Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niby proste ustawienie pieca Junkers 18-5 cerastar?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez BORA,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dzień dobry,

poproszę o radę - mam dom ok 180m2 w którym nikt nie mieszka ogrzewany piecem Junkers 18-5 cerastar.

Po rozmowie telefonicznej z serwisantem polecił ustawić go na zimę w ten sposób:

- ogrzewanie na 1
- woda na zero
- wszystkie grzejniki ręcznie na 1 (nie mam programatora)

Przyjechałem po 1,5 miesiąca, w chacie zimno jak cholera, a piec zużył 750m3 gazu - czyli około 2600 zł w eter.

Czy to normalne?

I pytania dodatkowe:
- jak go ustawić inaczej by było ok bo takie zużycie jest niedopuszczalne?
- czy wymienić piec na najszybciej np na nowy JUNKERS BOSCH CERAPUR GC2200W 2-funkcyjny 25kW (kosztuje ok 2 mce ogrzewania jak wyżej)?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Witaj kolego @xdracox na forum Info-Ogrzewanie.

Bardzo niecierpliwy jesteś.

Zaproś do siebie innego serwisanta, niech sprawdzi kocioł, parametry gazów spalinowych i podejmie decyzje o dalszej eksploatacji tego kotła gazowego.

Ten Twój kocioł, to kocioł z otwartą komorą spalania więc sporo chłodnego powietrza musiało do budynku wpłynąć, by spalić te 750 m3 gazu.   

ps.
Podpowiem.
Do spalenia 750 m3 gazu, potrzeba 7 500 m3 powietrza. 

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

dziękuję Witek, trochę masz rację, niemniej bardzo dziękuję za poświęcony czas!

Niestety właśnie nieliczni serwisanci mają terminy odległe w tym w mieście (2-3 tygodnie i w górę), a ja dodatkowo mieszkam 150 km dalej, co jest problemem na umówienie się.

Zupełnie nic nie rozumiem z tym chłodnym powietrzem, proszę wyjaśnij laikowi bo nie wiem jak to zinterpretować, choć podejrzewam, że coś nie jest ok 🙂 Ogólnie piec jest w jakby pół piwnicy (5 schodków w dół poniżej gruntu, wysokie pomieszczenie na ok 4m, o powierzchni ok 20 m2), wszystkie okna oczywiście były zamknięte.

Czy pokrętła ustawione są ok? A może wyłączyć go w cholerę (jest już trochę cieplej na szczęście)?

pozdrawiam!

• Rozwiązanie
Opublikowano

Dobra myśl.. Wyłącz w cholerę. 

Mamy dodatnie temperatury, zagrożenia nie ma. Zresztą powiem tak: ja nie ogrzewam w ogóle piętra, głowice na grzejnikach skręcone nawet nie na * tylko całkowicie na 0. Nawet przy mrozach -15*C nie przestawilem i nic się nie stało. Żeby coś przymarzlo, w pomieszczeniu musiałoby by być na minusie. 

Warto przemyśleć czy grzać dom do kilkunastu stopni wewnątrz czy nie grzać w ogóle i nie wydawać pieniędzy bo ustawieniem na 1 nic nie zyskasz , nie zagrzejesz a pieniądze wydasz bo w domu i tak będzie zimno.

Uważam że porada instalatora by ustawić zawory na 1 wynika z asekuranctwa bo to samo osiągnąłbys ustawiając na *. Na 1 domu nie ogrzejesz a gaz będzie szedł. Zresztą na gwiazdce też zużycie gazu będzie a odczucie ciepła zerowe.

To moje subiektywne zdanie.Decyzja należy do Ciebie.

Doradzam byś zakupił sterownik chociażby pokojowy i problem rozwiązany bo one posiadają funkcję antyzamrozeniowa.

Opublikowano

Niestety nie robiłem obecnie takich porównań. Po prostu od lat nie ogrzewam piętra bo zamieszkujemy tylko ja i żona. 

Ale .... Jedynie mogę napisać że lata temu gdy ogrzewalem kotłem gazowym z otwartą komorą spalania, przy -15 *C -20*C, kocioł polykal 20-30m3 gazu przy grzaniu całego domu. Obecnie jest to w takich temperaturach bez grzania piętra 15-18m3 . Średnia 10m3. 

Dom nieocieplony oraz inna powierzchnia ogrzewania i obecnie kocioł kondensacyjny więc moja informacja nie jest rzetelna niestety.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.02.2023 o 06:37, BORA napisał(a):

Dobra myśl.. Wyłącz w cholerę. 

Mamy dodatnie temperatury, zagrożenia nie ma. Zresztą powiem tak: ja nie ogrzewam w ogóle piętra, głowice na grzejnikach skręcone nawet nie na * tylko całkowicie na 0. Nawet przy mrozach -15*C nie przestawilem i nic się nie stało. Żeby coś przymarzlo, w pomieszczeniu musiałoby by być na minusie. 

Warto przemyśleć czy grzać dom do kilkunastu stopni wewnątrz czy nie grzać w ogóle i nie wydawać pieniędzy bo ustawieniem na 1 nic nie zyskasz , nie zagrzejesz a pieniądze wydasz bo w domu i tak będzie zimno.

Uważam że porada instalatora by ustawić zawory na 1 wynika z asekuranctwa bo to samo osiągnąłbys ustawiając na *. Na 1 domu nie ogrzejesz a gaz będzie szedł. Zresztą na gwiazdce też zużycie gazu będzie a odczucie ciepła zerowe.

To moje subiektywne zdanie.Decyzja należy do Ciebie.

Doradzam byś zakupił sterownik chociażby pokojowy i problem rozwiązany bo one posiadają funkcję antyzamrozeniowa.

dziękuję za podzielenie się doświadczeniem 🙂