Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda palić drzewem w tym piecu zaraz smoła i zapycha się.

 

 

Swiete słowa , pali sie nawet niezle tyle , ze po 2 tygodniach palenia pozapychane wszystko , ze nie wiedzielismy co sie dzieje. Njgorsze , ze palilismy drzewem iglastym , bo zostaly resztki z wiezby i trza bylo spalic.Tragedia , otworow nie bylo widac

Opublikowano

Witam wszystkich. Ja również jestem właścicielem linga duo 25kw, od sierpnia 2009. Nie mam automatyki, tylko termostaty na grzejnikach. Początkowo paliłem ekogroszkiem, a że w mojej okolicy nie było jakiegoś super towaru to notorycznie rwało mi zawleczkę. Z tego powodu przerzuciłem się na owies. Niczego nie uszczelniałem silikonem i nie zmieniałem retorty na specjalną do owsa. Mimo to nigdy owies mi nie zapychał kanałów powietrznych. Po długich walkach z ustawieniami (raz 5 h) , kierowanymi oczywiście ku oszczędności na ilości spalania owsa doszedłem doświadczalnie do wniosku, że optymalne ustawienia dla mojego domu ( 2 x 100 m2- rodzice parter, ja piętro) to: podawanie 22 sekundy, przerwa 60, podtrzymanie 20 min, dmuchawa 27%, przysłona otwarta na full. Ponadto-temp. grzania 66 stopni, histereza 3 stopnie. Katalizator na dolnej półce, drugi nie używany (a się zastanawiałem po co tyle katalizatorów).

 

Czytając ten wątek domyślam się, że ta moc dmuchawy i otwarta przysłona utrzymywały owies tam gdzie trzeba, bo nigdy mi się nic nie zapchało. Te ustawienia są dobre dla temperatur do -15 stopni przy zaworze 4-drogowym ustawionym na 4,5. Dodam, że w domu i u siebie i u rodziców miałem 24 stopnie, moja żona i rodzice lubią ciepło. Dom z gazobetonu, wewnątrz ścian 8 cm styropianu.

 

Spalanie owsa przy temp. na zewnątrz -10 do -15 stopni - około 60 kg dziennie. Przy -20 do -30 nawet 80 kg dziennie, z ustawieniami :podawanie 28s, przerwa 60, dmuchawa 28%, zawór 4-drogowy na 6.

 

Generalnie jestem zadowolony.

 

Wracając do katalizatora. Ten drugi kładliście na półkę wyżej czy na te rury stanowiące spód paleniska ręcznego?

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam panie Pawle.Ja jeszcze nie jestem posiadaczem ling duo ale wszystko wskazuje na to ze juz niedlugo bede.Mam do pana w zwiazku z tym pare pytan jesli bylby pan taki uprzejmy i udzielil mi kilka odpowiedzi bylbym bardzo wdzieczny.Jest pan z okolic Nidzicy ja jestem z okolic Dzialdowa wiec niedaleko moze polecilby mi pan dobrego serwisanta bo to co sie czyta o niektorych serwisantach klimosza to az sie boje na takiego trafic.Moze powie mi pan gdzie pan kupowal piec bo ja najblizej mam do Brodnicy kolo Torunia.Prosze mi powiedziec jaki ma pan sterownik lub jaki pan by polecil teraz podobno wchodza nowe (ekonomic premium) ale czytam ze niektorzy nie sa z nich zadowoleni choc powinni bo dodatkowo steruje obwodem podlogowki.Prosze mi rowniez powiedziec jakie ma pan zabezpieczenia przed cofaniem sie zaru i czy kiedykolwiek sie panu cofnal.Czytam ze te piece sa bardzo niebezpieczne przy opalaniu pelletem a wszczegolnosci owsem.Prosze mi powiedziec czy opalal pan pelletem i ogolnie co pan sadzi o piecu i czy kupilby go pan jeszcze raz. dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
Szkoda palić drzewem w tym piecu zaraz smoła i zapycha się.

 

 

 

Swiete słowa , pali sie nawet niezle tyle , ze po 2 tygodniach palenia pozapychane wszystko , ze nie wiedzielismy co sie dzieje. Njgorsze , ze palilismy drzewem iglastym , bo zostaly resztki z wiezby i trza bylo spalic.Tragedia , otworow nie bylo widac

 

Dziwię się tym wpisom. Od dawna wiadomo przecież że w kominkach i kotłach pali się drewnem liściastym sezonowanym (buk, dąb, jawor, ew. brzoza). Nie trzeba być leśniczym, aby o tym wiedzieć. Drewno nie sezonowane 2-3 lat jest przyczyną wytrącania się dziegciu podczas palenia, który osadza się na ścianach paleniska. Drewno iglaste zawierające żywicę wogóle nie nadaje się do palenia w paleniskach zamkniętych. Stąd Wasze problemy Panowie.

Opublikowano
płyty szamotowe są na miejscu cała całkiem na dole a dwie na górze dom nie ocieplony nie mieszkamy tam, palimy tylko żeby nie zamarzło teraz jest na piecu 34 powrót 22 stopni c ustawienia podawanie 9 s przerwa 48 s ale bez tej miski retortowej serwisant jest tępy i tak ustawia nie zna się, żałuje tego pieca tyle kasy to naprawdę nie jest wart! pomóżcie mi proszę mój nr gg 2787654

 

Jeżeli Paweł pali na palenisku do owsa i wszystko mu działa to jak możesz pisać, że masz zły piec nie stosując odpowiedniego osprzętu? To tak jakbyś napisał że samochód jest do bani bo nie chce w silniku benzynowym palić oleju rzepakowego... albo, że pralka do niczego się nie nadaje próbując w niej mieszać cement z wodą i piaskiem... Wątpię, aby serwisant Ci pomógł skoro szkolono go z nastaw na ruszcie do owsa, a Ty wymagasz by sam wymyślił jak Ci ustawić kocioł nie zapewniając mu odpowiedniego sprzętu.

Opublikowano
Niestety nie mam termostatów na grzejnikach i gdybym utrzymywał 60 stopni na kotle, to miałbym saunę w domu :lol:

 

Tego problemu się nie załatwia termostatmi a zaworem 4 drogowym, najlepiej z siłownikiem. Wtedy piec pracuje na optymalnych parametrach, a na grzejnikach masz komfort i bez zaworów termo.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

 

Do owsa proponuje nastawy

 

podawanie 7 sek

postój między podawaniami 15-20 sek - w zależności od ziarna.

moc dmuchawy to maksimum 28% dla economica 3000 lub 100 dla Economica Premium

 

Czas na podtrzymaniu ok 15 min ale najlepiej samemu wypraktykować jak szybko żar się cofa.

 

To są ustawienia wstępne, które należy samemu dostroić. Mam nadzieję, że uda mi się nieco pomóc.

 

Pozdrawiam

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam was palących owsem jestem z Bydgoszczy ( okolice) szukam kto ma na sprzedaż owies bo także mam piec na owies i zacząłem nim palić i chciałbym zakupić jeszcze troszkę ale nie mam już ska podajcie mi namiary na jakiegoś rolnika

dziękuje

pozdrawiam Andrzej R

[email protected]

tel. 509054720

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.