Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie spala wegla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Państwo walczę już kolejny dzień i nie mogę sobie poradzić. Nie dopala mi węgla. Piec Defro 10kw. Mieszkanie około 120 metrów. Poprzedniej zimy zacząłem przygodę z piecem i jakoś to wyglądało... Teraz mam ten sam węgiel 27 - 29 mj ale coś się porobiło z ustawieniami. Temperatura nastawiona 56 stopni.histeryza 3 stopnie.podawanie 6. Pauza 105.sila nadmuchu 34%. Przesłona na wentylatorze około 2 cm.  Już praktycznie w każdą stronę szedłem ale bez skutku. Jak nadmuch zwiększałem to wcale szybciej nie grzał a wydaje mi się że wszystko szło w komin. Proszę poradzicie coś laikowi bo nerwowo nie dam rady. Z góry dziękuję Piotrek

IMG_20221222_160821.jpg

IMG_20221222_161203.jpg

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule

Opublikowano

Tu sobie poczytaj

Opublikowano

Ja bym zaczął od wyczyszczenia palnika oraz otwarcia tej cudownej przesłony na wentylatorze żeby nie powiedzieć cudacznej.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za radę... A co ma do tego palnik? Może to są oczywiste pytania ale nie dla mnie.... W tamtym roku też miałem tak przyslone...

16717291426245771561886851557644.jpg

Dzwoniłem teraz do osoby która mi doradziła... Wg mnie dziwnie... 5 sek podawanie... 105 sekund pauzy... I siłę nadmuchu zmienić na 30%... Fakt wtedy ogień nie jest taki ostry... Dziękuję jeszcze raz wszystkim kto pochyli się nad moim problemem

Opublikowano
2 godziny temu, bayer04 napisał(a):

Poprzedniej zimy zacząłem przygodę z piecem i jakoś to wyglądało...

Teraz mam ten sam węgiel 27 - 29 mj 

Doprecyzuj to zdanie. Masz opał z tamtego sezonu, czy kupiony w tym sezonie jako taki sam ?. 

Opublikowano
  • Autor

Mam z tamtego sezonu.... Jednak nie zapisałem parametrów... Bawiłem się w lecie gdzie było grzanie tylko wody i teraz kaplica... Proszę nie śmiejcie się...

Opublikowano

No to wydłużaj przerwę w podawaniu i zmniejsz wiatr. Jeśli paliło go dobrze to musi. Kolega wyżej zasugerował czyszczenie. Ja bym jeszcze sprawdził czy retorta szczelna. O tym też znajdziesz na forum masę tematów. Jeśli jest nieszczelna nie ujedziesz.  

Opublikowano
  • Autor

Ok tak będę robił tylko w sezonie grzewczym chyba nie ma możliwości sprawdzenia? Co świadczy że ona jest nieszczelna?

Opublikowano

Nie ma sensu kolejny raz tego pisać. Wszystko jest wiele razy opisane i pokazane. Pierwsze z brzegu

https://www.youtube.com/watch?v=P7EZnZX_8V0&feature=youtu.be

Opublikowano

Możesz mieć zasypany częściowo kanał nawiewu, odkręć dmuchawę wyczyść kanały pod palnikiem w kotle też  masz kanał do czyszczenia.  

Trzeba też przepychać otwory palnika.

Edytowane przez Animus

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za porady... Po świętach jak będzie temperatura ok wezmę się za to... Mam pytanie czy retorykę uszczelniać silikonem czy taśma uszczelniają. Wesołych Świąt i jeszcze raz dzięki za rady.... 

Opublikowano

Silikon kominkowy 1200˚

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Rzeczywiście jest pęknięcie na retorcie. I kanały wentylacyjne też były zasypane. Dziękuję Panowie za rady... Dużo zdrowia w Nowym Roku i mało węgla oczywiście spalonego ...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam taki piec i od jakiegoś czasu piec nie osiąga temperatury , wyczyściłem go mimo nadal bez zmian

FE94CFE7-E185-450F-A92A-07CAED6A64DE.jpeg

Opublikowano

Ale co się dzieje. Za mało węgla na palenisku, przesypuje węgiel, czy za mało powietrza? Zrób zdjęcia paleniska, temperatur i instalacji.

Opublikowano
3 godziny temu, gersik napisał(a):

Ale co się dzieje. Za mało węgla na palenisku, przesypuje węgiel, czy za mało powietrza? Zrób zdjęcia paleniska, temperatur i instalacji.

Tak jak by coś było zapchane

Teraz, jakubiak44 napisał(a):

46 temperaturę maxymalnie osiąga 

3 minuty temu, jakubiak44 napisał(a):

46 temperaturę maxymalnie osiąga 

Opublikowano

Piszesz że wyczyściłeś kocioł, ale gdzie? Odkręcałeś dekiel od spodu palnika? Jaki masz popiół?

Edytowane przez gersik

Opublikowano
3 godziny temu, gersik napisał(a):

Piszesz że wyczyściłeś kocioł, ale gdzie? Odkręcałeś dekiel od spodu palnika? Jaki masz popiół?

Tak odkręciłem dekiel od spodu , i duchowe również odkręcał , czy Jeszcze trzeba coś zrobić tzn wyczyścić ?

1 godzinę temu, jakubiak44 napisał(a):

Tak odkręciłem dekiel od spodu , i duchowe również odkręcał , czy Jeszcze trzeba coś zrobić tzn wyczyścić ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

A otwory w palniku nie zarosły?

Opublikowano
Godzinę temu, Animus napisał(a):

A otwory w palniku nie zarosły?

A jak to sprawdzic te otwory w palniku ?

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Wyjąc koronkę.

Opublikowano
17 minut temu, Animus napisał(a):

Wyjąc koronkę.

Wyjąc koronkę i co znia zrobić 

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Tam od dołu powietrze musi przechodzić do palnika, wszystkie zanieczyszczenia, zawieszoną szlakę, popiół, trzeba usunąć.  

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Nie spala wegla