Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Heiztechnik Q EKO 12 kw powstaje dziura z jednej strony retorty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jak sam sobie poradziłem z wysoką temperaturą podajnika przyszedł czas na ustawienia ekogroszku - pieklorz 

Tutaj się pojawia dziwna sytuacja po jednej strony retorty robi się dół po drugiej piętrzy się węgiel 

nijak ustawieniami nie da się tego zmienić po prostu 

zeszły sezon również był dla mnie pełen ekscytacji oraz bardzo miło spędzonych chwil z tym kotłem  jako, że również udało się naprawić to co farbyka z knociła tak w tym przypadku ręce i głowa opadają. 
Mianowicie w zeszłym roku był problem z przesypywaniem eko na jedna stronę gdzie fabrycznie koronka miała zaślepienie między czasie serwis odblokował mi oboroty dmuchawy po czym rozsadziło mi korone ( tutaj się cieszyłem potem, bo po wymianie na zębatkę z otworami po całości kocioł odżył)  oraz kolano odkształciło się od nadmiaru temperatur. 
Po sezonie wymieniłem 
Ślimak 
Kolano 
Talerz 
korone 
Praktycznie każdy element który brał udział w tym przedstawieniu 
oraz założyłem pompę powrotu dla sprawniejszej pracy 
Teraz dzieją się cuda 
Dołączam fotki o co mi chodzi 

moje pytanie brzmi, czy jeżeli kocioł ma odchyły w poziomie oraz w pionie to może być efekt tego zjawiska ?
Retorta uszczelniona oczywiście.

317528676_706052267433057_3988097634688878611_n.jpg

317867414_504122095016592_3568913160179463500_n.jpg

318178086_521935306647352_2529322497355617832_n.jpg

318290366_1864597007209537_2113294152052569350_n.jpg

Opublikowano (edytowane)

Co do poziomu to w moim kociołku retorta jest tak zamontowana, że po przyłożeniu poziomicy i wyzerowaniu to z jednej strona jest centymetr luftu. Czyli jak to montowali to był piątek, poniedziałek rano albo byli nawaleni. Zjawisko które opisujesz jest związane z opałem. Mam sporo pochyloną retorte a na karliku pali się bez problemu zaś na innym ekogroszku wypalało z jednej strony. Protezy typu klejenie otworów niczego nie zmienią.

Edytowane przez alf
Opublikowano

O niee  mam 4t tego pieklorza 😮  chyba trafiłem na jakąś dziadowską partię, bo ludziom dobrze się wypala na ogół.
Producent palnika zasugerował, żeby spróbować kolano przekręcić w stronę kotła, bo również zauważyłem wypychając węgiel większa ilość przesypuje się po stronie drzwiczek. 
Trochę mnie to martwi bo jakby nie patrzeć zima w piwnicy ... jak nie uda się tego ogarnąć w jakiś ciekawy sposób 

Opublikowano

Ogólnie rozłożyłem na części pierwsze palnik przekręciłem kolano ile sił i na koniec znalazłem kawałek szamotu z starej platy i położyłem na planiku zobaczę rano jak to się sprawuje mam nadzieję że będzie dobrze 
Ogólnie wiem co jest grane ten pieklorz strasznie się topi na palenisku powstaje skorupka i powietrze nie ma jak się przebić i wydaję mi się, że stąd te kłopoty