Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odzysk ciepła z serwerowni (2kW) do CWU

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wydaje mi się że temat będzie najbardziej tutaj pasował.

Remontuję obecnie mieszkanie ok 100m2. W pomieszczeniu gospodarczym (ok 1.5m2) będę miał piec gazowy + bufor 100l z wężownicą, serwerownię (mała, gdzieś do 2kW mocy znamionowej) i suszarkę. Zimą ciepło z serwerowni i suszarki będzie odzyskiwane przez rekuperację. Boję się jednak co będzie latem. Co chciałbym uzyskać to przede wszystkim schłodzenie pomieszczenia, ale też odzysk tego ciepła. Klimatyzator typu split odpada - nie mam zgody od wspólnoty na instalację jednostki zewnętrznej. W pomieszczeniu mam dostęp do nieużywanego pionu WG.

Do głowy przychodzą mi takie pomysły:
- klimatyzator mobilny z odporwadzeniem ciepła w komin
- nagrzewnica samochodowa z wymuszonym ruchem powietrza w zamkniętym obiegu spięta z wymiennikiem ciepła płytowym. Tenże wymiennik wraz z elektrozaworem chciałbym by był wpięty w instalację c.w.u, ale zastanawiam się gdzie najlepiej. Odprowadzenie skroplin do kanalizacji. Ewentualnie zamiast nagrzewnicy mógłby to być klimatyzator typu on/off przerobiony na obieg wodny
- pompa ciepła basenowa wewnątrz (musi być mała bo już jest ciasno), pytanie takie samo - gdzie wpiąć w cwu

Schemat co/cwu jak na obrazku. Jestem w stanie sterować elektrozaworem i wiatrakami na nagrzewnicy na podstawie sygnałów z pieca/bufora/dodatkowych czujników.

Jakieś sugestie?

image.png

To że serwer będzie miał 2kW, nie oznacza że będzie pracował z taką mocą.

Mam dwa serwery. Jak klima padnie to temperatura w pomieszczeniu wzrasta do 26 stopni. Z tego nie zagrzejesz CWU.

Moim zdanie niepotrzebne kombinacje. Nie zmienia to faktu, że ciepło trzeba odprowadzić. Bardziej nadałaby się rekuperacja. Ciepłe powietrze skierowałbyś do pomieszczeń. Ale to tylko w zimie. W lecie wymiennik ciepła z centrali podłączyć pod dolot zimnej wody do CWU. Trochę podgrzeje, mniej gazu pójdzie. 

W dniu 25.05.2023 o 23:11, wacio1967 napisał(a):

Jak klima padnie to temperatura w pomieszczeniu wzrasta do 26 stopni. Z tego nie zagrzejesz CWU.

Przecież to powinna być bajeczna temperatura dla pompy ciepła :) 

13 godzin temu, szakallo napisał(a):

Dzięki, chyba właśnie w takie rozwiązanie pójdę. Muszę znaleźć tylko model prostokątny i wiszący. Jak wstawię któryś z tych okrągłych to już nie będzie chyba jak się obrócić w środku 

Zdaj sobie sprawę że takie małe pomieszczenie to pompa schłodzi w ciągu kilku minut , jeśli wylot i wlot powietrza będzie w tej kanciapie to po chwili będzie tam lodówka i śladu po tym cieple nie będzie , to są pompy on of więc nie ma modulacji . Zwykle taka pompa około dwóch godzin ładuje zasobnik a potem przerwa do następnego razu , przepływ powietrza jest naprawdę spory tak jak i hałas .

Koleżka kiedyś ostrożnie podkręcał komputery, więc na wszystkich radiatorach miał chłodzenie wodne. A to już wprost można by było dopiąć do dolnych króćców bufora.