Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koleg贸w od 3 miesi臋cy jestem szcz臋艣liwym posiadaczem piec ling duo 25 kw . Od tygodnia zacz膮艂em pali膰 owsem. Moje spostrze偶enia to , dwa worki po 100 kg przy obecnych temperaturach starczaj膮 na 3 dni . Jak dla mnie rewelacja :-)) Mieszkanie to stary 40 letni dom po dziadku ocieplony okna drewniane podw贸jne z wk艂adk膮 aluminiow膮 , ok 130 m. Moje ustawienia to czas podawania 6 s co 20 s i czas podtrzymywania 22 minuty. Dmuchawa jest ustawiona na 28% klapka mo偶e otwarta ok 2 cm . Oczywi艣cie retorta wymieniona na specjaln膮 do owsu bo inaczej kana艂y by si臋 zapycha艂y z powietrzem . Co do spalania to kopiec mam bardzo du偶y troszk臋 mam spiek贸w zbitych kuleczek owsu ,ale my艣l臋 偶e odpowiednia regulacja przes艂on膮 od powietrza powinna co艣 pom贸c. Gor膮co polecam ten piec.

Opublikowano

Witam, od tygodnia jestem posiadaczem ling duo 25kw. Palimy owsem ale nie mamy tej specjalnej retorty, temperatura nie przekracza 40 stopni na piecu a powr贸t 22. Mamy nadzieje 偶e jak kupimy t膮 retort臋 to b臋dzie wszystko ok. Chcia艂em si臋 zapyta膰 czy tylko retorta jest potrzebna 偶eby pali膰 owsem czy mo偶e co艣 jeszcze? Mo偶e pan napisa膰 jaka jest r贸偶nica spalania w臋gla a owa ile potrzeba kg w臋gla na dob臋 i na jak d艂ugo starcza podajnik.

Opublikowano

Za retort臋 zap艂aci艂em 120 z艂 i w sumie aby to zosta艂o zmienione w piecu. Pali艂em przez chwile na standardowej ale zapycha艂 mi si臋 kana艂 co chwile i czy艣ci膰 musia艂em , ale i palenisko i kopiec by艂 bardzo ma艂y na tej retorcie. Je艣li chodzi o spalanie to do podajnika wchodz膮 dwa worki po 50 kg . Czyli 100 kg mi to starcza na ok 3 dni przy ustawieniu 6s podawanie i co 20 s dmuchawa 28 % cz臋艣ciowo otwarta. Owies kupi艂em suchutki za 300 z艂 za ton臋 zapakowany ju偶. Bardzo wa偶ne jest regulowanie mocy dmuchawy klapk膮 aby spiek贸w nie by艂o to musisz ju偶 sam wyregulowa膰. Mam pogod贸wk臋 ustawione 6 na krzywej i tmp obok 22-23. Piec wy艂膮cza mi si臋 przy temperaturze 59 przy obecnej temperaturze na dworze -2 .

Opublikowano

Co do r贸偶nicy najpierw zaczn臋 od ceny za ekogroszek dobrej jako艣ci zap艂膮ci艂臋m 800 z艂 za ton臋 , mo偶na kupi膰 za 650 z艂 ale nie polecam bo straszne spieki du偶o smo艂y. Spalanie w pe艂ni zasypany podajnik starcza艂 mi na 6 dni. Szybko piec osi膮ga艂 temepratur臋 robocz膮 ok 1 minute 1 C . Je艣li chodzi o owies to jest przelicznik kaloryczno艣ci na 1 ton臋 eko groszku potrzeba 1,5 tony owsu. Co do temperatury kot艂a potrzebuje ok 3 minut pracy aby podnie艣膰 temperatur臋 robocz膮 o 1 C . Tak偶e jest du偶a r贸偶nica w kaloryczno艣ci. Ale cena wszystko wynagrodzi :-)) 1 tona owsu przy dobrze zestrojonemu piecowi powinno wystarczy膰 na 1 miesi膮c.Zobaczymy jak przyjd膮 mrozy po -20 stopni jakie b臋dzie spalanie. Pozdrawiam

Opublikowano

a czy to mo偶liwe 偶e na zwyk艂ej retorcie temperatura mo偶e doj艣膰 tylko na 40 stopni? jutro zam贸wi臋 retort臋 na owies serwisant nie ma poj臋cia co jest grane. My kupili艣my owies za 250z艂 za ton臋 w okolicach Bydgoszczy

Opublikowano

A wi臋c tak kolego , retorta na owies jest du偶o szersza tzn mie艣ci si臋 idealnie w piecu ale jest wi臋kszy kopczyk du偶o szerszy i to daje wi臋cej pary :-))) Dodatkowo zabezpiecza kana艂y kt贸re dostarczaj膮 powietrze 偶eby si臋 nie zapycha艂y. Co do katalizatora du偶a szamot ten ca艂y wk艂adasz nad retort膮 na najni偶sz膮 p贸艂k臋 a te dwa kawa艂ki co masz dajesz na sam膮 g贸r臋 nad g贸rne palenisko ostatnie drzwiczki na g贸rze. Ja mam tak u siebie i dobrze pali si臋 . G贸rn膮 szamot贸wke mo偶esz 2 cm odsun膮膰 od czopucha tzn zostawi膰 ma艂膮 szpark臋 . Ja jestem z okolic Olsztyna Nidzica p艂aci艂em 300 z艂 za owies w tym roku zbierany , jest suchutki to podstawa by si臋 dobrze pali艂. Co艣 z parametrami masz nie tak podstawa to bardzo niska moc dmuchawy do 28% nie wi臋cej bo wydmucha tobie z retorty paliwo. Na tej zwyk艂ej retorcie ja pali艂em i nie by艂o 藕le ale zapycha艂 si臋 kana艂 i kaplica bez powietrza owies nie spali si臋 . Je艣li pali艂e艣 wcze艣niej drzewem w g贸rnej komorze to na 100% masz zapchane p艂omienniki pod czerwon膮 os艂on膮 masz drzwiczki . Szkoda pali膰 drzewem w tym piecu zaraz smo艂a i zapycha si臋.

Opublikowano
Co do r贸偶nicy najpierw zaczn臋 od ceny za ekogroszek dobrej jako艣ci zap艂膮ci艂臋m 800 z艂 za ton臋 , mo偶na kupi膰 za 650 z艂 ale nie polecam bo straszne spieki du偶o smo艂y. Spalanie w pe艂ni zasypany podajnik starcza艂 mi na 6 dni. Szybko piec osi膮ga艂 temepratur臋 robocz膮 ok 1 minute 1 C . Je艣li chodzi o owies to jest przelicznik kaloryczno艣ci na 1 ton臋 eko groszku potrzeba 1,5 tony owsu. Co do temperatury kot艂a potrzebuje ok 3 minut pracy aby podnie艣膰 temperatur臋 robocz膮 o 1 C . Tak偶e jest du偶a r贸偶nica w kaloryczno艣ci. Ale cena wszystko wynagrodzi :-)) 1 tona owsu przy dobrze zestrojonemu piecowi powinno wystarczy膰 na 1 miesi膮c.Zobaczymy jak przyjd膮 mrozy po -20 stopni jakie b臋dzie spalanie. Pozdrawiam

Co do ekonomiki palenia owsem to dyskutowa艂bym na ten temat...

Drugi sezon pal臋 w LING DUO 25 KW retopalem 25 MJ z Piasta. Kupi艂em go w maju w cenie 550 z艂/ton臋 z dowozem z kopalni - wi臋c jest suchy. Przez ostatnie dwa miesi膮ce kocio艂 zu偶ywa艂 ok. 14-17 kg groszku/dob臋 co da艂o ok. 500 kg/miesi膮c (jakie艣 270 z艂). Zasobnik wystarcza艂 na 10-12 dni. W przypadku ujemnych temperatur rz臋du -10...-15 st. zasobnik wystarcza na ok. 7 dni. Natomiast latem w trybie grzania wody u偶ytkowej - jakie艣 80-100 kg/miesi膮c. Nie ma problem贸w z osi膮gni臋ciem zadanej temperatury. Oczywi艣cie s膮 te偶 minusy tego opa艂u - spieki czy wynoszenie popio艂u co 2-3 dni. Na pewno te偶 kocio艂 trzeba czy艣ci膰 cz臋艣ciej z sadzy. Ale cena wszystko wynagrodzi... :D

Opublikowano

Czy 40 stopni na piecu wystarcza Wam do ogrzania domu przy temperaturach na zewn膮trz w okolicy 0 stopni?

Ja utrzymuj膮c temp. na piecu 40-45 stopni mam w domu zaledwie 18-19 st. :D Dom nieocieplony, wszystkie okna PCV.

Opublikowano

Barteks szybko zajebiesz piec jak tak nisk膮 temperatur臋 robocz膮 .W instrukcji jest napisane minimum 55-60 Jak ni偶ej b臋dzie piec zardzewieje i zapcha si臋 , ja mam u siebie w granicy 60 stopni i na powrocie ok 50 .

Opublikowano

p艂yty szamotowe s膮 na miejscu ca艂a ca艂kiem na dole a dwie na g贸rze dom nie ocieplony nie mieszkamy tam, palimy tylko 偶eby nie zamarz艂o teraz jest na piecu 34 powr贸t 22 stopni c ustawienia podawanie 9 s przerwa 48 s ale bez tej miski retortowej serwisant jest t臋py i tak ustawia nie zna si臋, 偶a艂uje tego pieca tyle kasy to naprawd臋 nie jest wart! pom贸偶cie mi prosz臋 m贸j nr gg 2787654

Opublikowano
Barteks szybko zajebiesz piec jak tak nisk膮 temperatur臋 robocz膮 .W instrukcji jest napisane minimum 55-60 Jak ni偶ej b臋dzie piec zardzewieje i zapcha si臋 , ja mam u siebie w granicy 60 stopni i na powrocie ok 50 .

Niestety nie mam termostat贸w na grzejnikach i gdybym utrzymywa艂 60 stopni na kotle, to mia艂bym saun臋 w domu :D

Opublikowano

Ja mam kolego i g艂owice na grzejnikach i w kuchni termostat z pokr臋t艂em kt贸ry steruj膮 prac膮 pompy C.O . Oczywi艣cie piec chodzi na pogod贸wce mam czujnik temperatury. Za niska temperatura w kotle zniszczy go zapcha piec , pisze w instrukcji i temperatura na powrocie powinna oscylowa膰 w ok 50 C .

Opublikowano

Witam

Panowie, mam problem z kot艂em LING 15kw, a w艂a艣ciwie ze sterownikem, niby najnowszy "economic premium" a ju偶 czwarty, zawiesza mi si臋 podawanie paliwa najcz臋sciej w momencie przechodzenia z trybu letniego w zimowy, do tego nie wsp贸艂pracuje z eurostarem, mimo osi膮gni臋cia temp zadanej on dalej otwiera si艂ownik i w domu temp ro艣nie, a piec prawie ca艂y czas pracuje w cyklach, pogod贸wk臋 mam ustawiona na 1 i 12 st temp.pok.!!!!

wariacja!!!

czy ktos mia艂 podobne problemy?

i jeszcze jedno pytanie - czy ktos ma kociol z tym sterownikiem i m贸g艂by sprawdzi膰 czy przy wysokich parametrach (temp kot艂a ok 65* i powrotu 45* oraz osi膮gni臋tej temp zadanej na sterowniku) dzia艂a funkcja rozpalania tj czy za艂膮cza sie podajnik i wentylator?

W klimoszu raz m贸wi膮 偶e to powinno dzia艂a膰 niezale偶nie innym razem 偶e tylko przy niskich temp kot艂a

pozdrawiam

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Go艣膰 Mateusz
Opublikowano

Panie Pawle i 艁ukaszu macie si艂owniki na zaworach 4d? Je艣li nie to wypnijcie z zacisk贸w modu艂u regulatora czujnik C.O.

dodatkowa rzecz to odpowiednie ustawienia czasu podawania i postoju paliwa na pewno pomog膮 w uzytkowaniu kot艂a i w艂a艣ciwym wygrzaniu budynku.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam koleg贸w mam nadzieje 偶e m贸j filmik nieco pom贸g艂 , moje nowe uwagi i wskaz贸wki odno艣nie klimosza. Bardzo wa偶ne jest uszczelnienie silikonem retorty kt贸r膮 wymienili艣cie na owsian膮. Mia艂em przedmuchy pod retort膮 i w piecu pali艂o si臋 r贸偶nie . Po uszczelnieniu silikonem wysokotemperaturowym jeszcze lepiej spala mi si臋 owies. Dmuchaw臋 zmniejszy艂em na 25% a reszta bez zmian . Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

dzi艣 zaczeli艣my pali膰 owsem i pali si臋 nie za dobrze. Strasznie si臋 dymi, temperatura spad艂a do 51-56 max. Jakie powinni艣my ustawi膰 parametry, aby zwi臋kszy膰 wydajno艣膰 pieca? Palimy w nowo wybudowanym domu, nieocieplonym, o powierzchni 300 m2.

Dzi艣 by艂 u nas serwisant i ku zaskoczeniu nie powiedzia艂 nic czego tak naprawde by艣my nie wiedzi臋li. Poza tym stwierdzi艂, 偶e mamy najnowszy sterownik i on pierwszy raz si臋 z takim spotka艂. Bowiem u nas nie ustawia sie np.mocy dmuchawy w % a w sekundach, nie mo偶na te偶 zmieni膰 czsu podawania paliwa.

Opublikowano

Ku naszemu zaskoczeniu piec si臋 rozkr臋ci艂:huh: i wczoraj temperaura wynosi艂a 67, a na powrocie by艂o 38-39 st. Jednak w nocy piec si臋 wygasi艂 z niewiadomych powod贸w, paliwo by艂o w zasobniku, nie zmieniali艣my 偶adnych ustawie艅. Co mog艂o si臋 sta膰?

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam koleg贸w widz臋 偶e ka偶dy chce pali膰 owsem ale zapomina o wa偶nych sprawach. Po swoich do艣wiadczeniach mog臋 wam poradzi膰. Moje przykazania.

-Owies musi by膰 suchutki

-co 24 godziny nale偶y przeczyszcza膰 pod retort膮 kana艂 dwie 艣ruby dostaje si臋 tam niespalony owies, poprzez kana艂y w retorcie nic na to si臋 nie poradzi.

-specjalna retorta do palenia owsa , jest wi臋ksza od tej na groszek i szerszy ma talerz

-raz w tygodniu nale偶y przeczy艣ci膰 p艂omienniki

-ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze ni偶 sadpol nie niszczy szamot贸w.

-szamot ten ca艂y powinien znajdowa膰 si臋 na najni偶szej p贸艂ce nad paleniskiem , za艣 ten podw贸jny na samej g贸rze przy wylocie do p艂omiennik贸w.

-temperatura powrotu minimum 50 C , je艣li macie ni偶ej piec wam szybko skoroduje.

Moje ustawienia na dzie艅 dzisiejszy przy tych mrozach.

podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przes艂ona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec m贸j chodzi na pogod贸wce co wida膰 na zdj臋ciu :-)) przy -20 piec daje r贸wne do 78C na kotle. Tak偶e uwa偶am 偶e to 艣wietny wynik jak na kaloryczno艣膰 owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni

Opublikowano

Witam koleg贸w widz臋 偶e ka偶dy chce pali膰 owsem ale zapomina o wa偶nych sprawach. Po swoich do艣wiadczeniach mog臋 wam poradzi膰. Moje przykazania.

-Owies musi by膰 suchutki

-co 24 godziny nale偶y przeczyszcza膰 pod retort膮 kana艂 dwie 艣ruby dostaje si臋 tam niespalony owies, poprzez kana艂y w retorcie nic na to si臋 nie poradzi.

-specjalna retorta do palenia owsa , jest wi臋ksza od tej na groszek i szerszy ma talerz

-raz w tygodniu nale偶y przeczy艣ci膰 p艂omienniki

-ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze ni偶 sadpol nie niszczy szamot贸w.

-szamot ten ca艂y powinien znajdowa膰 si臋 na najni偶szej p贸艂ce nad paleniskiem , za艣 ten podw贸jny na samej g贸rze przy wylocie do p艂omiennik贸w.

-temperatura powrotu minimum 50 C , je艣li macie ni偶ej piec wam szybko skoroduje.

Moje ustawienia na dzie艅 dzisiejszy przy tych mrozach.

podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przes艂ona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec m贸j chodzi na pogod贸wce co wida膰 na zdj臋ciu :-)) przy -20 piec daje r贸wne do 78C na kotle. Tak偶e uwa偶am 偶e to 艣wietny wynik jak na kaloryczno艣膰 owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni

post-12817-1264519908_thumb.jpg

Opublikowano

Te偶 usi艂uj臋 pali膰 owsem, ale jako艣 nie za bardzo mi wychodzi. Serwisant poleci艂 mi owies + eko groszek, by艂o lepiej, ale osi膮gi te偶 nie za bardzo zadowalaj膮ce. a teraz przy tych mrozach to ju偶 tylko eko groszek,ale w dalszym ci膮g mam problemy z ustawieniem.

Przy paleniu samym owsem piec Ling Duo 25 osi膮ga艂 60, na powrocie nie wi臋cej ni偶 25-27, po czym spada艂 do 49, a na powrocie by艂o 18-20. No tragedia, z ustawieniami pr贸bowali艣my ju偶 wszystkiego, wi臋cej powietrza, mniej powietrza, wi臋cej podawania, ju偶 nie wiemy jak go ustawi膰. Dodam tylko, 偶e to jest dopiero wybudowany dom, jeszcze bez ocieplenia.

Ale ostatnio zastanawiam si臋 nad paleniem mia艂em, tylko nie wiem czy mo偶na a je艣li tak to w jaki spos贸b.

Czekam na rady B)

Opublikowano

Pawe艂007,

Twoje 7 przykaza艅 jak najbardziej cenne i ka偶dy u偶ytkownik pieca powinien je stosowa膰. Przy ustawieniach 8/20 masz spalanie rz臋du 70 kg na dob臋, co przy tych temperaturach zewn臋trznych jest chyba do przyj臋cia (oko艂o 21 z艂/doba). Osobi艣cie zaczynam walczy膰 z Twoim drugim przykazaniem, bo wydaje mi si臋 偶e to b艂膮d konstrukcyjny rusztu powoduje przesypywanie si臋 ziaren do mieszacza. Za ka偶dym razem zbiera mi si臋 tam oko艂o 3 kg owsa i nie wa偶ne czy czyszcz臋 raz na dob臋, czy co godzin臋. Mam ju偶 pewien plan dzia艂ania i jutro zaczn臋, a o efektach powiadomi臋. Na razie nie zapeszam. A tak na marginesie: moje dzisiejsze ustawienia - 5/13.

Wabik222

Nie baw si臋 w mieszanie eko groszku z owsem, a raczej wymie艅 serwisanta. Proponuje Ci jak膮艣 paranoiczn膮 papranin臋. Moja rada jest taka. Rozpal piec na samym owsie, kulnij go do 70'C na pozamykanych grzejnikach, a potem (niestety) czeka Ci臋 latanie po ca艂ym domu i stopniowe ich otwieranie. Ten spadek temperatury u Ciebie to efekt ch艂odzenia pieca wod膮 powrotn膮. Pozdrawiam.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.