Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, post z prośbą o pomoc i poradę, Musze wyrzucić z tunelu foliowego 30x6 i 3m wysokosci stary piec nadmuchowy (wydajnosc około 4500m3/h) Tunel ma pojedynczą folię. Dawał dobrze rade ale czesto trzeba podkładac i sporo pali drewna. Palenie od początku marca do połowy maja wiec raptem 2,5 mies. Minimalna temperatura jaka musi byc to 10 stopni. Palenie głównie w nocy w ciagu dnia sie sam tunel nagrzewa. Analizowałem różne opcje ale zaciekawiły mnie nagrzewnice wodne tylko kompletnie nie wiem jak wszystko dobrać. Myślę ze 2 nagrzewnice o wydajnosci około 3000m3/h każda da radę ale chętnie się dowiem od fachowców oraz to jakie nagrzewnice byłyby odpowiednie. I teraz najwazniejsze jaki kocioł wybrać, musi byc taki który wymaga minimalnej obsługi żeby w nocy spać spokojnie. Zastanawiałem się nad kotłem duo na drewno i pellet (mam dostęp do drewna ale przygotowanie go jest czasochłonne wiec i peletem nie pogardzę). Co sądzicie o tych kotłach? (oczywiscie jestem otwarty na inne propozyjce) Teraz jaką moc kotła dobrać? Jeśli teoretycznie nagrzewnice by miały po 20Kw to kocioł musi mieć 40? Czy jak to sie przelicza? Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Witam kolegę .

Tak się zastanawiam od czego by tu zacząć , osobiście używam pelletu od 6lat do ogrzewania tunelu z podwójna folią o wymiarach 20 m na 7 m około 4 metrów w szczycie wysoki .

Do ogrzewania mam kocioł defro 75 kw taki dorwałem po pieniądzach i palnik kipi 35 kw jego moc spokojnie mi wystarcza by te 10 st w tunelu utrzymał nawet przy minus 15 st .

Ogrzewanie zrobiłem węzami  grzewczymi takie czarne typowo przeznaczone do ogrzewania szklarni coś jak do podłogówki .

No i ostatnio założyłem bufor taki 800l ,całość działa genialnie termostat puszcza wodę jak temperatura spadnie poniżej zadanej w tunelu , nie ma marnotrawienia ciepła .

W nocy śpię spokojnie cały ten termostat panel mam pociągnięty do domu wiec mam podgląd na kocioł a jak by się coś podziało to alarm sie włączy .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2023 o 19:55, Kordjano napisał(a):

Witam kolegę .

Tak się zastanawiam od czego by tu zacząć , osobiście używam pelletu od 6lat do ogrzewania tunelu z podwójna folią o wymiarach 20 m na 7 m około 4 metrów w szczycie wysoki .

Do ogrzewania mam kocioł defro 75 kw taki dorwałem po pieniądzach i palnik kipi 35 kw jego moc spokojnie mi wystarcza by te 10 st w tunelu utrzymał nawet przy minus 15 st .

Ogrzewanie zrobiłem węzami  grzewczymi takie czarne typowo przeznaczone do ogrzewania szklarni coś jak do podłogówki .

No i ostatnio założyłem bufor taki 800l ,całość działa genialnie termostat puszcza wodę jak temperatura spadnie poniżej zadanej w tunelu , nie ma marnotrawienia ciepła .

W nocy śpię spokojnie cały ten termostat panel mam pociągnięty do domu wiec mam podgląd na kocioł a jak by się coś podziało to alarm sie włączy .

Kubatura podobna do mojego tunelu.  Ile masz metrów tych węży?  Ile taki piec średnio wciągnie na dobę/ miesiac? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A nie lepiej na drewno? Ze 3 razy taniej. Są nagrzewnice zgazowujące https://kotly.com/pl/665-nagrzewnica-powietrzna-orligno-600-zgazowujaca-drewno.html

Opublikowano

Pętla ma 38 m a jest ich 12 , jeśli chodzi o zużycie ile na dobę to jednoznacznie nie da się odpowiedzieć , czym dłuższy dzień tym mniej spali , zależy jaka temperatura nocą , w marcu poszła nie cała tona .

Opublikowano
37 minut temu, rafwla napisał(a):

A nie lepiej na drewno? Ze 3 razy taniej. Są nagrzewnice zgazowujące https://kotly.com/pl/665-nagrzewnica-powietrzna-orligno-600-zgazowujaca-drewno.html

O szukałem, szukałem i tego nie znalazłem. Prawie wszystko byłoby idealne, tylko troche mały przedmuch 1500m3 na godzine to nieco za mało.  bardziej na taki tunel musi być coś co ma 4000-5000m3/h  ale mimo wszystko jest to ciekawa opcja i napewno sie 2 razy zastanowię. Bardzo dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

Defro wypuszcza też jakąś nagrzewnicę. https://www.defro.pl/p,343,nagrzewnica-np.html?idk=102

ma 8000 tyś kubików powietrza na godzinę

A tutaj gość wykorzystuję nagrzewnicę 130 kw na metrówki, to chyba z Eko Vimar piec.

Edytowane przez rafwla
Opublikowano (edytowane)

O piecyku na olej zužzty nie przemyslales?Potrzebne tylko oleju nagromadzic i codziennie wyczysczyc i odpalic.Mamy taki w warsztacie 30 KW firmy MTM  i 20 l od 8 do 17 spala ustawiony na 20 KW.Zužyty motorowy,zužyty jedalny,hydrauliczny,každego rozdaju olej.Tylko potrzebne odseparowac wode,bo poki wchodzi w rozpalony,to para zadundni mocno i wygasi.Cieplo darmowe juž ponad 10 lat robi.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

@bercus U was to nie zakazane ?  

Opublikowano (edytowane)

Piecyk mtm ma papiery do tych opalow,stale w spredažy.Problemom jest tylko opodatkowanie oleju zužytego jako opalu,o tym cicho...

Oproci zasypowcu weglowemu w 5tej klase jest to nawet "czysta zielona energia".

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Przy zgazowujacym jest problemom obwiazok instalacje bufora.Cieplopowietrzny ciežko bedzie do zakupu.Przy instalacji wymienikow woda-powietrze troche przekombinowane z buforom i senzu nie ma w tym.To juž liepiej z automatom pelletowym i bedzie w stanie sam trzymac bezpieczne temperatury i sam sa wlaczac/odpalac i wylaczac.

Opublikowano

@bercus Narazie szukam róznych rozwiazań, modernizacja przewidziana na wakacje wiec jeszcze trochę czasu do namysłu mam. A jak nie to sie skusze na pellet z podajnikiem.

Opublikowano

A ty to drewno kupujesz czy sam robisz ?

Opublikowano

@Kordjano Sami wyrabiamy, mała wioska, dookoła lasy, leśniczy git zadowolony ze zawsze wysprzątamy las wiec opał mam praktycznie darmowy nie liczac robocizny i pracy przy obróbce paliwo itd.

Opublikowano

Poki wyrabiasz sam drewno i pelletu nie,to grzej drewnom w piecyku,bo bedziesz niezaležnym od szrapania cenami pelletu.Zrob siebie tunela dwu warstwowego i bedziesz smialo spac po odpaleniu.

Opublikowano

No to najtańsza opcja te nagrzewnice , palnik zawsze można dołożyć jak byś potrzebował odpocząć od wstawania i palić trochu tym trochu tamtym ☺️

• Zgadzam się 1