Mancio Opublikowano 26 Listopada 2009 #26 Opublikowano 26 Listopada 2009 Pracę zaworu to ja znam , chodziło mi o to czy ma jakiś wpływ montaż tak jak poniżej, w instrukcji zaworu ESBE jest tak jak w 2 przypadku. lub tak Cytuj
Mancio Opublikowano 27 Listopada 2009 #27 Opublikowano 27 Listopada 2009 Kup sobie termometr z czujką przylgową za 16 zł , pomierzysz temperatury w dowolnym miejscu układu, zmierz temperaturę powrotu zaraz przed wejściem do kotła, być może pompa CWU stanowi mniejszy opór dla wody niż przymknięty zawór 1 calowy i rozkład temperatury jest następujący: Cytuj
zub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor #28 Opublikowano 27 Listopada 2009 na obiegu od CWU jest zawor elekteyczny i jak piec wylaczy pompe CWU to jednoczesnie zamknie zawor i obieg nie dziala Cytuj
zub Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor #29 Opublikowano 4 Grudnia 2009 dzisial zauwazylem ze ze jak mam zawor 4d zrobiony na 1 (cala ciepla woda do pieca) a dziala pompa CWU i grzeje wode to powrot do pieca jest zimny 20 st na piecu 65st i dopiero jak pompa CWU sie wylaczy to rura powrotna z zaworu do pieca zaczyna sie robic ciepla Cytuj
zub Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor #30 Opublikowano 10 Grudnia 2009 a co powiecie zeby puscic rurke 15 od zasilania grzejnikow do powrotu do pieca moze to ruszy obieg wody zamiast montowac trzecia pompe Cytuj
Mancio Opublikowano 10 Grudnia 2009 #31 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zobacz temat o zaworze Honeywell, podobno ma niesymetryczną przegrodę, u mnie działa ESBE więc łatwiej podłączyć, pozdrawiam. https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=4422 Cytuj
maco79 Opublikowano 7 Stycznia 2010 #32 Opublikowano 7 Stycznia 2010 jak temp. na dom idzie 40 st. to w domu mam okolo 23st. i tu wlasnie lezy problem ze ten powrot do pieca nie jest cieplejszy niz powrot z grzejnikow tak jak by tam woda stala. np. teraz mam zawor na pozycji 6. temp na piecu 70 st. na dom idzie 46 st. powrot z grzejnikow 38 st. a powrot do pieca tez 38 st. na bojler mam rozgalezienie zaraz przy piecu jest wkrecony trujnik i w lewo idzie do zawory 4d i dalej na grzejniki a w prawo tylko bijler z osobna pompa na foto nr 5 Witam. Mam identyczny problem. Tzn. przymykanie zaworu 4D (zmniejszanie temperatury wody podawanej na grzejniki) powoduje niższą temperaturę powrotu do pieca - brak grawitacyjnego obiegu kotłowego. Zwieradło zaworu na pewno ustawione prawidłowo. Z problemem walczę już 2 miesiąc a instalator twierdzi, że " takie coś zawsze działa" i rozkłada ręce. Proszę o sugestie i pomoc. Cytuj
zub Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor #33 Opublikowano 21 Listopada 2010 witam wznawiam temat moze innym osoba z takim problemem to pomoze. :D Rozwiazalem ten problem w taki sposob wyzucilem 1" zawor 4D i kupilem 11/2" taki jak wyjscie z pieca (troche sie go naszukalem) rury od pieca do zaworu i powrot z zaworu do pieca wykonany z rur 11/2" reszta wyjsc z zaworu wyjscie i powrot z grzejnikow zostalo 1" i teraz temp na powrocie do pieca jest dozo wyzsza ;) Postaram sie zrobic foto jak to mi wyszlo ;) Cytuj
zub Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor #34 Opublikowano 22 Listopada 2010 wstawiam fotki zmian PRZED PO teraz rozklad temperatur wyglada tak -temp. na piecu 79 st -temp. na grzejniki 38 st -Powrot z grzejnikow 32 st. -Powrot do pieca 62 st. ;) ----------- powrot z grzejnikow ------------------------------------------------ obieg kotlowy wiec jak ktos ma jeszcze taki problem to ma rozwiazanie ;) Cytuj
Vlad24 Opublikowano 22 Listopada 2010 #35 Opublikowano 22 Listopada 2010 Gratulację;) I świeć przykładem dla innych, bo wielu tu ma taki problem jaki ty właśnie rozwiązałeś. Cytuj
Mancio Opublikowano 22 Listopada 2010 #36 Opublikowano 22 Listopada 2010 Hmm, przeczucie mnie nie myliło, zawór 1,5 cala i grube rury kocioł zawór powrót zrobią swoje, rzekłbym a nie mówiłem... Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 22 Listopada 2010 #37 Opublikowano 22 Listopada 2010 Wstawiając zawór 4d stworzyłeś dwa obiegi. W jednym masz pompę w drugim nie masz. W jednym woda płynie w drugi prawie stoi stąd taka różnica temp. Zrób tak jak proponuje Ci Guitar i zainstaluj pompę mieszającą w obiegu kotłowym. Można też zastanowić się czy włączenie pompy CWU nie będzie działało równie sprawnie. Cytuj
zub Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor #38 Opublikowano 22 Listopada 2010 Nic juz nie musze robic tak jak jest jest dobrze!!!! Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 22 Listopada 2010 #39 Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam Jedna pompa w dobrze "skrojonej" instalacji załatwia sprawę w 99 % mieszkań do 250 mk. Ja jeśli komuś coś doradzam to zawsze maksymalny minimalizm. Czego nie ma to się nie popsuje. Zbiornik CWU na sztywno z kotłem a jedna pompa za 4D robi resztę. Podmiesza w kotłowym i wpłynie na CWU. Zrobiłem tak w kilku obiektach. Super się sprawdza. Warunek to odległości i średnice armatury przy kotle. (są tam kotły cykliczne - z palnikami owsianymi). Pozdrawiam Cytuj
zub Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor #40 Opublikowano 23 Listopada 2010 ja mam dwie pompy do CWU jest osobna Cytuj
gunarb Opublikowano 12 Lutego 2014 #41 Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam mam pytanie do powyższej instalacji. Co się stanie z pompą nr 9 w krytycznej sytuacji jak wszystkie zawory termostatyczne będą zamkniete? oraz dla schematu drugiego Czy c w u można zasilić z pompy za zaworem 4 drożnym ( zakładając że za zaworem jest temp 50 oC) Czy układ będzie grzał prawidłowo wodę w cwu do tych 50. Cytuj
majschi Opublikowano 12 Lutego 2014 #42 Opublikowano 12 Lutego 2014 Z pompą nic się nie stanie najwyżej będzie mieliła wodę w miejscu ale najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie jednego grzejnika bez głowicy lub zastosowanie pompy adaptacyjnej Zasobnik wpięty za zaworem 4d będzie się dłużej nagrzewał i w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na cwu może nie dogrzać wody w odpowiednim czasie Cytuj
gunarb Opublikowano 13 Lutego 2014 #43 Opublikowano 13 Lutego 2014 Ja obecnie mam taka sytuację że chcę założyć zawór 4 drogowy po to aby obniżyć temp zasilania instalacji co do ok 50 oC ( na piecu mam 65 oC-piec miałowy). Na razie chce wypróbować jak będzie działał układ 2 tzn CWU za zaworem i jedna pompa. z racji tego że musiałbym wymienić sterownik na obsługę 2 pomp oraz założyć 2 pompę. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale na schemacie 2 powrót z CWU będzie wspólny z powrotem z grzejników czyli wlot powrotu do zaworu 4 drogowego a potem z zaworu do pieca. Mam jeszcze pytanie do tej pompy adaptacyjnej. Chodzi o pompę z funkcją auto adapt (np grundfos alpha 2)? Pompa na tej funkcji zmniejsz przepływ w instalacji wraz ze wzrostem ciśnienia w niej (tzn po zamykaniu się głowic termostatycznych)? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Lutego 2014 #44 Opublikowano 14 Lutego 2014 Drugiej opcji nie polecalbym. W przypadku gdy zawor dostanie silownik i sterowanie, nagrzanie CWU moze stac sie chwilami niemozliwe. Stanie sie tak przy 100% domknieciu 4d. Przeplyw w galezi CWU zanika wtedy calkowicie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi