Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w identyfikacji rotametrów/przepływomierzy do ogrzewania podłogowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po 8 latach niezakłóconej pracy niestety 2 rotametry przy rozdzielaczu ogrzewania podłogowego "poległy" jeden po drugim w zasadzie tydzień po tygodniu. Przezroczysty plastik z podziałką po prostu plastik pękł wzdłuż po obu stronach. Szukam od kilku dni takich samych aby dopasować go do istniejącego układu ale bez powodzenia, w lokalnych sklepach/hurtowniach hydraulicznych rozkładają ręce. Na rozdzielaczu ani na rotametrze brak jakichkolwiek oznaczeń/logo etc. Na razie zaślepiłem otwory po rotametrach korkiem 1/2 cala i tak sobie to na otwartym zaworze działa. Majster co to zakładał jest na jakiejś długiej wyjazdowej robocie i nie ma jak pomóc. Czuję że zaraz następne też polegną i chcę kupić cały komplet żeby mieć na wymianę. Może ktoś z forumowiczów pomoże w identyfikacji, z góry dziękuję za pomoc.

20230418_203933.jpg

20230418_203953.jpg

20230418_204201.jpg

20230418_204225.jpg

20230418_204232.jpg

20230418_204341.jpg

Opublikowano

Produkt , najprawdopodobniej pochodzi z Chin , używany przez różnych producentów rozdzielaczy ,dlatego najlepiej spytać majstra gdzie zakupił rozdzielacz i tak dojdziesz do właściciela , jeśli nie znajdziesz a będziesz potrzebował to Ci załatwię nasz polski tylko trzeba wymienić także dolny nypel. Tak przy okazji spytam ile wskazywały Ci te rotametry, bo śmieszy mnie ta skala do 6l/m , nawet stosując rurę 20 taki przepływ będzie ciężko uzyskać , a jak już się uzyska to będzie można słuchać ,, szumu morza" w salonie . 😉 Z góry przepraszam za małą dygresję 🙂 .pozdrawiam Tomekb

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, mnie już nie zależy żeby były takie same, chcę wymienić wszystkie na coś co za 5 lat będzie można dokupić w razie czego - te tego założenia nie spełniają. Ta część gdzie niby widać przepływ na każdym z nich jest tak zasyfiona  że w zasadzie tam nic nie widać, woda w układzie z kolei bardzo czysta. Jak patrzyłem ostatnio po pierwszej awarii w żadnym nie widziałem podziałki na więcej niż 2-2,5 a w większości może na 1-1,5. Samym przepływem sterują siłowniki Salus spięte z termostatami w pokojach a te rotametry są tak odkręcone pewnie na 2/3 i tyle. Jak możesz to proszę zaproponuj jakiś sensowny zamiennik dobrej jakości pasujące wymiarami żeby nie było jaj przy montażu do rozdzielacza - potrzebuję ich 10 szt, wymienię wszystkie i mam nadzieję że nie będę do tego musiał zaglądać kolejne 8 lat. 

Opublikowano

Witam , mogę zaproponować coś takiego jak na zdjęciach magnetyczne lub zwykłe , aby dobrze dobrać to potrzebuję znać wymiar profilu twojej belki ten co na rysunku jest zaznaczony jako 41-0,35 . pozdr, TomekB

obiekt 3_2finish copy.png

rot2.2_www.jpg

profil mosiny.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

nie było mnie 2 tygodnie w domu i nie miałem jak zmierzyć, dzisiaj sprawdziłem, ten wymiar to 40,5 mm. Potrzebuję 10 szt. Proszę daj znać jak się z Tobą skontaktować żeby zakończyć sprawę. Pozdrawiam.