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Witam serdecznie Mam zrobiony bufor 1300l , i dobieram do tego kocioł. Rozsądny wybór wg mnie to 21kw selvan setlans zgazowujący jednak mam komin 14x14 ceglany Czy taki komin o długości 10mb i tej średnicy uciągnie ten piec? Miałem 19kw kopciucha i bez problemu daje rade, aż dudni w piecu ale wiadomo to DS. Wziąłbym 15kw, ale pewnie będzie dłużej bufor ładował Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Oblicz pole czopucha kotła który wyznacza min przekrój jaki winien mieć komin.Często w dokumentacji kotła jest podany min przekrój jak i min wysokość. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 #3 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 W dniu 4.08.2023 o 08:57, palacz2747 napisał(a): Czy taki komin o długości 10mb i tej średnicy uciągnie ten piec? Miałem 19kw kopciucha i bez problemu daje rade, aż dudni w piecu ale wiadomo to DS. DS, ale z poziomym wymiennikiem ( podobnym jak w kopciuchach), który ma dużo mniejsze opory przepływu spalin niż wymiennik pionowy o takiej samej powierzchni, więc nie powinno być problemu z ciągiem jeśli komin jest sprawny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi