bioly Opublikowano 25 Marca 2023 #26 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Ja też zawsze miałem sadze jak paliłem na pół gwizdka, teraz mam bufor 600L i na pełnej mocy w kotle kawa z mlekiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liban Opublikowano 25 Marca 2023 #27 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Chłopie 600l to nie bufor to bojler ;) . Buforem można nazwać 1000l.Ja mam zładu wody w instalacji 300l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly Opublikowano 25 Marca 2023 #28 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Aha... bufor 1000L, to nie bufor. 5000L !!! To jest dopiero bufor xD Też mam spory zład wody z tym że ogrzewam połowę domu i po zagrzaniu bufora do 75*C przy mrozie -10*C starcza na 3-4 godz. a bez bufora rozpalał się co 15/30min, więc wolałem palić cały czas na mocy 7/10kw z sadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liban Opublikowano 25 Marca 2023 #29 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Czyli kocioł źle dobrałeś, znaczy przewymiarowany i lekarstwem przewymiarowania kotła stał się bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly Opublikowano 25 Marca 2023 #30 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Dokładniej to przestałem zimą wynajmować połowę domu, więc kocioł nie miał co robić bez bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenas1 Opublikowano 25 Marca 2023 #31 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Ale Gosia51 napisała wyrażnie,że po zmianie pelletu pojawiła się sadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly Opublikowano 25 Marca 2023 #32 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 zmiana peletu czasem nie nastąpiła z ociepleniem i mniejszym odbiorem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia51 Opublikowano 26 Marca 2023 Autor #33 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Defro delta ecopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Marca 2023 #34 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Dolna pompa to od ... Pewnie od podłogówki, jak tak , to powinna być za zaw 4-D. Brak pompy na powrocie z 4-d do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puławiak Opublikowano 26 Marca 2023 #35 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Tu ochrony powrotu brak - z podłogi musi wracać zimna woda jak zasilanie ma powiedzmy 38 to powrót 40 nie będzie miał. Taka ekogroszkowa instalacja. Ale w tym wypadku to pewnie pellet jest taki jaki jest. To co się działo w zeszłym roku na rynku pelletu niestety zmuszało ludzi do kupowania różnych wynalazków pelletopodobnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia51 Opublikowano 26 Marca 2023 Autor #36 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, sambor napisał(a): Dolna pompa to od ... Pewnie od podłogówki, jak tak , to powinna być za zaw 4-D. Brak pompy na powrocie z 4-d do kotła. Nie ma podłogówki, to dom z lat 80 tych są tylko Kaloryfery 11 sztuk i bojler 300 l. Pompa do podłogówki na razie nie jest uruchomiona , to na wypadek zamontowania podłogówki w przyszłości. Edytowane 26 Marca 2023 przez Gosia51 Wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Marca 2023 #37 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Jak nie ma podłogówki to od czego elementy w czerwonej ramce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dozy Opublikowano 26 Marca 2023 #38 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Pewnie zasilanie CWU. 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Marca 2023 #39 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Jeśli to prawda, to naprawdę robił to "mistrz". Koszmar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubutek11180 Opublikowano 26 Marca 2023 #40 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 A do czego służy ta pompka z tyłu , z boku komina? Podczas pracy kotła najlepiej kiedy kocioł będzie pracował na mocy max. Zrób zdjęcie sterownika konkretnie panel producenta Naciśnij i dłużej przytrzymaj ok 2 s przycisk menu kod do panelu 2902. Zjecie wykonaj najlepiej na mocy 100 %. Podczas pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenas1 Opublikowano 26 Marca 2023 #41 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 No i takich mamy serwisantów.Nawet nie potrafią ocenić czy instalacja jest zrobiona prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Marca 2023 #42 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Sprawdził czy jest ochrona kotła - czyli ten zaw 4-D, a reszta serwisanta nie interesuje. Za prawidłowe działanie instalacji odpowiada instalator, ew projektant instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 26 Marca 2023 #43 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 9 minut temu, sambor napisał(a): Sprawdził czy jest ochrona kotła - czyli ten zaw 4-D, a reszta serwisanta nie interesuje. Wedlug mnie powinien sprawdzic czy temperatura powrotu jest powyzej zalecanej wg. dtr a to czy sa zawory 4d/3d pompy itd. czy ich nie ma to nie powinno go interesowac i tego chyba tez nie zrobil. Instalacja jest do przerobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Marca 2023 #44 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Przecież o tym pisała autorka tematu - jak jest ochrona powrotu , to nie działa instalacja grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenas1 Opublikowano 26 Marca 2023 #45 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 No ale jak serwisant nie wie że żle zrobiona instalacja to może sobie ustawiać parametry,a poprawy i tak nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordjano Opublikowano 26 Marca 2023 #46 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Zaczęło się od sadzy i skończyło na dyskusji o instalacji ,no tak to już bywa . Jak autorka napisała że jak ochrona powrotu włączona to grzejniki nie grzeją to można się było spodziewać tego co jest . Przykre jest to że tak zwani fachowcy jakoś tak potrafią bez myślnie podłączyć kocioł . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dozy Opublikowano 26 Marca 2023 #47 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Czyli pompa kotłowa/przewałowa pomiędzy kotłem a zaworem 4D potrzebna od zaraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liban Opublikowano 27 Marca 2023 #48 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Bo problem jest w tym, że osoby zainteresowane danym tematem powinny go najpierw zgłębić w miarę np.na forum, a dopiero przejść do praktyki.Ja zawsze tak robię zanim coś ważnego kupię czy zamontuję i nigdy nie miałem problemów w późniejszym użytkowaniu.Niestety większość trafia na fora już z problemami bo inaczej nigdy by na to forum nie trafili. Ale są plusy, bo następny zakup/wybór będzie już po zapoznaniu się z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia51 Opublikowano 27 Marca 2023 Autor #49 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 19 godzin temu, sambor napisał(a): Jak nie ma podłogówki to od czego elementy w czerwonej ramce? Proszę mi wybaczyć niewiedzę, ale ja pracuje w szpitalu i nie znam się na hydraulice . Wiem tylko że ta pompa na razie jest nie uruchomiona bo czeka na zamontowanie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 27 Marca 2023 #50 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 To trzeba tą instalację przenieść - za zaw 4-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi