Gruner Opublikowano 21 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Witam Potrzebna diagnoza dlaczegotalacja zasilana z bufora. Szkic odzwierciedla położenie elementów względem siebie rura powrotu wznosi się pod zawór termostatyczny omija czopuch kotła i wprowadzona jest w bufor na 1/3 wysokości od dołu . Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Gruner Cytuj
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Nie działa od początku? Czy od jakiegoś czasu? Jak jest zamontowanie naczynie przelewowe? Cytuj
Kanonier Opublikowano 21 Grudnia 2022 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Jezeli rura od powrotu wznosi sie do gory a pozniej idzie w dol i wpada do bufora to trzeba na tym odcinku dac odpowietrznik. Masz tam odpowietrznik? Cytuj
Gruner Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor #4 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Tak są odpowietrzniki - naczynie przelewowe jest na pionowej rurze w powrocie do kotła z bufora ok metr nad buforem . Mozliwe że od początku bo ciągle niedomagały różne obwody wydawało się że po prostu przepływy trzeba wyrównać ale koniec końców nic to nie zmienia. Z samym kotłem instalacja działała zasilana w powyższy sposób mocno niedomaga Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Gruner Cytuj
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2022 #5 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Narysuj jeszcze ta drugą część instalacji ( miedzy buforem a kotłem) Cytuj
Kanonier Opublikowano 22 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Wrzuć zdjecie pompy z mieszaczem rozdzielacza do podlogowki i zdjecia z kotlowni bo tak z tego schematu nic nie mozna wyczaić. Cytuj
sambor Opublikowano 22 Grudnia 2022 #9 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Chłopie! Jak instalacja jest zrobiona niechlujnie , jak te rys to dziwne że coś w ogóle działa. Daj wreszcie porządny schemat z zaznaczeniem gdzie wpięta pompa i naczynie przelewowe Cytuj
Gruner Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor #10 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Schemat na szybko tym co było pod ręką ale jest na nim wszystko - pompa to to nad czym stoi napis pompa a zawór termostatyczny to to nad czym stoi adekwatny napis. To zielone to kocioł. Trudno o bardziej przejrzysty schemat. Chciałem na rano miec jakieś opinie Boję się opisywac sytuację bo nie wiem kiedy powtórzę jakies słowo a za to co do tej pory powyżej napisałem mam punkty karne bo się powtarzam.Nie bardzo wiem gdzie a na dodatek padła propozycja abym założył własny temat - nie wiem czyj jest ten w takim razie ale może się nie znam na funkcjonowaniu tego forum Dziekuję kolegom za chęć pomocy- póki co wyrzuciłem zawór termostatyczny - albo po prostu się zablokował albo ma za małą przepustowość bo po ustawieniu zimnego termostatu na maksymalną temperaturę trudno było go przedmuchać - trochę lepiej przepuszczał od strony zimnej- będę szukał przyczyny. Instalacja grzeje, tylko teraz nie można bufora za wysoko ładować ale da się żyć z temperaturą w mieszaczu 65 C bywało czasem więcej jak był sam kocioł bez bufora :) Tak że wszystkiego ciepłego na święta a modom dodatkowo więcej merytoryki w tym co opisują -prosiłoby sie o wskazanie konkretnego miejsca które zarzuca się jako błąd - mówienie tylko że stało się źle bez wskazania miejsca lub cytatu to rzucanie bezpodstawnych oskarżeń. Czy to naprawdę tak trudno napisać PW z informacją o co chodzi ? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 23 Grudnia 2022 #11 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Brak pompy ładującej bufor i ewentualnie zabezpieczenia kotła przed korozją niskotemp.w postaci zaworu np.typu VTC.Byla sugestia aby zaznaczyć gdzie jest naczynie wyrównawcze i jak jest wpiete,domyślam się że kocioł w układzie otwartym i tego nie ma a ta informacja może mieć wpływ na zapowietrzenie się instalacji.Niepokojace jest zdanie w poście #4 "naczynie przelewowe jest na pionowej rurze w powrocie do kotła" Tak nie może być,musi być wpięte od zasilania kotła i to odpowiednio duża średnica rury Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Uzytkownik2 Cytuj
Gruner Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor #12 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Teraz już nie ma znaczenia jak jest wpięte naczynie bo uruchomiłem to ogrzewanie ale.... kocioł pracuje w systemie grawitacyjnym -posiada pompę z bypasem uruchamianą jesli temperatura kotła przekroczy 75 C. Myślę że rura 5/4 cala wpięta zaraz za buforem nie pozwoli na wysadzenie kotła w powietrze nawet jakby cały bufor się zagotował. Sam kocioł ładuje bufor rurą 1,5 calową -ma również zainstalowany zawór bezpieczeństwa, myslę że nie jest to niebezpieczne - jeśli się mylę proszę wskazanie dlaczego. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 23 Grudnia 2022 #13 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Prawo budowlane w tym zakresie jest bez ustępstw. Tak samo jak ubezpieczyciel czy prokurator jak się coś złego stanie. Twój dom, Twoja bombka, Twoja sprawa. Cytuj
Gruner Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor #14 Opublikowano 23 Grudnia 2022 To kwestia jak to prawo działa bo ono się zmienia z latami instalacje z lat 70 tych nie widziały nawet rury wzbiorczej a naczynia wyrównawcze czy przelewowe umieszczano nad najwyżej połozonym grzejnikiem na dokładkę podpięta jakąś śmieszną półcalową rurką - myślę że moja rura jest może ciut gorsza od tej znad kotła ale jednak o niebo lepsza od tych sprzed parunastu lat. Jednak wezmę pod uwagę sugestie i jeżeli latem montując sprawny termostat da się dokleić rurę nad kotłem to tak uczynię. W sumie to najlepszym wyjściem byłaby rura znad bufora bo to on może się zagotować w jakimś przypływie szaleństwa palacza a jest on prawie integralną częścią kotła gdyż owa rura 6/4 łącząca go z kotłem ma chyba mniej niż 40 cm. Na odbiorze gorąca z bufora jest trójnik z korkiem dla wpięcia ew. pompy ciepła które zapewne za szybko nie nastąpi zpowodu nowych cen prądu -jeden cal powinien wystarczyć ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi