Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I ten magazyn 7kWh ma starczyć mi na całą zimę?

Opublikowano

To nadal niczego nie zmienia, a tym bardziej nie poprawia.

Opublikowano

@mateo1044 Ile dziennie zużywasz energii w domu ? Sprawdź sobie licznik. Zrozumiesz wtedy co piszesz. Nie ma takiej opcji aby magazyn energii o pojemności 7kWh starczył na dłużej niż dwa dni bez ładowania.

Opublikowano (edytowane)

Ale zawsze jakaś alternatywa jest... Chociaż i tak raczej dołożę panele. Ale opcja zawsze jest by postawić magazyn energii chociażby miała by pracować przez 3/4 sezonu 

@wacio1967 już wiem gdzie bubla zrobiłem... Musiałbym mieć 7GWh.. czyli 7000 kwh.dzięki za poprawę 

Edytowane przez mateo1044
Opublikowano

@mateo1044Tworzysz bezsens ekonomiczny i jak to mówią, kto bogatemu zabroni.

Opublikowano
34 minuty temu, mateo1044 napisał(a):

koszt to około 25k za 7kwh

To teraz masz proste liczenie. Razy dziesięć.

Opublikowano

@carinus właśnie kto mi zabroni...

Tak jak napisałem powyżej przyznałem się do bubla...  - ty nigdy się nie pomyliłeś? Ale nie o to chodzi, lepiej czasami mieć 2 źródła, wtedy mas wybór... Pellet będzie do 5 lat moim zdaniem nieopłacalny dla starszych domków, które nie są ocieplone 

Opublikowano
14 minut temu, mateo1044 napisał(a):

Musiałbym mieć 7GWh

Za 7GWh trzeba zapłacić 100x25k. Czyli 2,5 miliona. 🙂 

Jakbyś dołożył te 7GW do całej sieci w PL, to byłbyś kimś, z kim trzeba się liczyć. Polska zamiast 50GW, by miała 57GW.

Opublikowano

Przyznałeś się tylko do błędnych jednostek, nie do bubla i cały czas szedłeś w zaparte że masz rację ze swoim pomysłem. Działaj, powodzenia.

Opublikowano

@carinus wcześniej pisałem że się zastanawiam i że bym zrobił... - nie będę się kłócić jak tak uważasz to ok. Niech tak będzie.

@wacio1967 w takim wypadku to wiadomo,że jest to nieopłacalne. Ale dzięki za uświadomienie 😀

Opublikowano

Nie ma problemu. Przy okazji sprawdziłem jaką moc mają wszystkie nasze elektrownie. Te 50GW to między innymi dzięki PV mamy.