Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Reklama

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Dzień dobry,  od pewnego czasu z kotłowni wydobywa się brzydki zapach ,,zgniłych jaj,,. Zapach podobny do siarkowodoru. Piec Kostrzewa uruchomiony w listopadzie 2022, w nowowybudowanym domu. Od czego może być ten zapach ??? Pellet certyfikowany A1. 

Opublikowano

Wentylacja nawiewno-wywiewna jest. Chyba że masz butelkę oryginalnego zubera otwartą w kotłowni.😉

Opublikowano

Skropliny mogą tak "pachnieć", wentylacja, rck, temperatura kotła/spalin jak wyglądają?

Opublikowano

Dzień dobry, aktualne parametry kotła:

Temp. mieszacza 1  -    33,5 C

Temp. zadana mieszacza 1  - 28 C

Temp. zadana kotła - 55 C

Moc kotła - 13,4 kW

Moc nadmuchu 43%

Strumień paliwa - 2,8 kg/h

Temp. kotła - 53,7 C

Temp. palnika - 25 C

Temp. CWU -  24,4 C

VG - 8.0 

Nie wiem czy to może mieć wpływ, ale na kominie nie posiadam czapy/ nasady. Szukam różnych możliwości ...

16 godzin temu, gersik napisał(a):

Wentylacja nawiewno-wywiewna jest. Chyba że masz butelkę oryginalnego zubera otwartą w kotłowni.😉

Wentylacja jest. Czy mam wzywać kominiarza aby sprawdził komin ???

Opublikowano
W dniu 4.02.2023 o 17:22, URR napisał(a):

Dzień dobry,  od pewnego czasu z kotłowni wydobywa się brzydki zapach ,,zgniłych jaj,,. Zapach podobny do siarkowodoru. Piec Kostrzewa uruchomiony w listopadzie 2022, w nowowybudowanym domu. Od czego może być ten zapach ??? Pellet certyfikowany A1. 

Pod wyczystką dolną komina powinien być odpływ skraplacza , zobacz czy drożny i czy kondensat nie zbiera sie w wyczystce . Powód to może być zimny komin + kondensat z paliwa + siarka daje taki efekt . Następny objaw to odpadający śmierdzący tynk ze ściany .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 godzin temu, URR napisał(a):

Spróbuję zwiększyć do 60 stopni. Mam nadzieję, że problem zniknie:((

Szukaj tam gdzie Kolega wyżej napisał , Jaki masz ten komin? Czy kocioł jest zabezpieczony przed niską temperaturą powrotu? Na jakiej mocy w większości czasu chodzi kocioł i jaką ma temperature spalin?

Obawiam się że zwiększenie temperatury zadanej do 60st nie pomoże .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.02.2023 o 09:46, Kordjano napisał(a):

Szukaj tam gdzie Kolega wyżej napisał , Jaki masz ten komin? Czy kocioł jest zabezpieczony przed niską temperaturą powrotu? Na jakiej mocy w większości czasu chodzi kocioł i jaką ma temperature spalin?

Obawiam się że zwiększenie temperatury zadanej do 60st nie pomoże .

Na wstępie dodam, że  to moje pierwsze doświadczenie z piecem na pellet a moja wiedza w tym temacie jest nikła, ale staram się ...Posiadam komin ceramiczny Scheier Standard K Fi 200, długość 7 m. Nowy budynek. Piec uruchomiony w listopadzie 2022. Kocioł Kostrzewa Mini Bio Luxury B 15 kW.  Piec pracuje na funkcji zima. Aktualnie, ogrzewana jest tylko podłogówka. CWU jest niegrzana, jeszcze w pełni tam nie mieszkam. Kocioł pracuje na około 99%. Aplikacja eco NET nie pokazuje mi temperatury spalin.  Czy muszę dokupić specjalną czujkę do pomiaru temperatury spalin??? Nie  posiadam zaworu ochrony powrotu, a zainstalowane sprzęgło. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jeśli masz czujnik powrotu to sprawdź czy jest nie za niska , samo sprzęgło może nie zagwarantować tego ,kocioł może się pocić .

przede wszystkim zaglądnij do komina może być zawilgocony , tym bardziej jak nie ma daszku a w zimie deszczu nie brakuje .

Opublikowano

Powyższe uwagi uwzględnię i posprawdzam obszar działania. Rozpocznę od najprostszego- zakupię daszek na komin i posprawdzam ewentualne zawilgocenie. 

Opublikowano

Osobiście polecił bym zamiast daszka regulator ciągu smartlow ,oprócz daszka podniesie nieco temperaturę komina .

Opublikowano
59 minut temu, URR napisał(a):

Na wstępie dodam, że  to moje pierwsze doświadczenie z piecem na pellet a moja wiedza w tym temacie jest nikła, ale staram się ...Posiadam komin ceramiczny Scheier Standard K Fi 200, długość 7 m. Nowy budynek. Piec uruchomiony w listopadzie 2022. Kocioł Kostrzewa Mini Bio Luxury B 15 kW.  Piec pracuje na funkcji zima. Aktualnie, ogrzewana jest tylko podłogówka. CWU jest niegrzana, jeszcze w pełni tam nie mieszkam. Kocioł pracuje na około 99%. Aplikacja eco NET nie pokazuje mi temperatury spalin.  Czy muszę dokupić specjalną czujkę do pomiaru temperatury spalin??? Nie  posiadam zaworu ochrony powrotu, a zainstalowane sprzęgło. 

To wszystko nielogiczne , nowy komin kocioł na pelet to skąd zapach siarki , chyba że ten pelet ma jakieś domieszki i dlatego tak zalatuje . Zrób sobie test szklanki i powąchaj towar jak rozmoknie . Czujnik temperatury spalin w czopuchu kotła by sie przydał , koszt w zasadzie niewielki a może pomóc .

Z kolei jeśli kocioł idzie na 13 kW to nie powinno być kondensatu bo spaliny koło 100 C więc może faktycznie deszczówka .

Opublikowano

Pellet Naturkraft certyfikowany klasy A1, w ocenie użytkowników i mojej bardzo dobry... Rozważę zakup regulatora ciągu i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawy temat. Udało się rozwiązać problem? Bo mi przyszła do głowy zupełnie inna przyczyna nieprzyjemnych zapachów. Czy jest w kotłowni kratka odpływowa albo zlew? Czy przypadkiem woda w kolanku/syfonie nie wyschła i do kotłowni zaciąga zapachy z kanalizacji?

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem dokładnie taki przypadek. Odpływ z naczynia przelewowego był do odpływy włożony bez kolanka. Jak kupiłem dom, to już tak było. Chwilę mi zajęło, zanim skumałem, że to to.

Reklama

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty