Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro duo uni 25kw ustawienia na spalanie pelletem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy posiadam stary dom ocieplony o metrażu około 150 metrów. Os pół roku mam ten pięć i nie potrafię go ustawić Kocioł jest ustawiony na 12kw. Prosiłbym i jakieś ustawienia i ile spala wam pelletu 

Opublikowano

Ja Ci nie pomogę, bo nie mam jeszcze żadnego peleciaka, ale żeby ktokolwiek Ci podpowiedział, to musiałbyś określić bardziej szczegółowo w czym jest problem.

Czy Ci gaśnie, nie odpala,  gromadzi się sadza, czy nie dojrzewa albo przegrzewa ..

Nikt tu nie wróży i w związku z tym nikt nie jest w stanie Ci podpowiedzieć .

Opublikowano

To nie jest pelleciak ,to kocioł z palnikiem rynnowym ,dużym palnikiem .

Opublikowano

Tak jak kolega napisał to nie jest typowy peleciak ma palenisko rynnowe i muszę go sam rozpalać Myślałem że ma ktoś defro z sterownikiem pod i ma ustawienia bo dał mi kolega ustawienia i palił do 20 kg pelletu na dobę jednak była awaria i wszystkie ustawienia się przestawiły i spala dobre 30 kg na dobę teraz 

Opublikowano

Dawno temu robilem proby na palniku 15kW Defro Uni bo taki mialem.

Przesyp peletu u mnie przez palnik wychodzil wtedy jakies 430g/60s czyli jakies 26kg/h. To trzeba zmierzyc.

Ustawiony byl PID

Podawanie / przerwa / nadmuch -> moc

3 / 35 / ?? -> 12 kW

2 / 70 / ?? -> 3,5kW

Nadmuch byl na przeplywomierzu impulsy ale bylo to po modyfikacjach wiec tutaj nic nie pomoge.

Jak podasz przesyp to chociaz dobierzemy podawanie a nadmuch samemu na oko.

Opublikowano

Zysypujesz, wlaczasz az zacznie przesypywyc. Podkladasz kuwete, wiaderko, tacke i zalaczasz ze stoperem na 60s. Wazysz ile spadlo do tacki (tacke trza odjac). Powtarzasz ze 3 razy i robisz srednia. Jak podasz przesyp to pobawimy sie w dobranie podawania i przerwy.