enter24 Opublikowano 24 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Witam, serwisant stwierdził, że kocioł nie moduluje czyli zżera dużo gazu. Twierdzi , że to wina może płyty , może armatury gazowej. Jako lekarstwo zalecił najlepiej zmianę kotła . Czy nie da się tego naprawić ? Cytuj
Lolekx86 Opublikowano 24 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Najprędzej wina czujnika temperatury wody wychodzącej lub powrotnej. Kotły modulują mocą w dół kiedy "widzą" że róznica temperatury wej/wyj wody zmniejsza się. Serwisant chyba coś kiepski. Cytuj
enter24 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor #3 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Problem ze znalezieniem dobrego serwisanta z Małopolski, Wieliczka Może ktoś umie zająć się tematem ? Sprawdzić , naprawić. W ciągu 7 lat kocioł miał 3x wymieniane anody zapłonowe , czy to normalne? Cytuj
Lolekx86 Opublikowano 24 Stycznia 2023 #4 Opublikowano 24 Stycznia 2023 https://www.termet.com.pl/znajdz-instalatora-kotly/1296 Cytuj
vlad1431 Opublikowano 24 Stycznia 2023 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Problem ze znalezieniem dobrego serwisanta z Małopolski, Wieliczka Może ktoś umie zająć się tematem ? Sprawdzić , naprawić. W ciągu 7 lat kocioł miał 3x wymieniane anody zapłonowe , czy to normalne?Z tego co wiem, w naszych okolicach Termet nie jest ulubionym produktem dla serwisantów. Mam znajomego w krakowskim Grudniku, mogę zapytać, może ma kogoś godnego polecenia. A tak przy okazji Termet Gold spadł chyba o 1000zł, a Viessmann poszedł do góry o 1000zł, czyli między jednym a drugim jest już 4tys zł różnicy. Cytuj
enter24 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor #6 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Tak, jest problem ze znalezieniem kogoś sensownego. Co roku inny serwisant, bo w tej krakowskiej firmie co biorę widać duża rotacja pracowników , tak naprawdę ciężko stwierdzić czy się znają , czy tylko biorą pieniądze. Nawet nie wiem czy ten brak modulacji, rzeczywiście występuje, ponoć tak wychodzi z analizy spalin, w trybie, jak zrozumiałem kominowym . 6 godzin temu, vlad1431 napisał(a): Z tego co wiem, w naszych okolicach Termet nie jest ulubionym produktem dla serwisantów. Mam znajomego w krakowskim Grudniku, mogę zapytać, może ma kogoś godnego polecenia. A tak przy okazji Termet Gold spadł chyba o 1000zł, a Viessmann poszedł do góry o 1000zł, czyli między jednym a drugim jest już 4tys zł różnicy. Z góry dziękuję za polecenie kogoś ogarniętego . Mój mail to mark24@o2.pl. Lolek podaję listę, ale to , jak puszczanie totolotka. Za bardzo nie rozumiem w czym rzecz kocioł Termeta czy Viesmana, kocioł to kocioł., może z Termeta niższe prowizję mają. Cytuj
Lolekx86 Opublikowano 25 Stycznia 2023 #7 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Jeżeli stwierdził że modulacji nie ma w trybie kominowym to chyba spał na kursie. W tym trybie nie ma i nie bedzie żadnej modulacji jest tylko stała moc maksymalna lub minimalna żeby ustalić skład spalin przy granicznych mocach, wprost jest to napisane w instrukcji dla zwykłego kowalskiego. Oj z serwisantami to ja też wiem, co prawda jakiś problemów większych nie miałem ale podejście większości widze jak przyjdzie do dostrojenia kotla pod instalacje, ustawić na pałe i uciec albo rżnięcie głupa. 2 Cytuj
enter24 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor #8 Opublikowano 25 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 25.01.2023 o 17:05, Lolekx86 napisał(a): Jeżeli stwierdził że modulacji nie ma w trybie kominowym to chyba spał na kursie. W tym trybie nie ma i nie bedzie żadnej modulacji jest tylko stała moc maksymalna lub minimalna żeby ustalić skład spalin przy granicznych mocach, wprost jest to napisane w instrukcji dla zwykłego kowalskiego. Oj z serwisantami to ja też wiem, co prawda jakiś problemów większych nie miałem ale podejście większości widze jak przyjdzie do dostrojenia kotla pod instalacje, ustawić na pałe i uciec albo rżnięcie głupa. Dziękuję Lolek , właśnie dlatego mówię, że problem z tymi serwisantami. W ubiegłym roku problem z przeciekającym i skroplinami , serwisant był z 5x i nie usunął usterki . Następny zamówił nowy syfon i problem rozwiązany od ręki. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
szakallo Opublikowano 26 Stycznia 2023 #9 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Niestety są ludzie i Ludzie. Najdziwniejsze jest to że Termet nie ma zbyt wiele modeli kotłów żeby serwisant nie ogarniał wszystkich. Cytuj
enter24 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor #10 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Jeszcze mam pytanie odnośnie tej całej modulacji. Podczas grzania parametr Fr mam zawsze 00, a Pr 99. Czy to świadczy o niepwidłowosci w działaniu kotła i pracy kolta na full? Cytuj
WojtuNie Opublikowano 31 Stycznia 2023 #11 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Nie,to świadczy, że kocioł pracuje na najniższej mocy palnika i najwyższej wydajności pompy. Prawdopodobnie jest małe zapotrzebowanie na ciepło i tak broni się przed przegrzaniem ( przejściem w L3) Cytuj
enter24 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor #12 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Dziękuję WojtuNie za odpowiedź, czyli jest kocioł o.k. Instrukcja kotła nie wiele mówi ,tak kawę na ławę dla zwykłego śmiertelnika . Generalnie wychodzi, że termetowskie kotły nie takie złe ( cena/ jakość). Gorzej z znalezieniem uczciwego, obeznanego z tematyką serwisanta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi