zibiuu Opublikowano 30 Czerwca 2023 #1 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Witajcie posiadam pompę ciepła Panasonic Tcap MXC09J3E5 Robie prosty układ zawór trójdrożny który będzie zasilał bufor ciepła i bojler ciepłej wody użytkowej W podstawowej plycie sterowniczej nie znalazłem wejścia czujnika bufora czy muszę dokupić płytę rozszerzeń CZ-NS4P Czy da się to inaczej podłączyć Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2023 #2 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Normalnie to trzeba płytę rozszerzeń CZ-NS4P i na niej pod zaciski E42 podłączamy czujnik temp bufora. Cytuj
zibiuu Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor #3 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Rozumiem że inaczej nie da się? Cytuj
Kordjano Opublikowano 1 Lipca 2023 #4 Opublikowano 1 Lipca 2023 A co konkretnie chcesz uzyskać ? masz na myśli zawór przełączający zamiast na co cwu , cwu bufor ? Cytuj
zibiuu Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor #5 Opublikowano 1 Lipca 2023 Będą czujniki bufora cwu i trójdrogowy Witam Czy płyta CZ-NS4P ta jest taka samo do generacji J i H ? Cytuj
zibiuu Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor #6 Opublikowano 3 Lipca 2023 Witam myślę o takim układzie bez dodatkowej płyty bez czujnika bufora tylko temperatura cwu troj drogowy temperatura zadawana z modułu LCD Cytuj
MikiQ Opublikowano 3 Lipca 2023 #7 Opublikowano 3 Lipca 2023 Nie montuj czujnika temperatury bufora bo pompa działa wtedy na zasadzie włącz/wyłącz - bardzo słabo moduluje mocą. Po konsultacjach na grupie FB Panasonica nie montowałem takiego czujnika i pompa wtedy mierzy deltę bufora i na jej podstawie moduluje mocą. Sprawdza się to rewelacyjnie. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca 2023 #8 Opublikowano 3 Lipca 2023 Można tak zrobić tj bez czujnika temp bufora i wygląda to całkiem przyzwoicie w praktyce. Kolego @MikiQ twój Panasonic to jaki model i co nim napędzasz? Cytuj
MikiQ Opublikowano 3 Lipca 2023 #9 Opublikowano 3 Lipca 2023 12kW split. 2 grupy pompowe do podłogówki, 3 drabinki. Wszystko podłączone przez bufor 300 litrów. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca 2023 #10 Opublikowano 3 Lipca 2023 Grupy pompowe czym sterujesz? Drabinki osobno ? czy z podłogówki? Cytuj
MikiQ Opublikowano 3 Lipca 2023 #11 Opublikowano 3 Lipca 2023 Grupy sterowane krzywą grzewczą. Drabinki zasilane za buforem a przed grupami. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca 2023 #12 Opublikowano 3 Lipca 2023 Krzywe grzewcze masz z Panasa, czy inny sterownik? Cytuj
MikiQ Opublikowano 3 Lipca 2023 #13 Opublikowano 3 Lipca 2023 Z Panasa ale dużo lepiej działał algorytm z SKZP 02 od Timela i zastanawiam się czy nie zainwestować w coś innego np. Tech. Cytuj
cule Opublikowano 12 Lipca 2023 #14 Opublikowano 12 Lipca 2023 W dniu 3.07.2023 o 13:50, MikiQ napisał(a): Nie montuj czujnika temperatury bufora bo pompa działa wtedy na zasadzie włącz/wyłącz - bardzo słabo moduluje mocą. Po konsultacjach na grupie FB Panasonica nie montowałem takiego czujnika i pompa wtedy mierzy deltę bufora i na jej podstawie moduluje mocą. Sprawdza się to rewelacyjnie. Potwierdzam. Przy poprawnie zainstalowanym czujniku bufora modulacja praktycznie nie występuje. Pompa pracuje ON/OFF. Wyłączyłem czujnik w opcjach i układ działa zdecydowanie lepiej. Cytuj
michalcia Opublikowano 15 Listopada 2023 #15 Opublikowano 15 Listopada 2023 Witam podpinam się pod temat mam pompę ciepła Krommler Panasonic inside DC 16. Czujnik temperatury mam podpięty na dole w buforze, czy jest to dobrze dodam że pompa generuje bardzo dużą ilość prądu. Powierzchnia którą ogrzewam to 188 m2 system mieszany, w większości podłogowe. Zużycie prądu to 40 kWh na dobę. Czy może to być przez czujnik na buforze? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi