Artur1992 Opublikowano 17 Marca 2023 #1 Opublikowano 17 Marca 2023 Sas bio efekt 17 kw. 1 kondygnacja grzejniki, 2 kondygnacja Podłogówka, 3 kondygnacja grzejniki. Obecnie mam zawór 4d z siłownikiem na grzejniki a na podłogówkę 3d ręczny. Czy mogą być na 1 instalacji 2 zawory z siłownikami?? Czy mógłbym wymienić ten ręczny na elektryczny z siłownikiem?? Cytuj
sambor Opublikowano 17 Marca 2023 #2 Opublikowano 17 Marca 2023 Możesz mieć dwa zawory z siłownikami, pod warunkiem że będziesz miał sterownik, który te siłowniki obsłuży. Cytuj
Artur1992 Opublikowano 19 Marca 2023 Autor #3 Opublikowano 19 Marca 2023 Rozumiem. Bo słyszałem że nie zakłada się dwóch zaworów z siłownikiem na 1 instalacji jeśli nie ma sprzęgła. Prawda czy nie? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Marca 2023 #4 Opublikowano 19 Marca 2023 Bzdura, niby dlaczego nie można założyć dwóch siłowników? Bo ktoś ci powiedział? Powiem ci coś lepszego - najlepiej jest dać 2 zaw 4-D, jeden do CO, a drugi do podłogówki! 1 Cytuj
KarolBl Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 to ja taki offtop z ciekawości jaka jest przewaga 4D nad 3D?\ w takim zastosowaniu? bo ja jakoś nie widze różnicy a nawet przy zastosowaniu bufora dużo lepszy jest 3D - wolniejszy pobór z góry i niższa temp powrotu na dole bufora Cytuj
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Wszystko zależy od miejsca montażu, już np do CWU stosuje się zawory 5-D, są takowe prod ESBE. 1 Cytuj
KarolBl Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 5D? jakbyś to napisał wczoraj to bym stwierdził że mnie w konia robisz 😛 ale jak Was znam chłopaki to pewnie macie racje Cytuj
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Dlaczego w kona? Raz tu omawialiśmy taki zawór. Poniżej fragment karty katalogowej i przykładowy montaż: Możesz sprawdzić w necie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi