wkaczma Opublikowano 6 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Moje pytanie czy obecne podłączenie bufora jest prawidłowe? -/lewa strona bufora na zdjęciu/, zdaje mi się że powrót do pompy ciepła powinien być w najniższym punkcie ,tam gdzie podłączono mi powroty z grzejników i podłogówki-spód bufora. Również podłączono do jednego zasilania grzejniki i podłógówkę-rozdzielono na dwa obiegi.A chyba można było podłączyć zasilanie podłógówki do niższego wyjścia a nie zakorkowanie jego-na zdjęciu z prawej strony bufora. Cytuj
swampshark Opublikowano 14 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 ja bym to zamienił, ale z drugiej strony do PC nie leci cały syf zebrany na dnie bufora Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 14 Grudnia 2022 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ten "bufor" to raczej sprzęgło hydrauliczne bo żaden z niego magazyn energii. PC masz podłączona dobrze jedyne co mnie martwi to mała średnica rur przyłączeniowych pomiędzy PC a "buforem". Tu woda ma duży przepływ by uzyskać deltę 5 stopni co przekłada się na lepszy COP. Zmieniłbym wyjście zasilania na obieg CO i podłączył go od góry tego "bufora", ponieważ tam mamy najcieplejszą wodę. Tak jak masz teraz to nie wykorzystujesz w pełni pojemności magazynowej tego zbiornika. Cytuj
wkaczma Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor #4 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 14.12.2022 o 11:34, Digitrax napisał(a): Ten "bufor" to raczej sprzęgło hydrauliczne bo żaden z niego magazyn energii. PC masz podłączona dobrze jedyne co mnie martwi to mała średnica rur przyłączeniowych pomiędzy PC a "buforem". Tu woda ma duży przepływ by uzyskać deltę 5 stopni co przekłada się na lepszy COP. Zmieniłbym wyjście zasilania na obieg CO i podłączył go od góry tego "bufora", ponieważ tam mamy najcieplejszą wodę. Tak jak masz teraz to nie wykorzystujesz w pełni pojemności magazynowej tego zbiornika. Nie rozumię, wyjście zasilania na CO jest podłączone z górnego złącza,tylko że jest rozdzielone na podłógówkę i grzejniki. Może lepiej by było podłogówkę podłączyć osobno na to niżej wyjście,podłogówka nie potrzebuje wyższej temperatury. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 23 Grudnia 2022 #5 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Mam na myśli górę a nie bok podłączenia. Nad buforem winno być przyłącze tak jak jest na jego dnie. Cytuj
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2022 54 minuty temu, Digitrax napisał(a): Nad buforem winno być przyłącze tak jak jest na jego dnie. Jest, ale jak pamiętam to ma 1/2" , czyli tylko na odpowietrzenie, natomiast to na dole jest do ewentualnej grzałki 6/4 Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 23 Grudnia 2022 #7 Opublikowano 23 Grudnia 2022 No to pozostaje podłączyć to zgodnie ze sztuką i powrót z obiegów CO na budynku wpiąć w bok bufora gdzie obecnie jest ocynkowany korek ... Na dole "bufora" bym wstawił zawór spustowy by ewentualne syfy co jakiś czas zrzucać do wiadra. Cytuj
wkaczma Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor #8 Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Zgadza się,na samej górze jest odpowietrznik zamontowany,a spustowy to ten z zaworem na samym dole obok podłaczonego powrotu.Mam rozumieć że obecnie podłaczony powrót jest w nieprawidłowym miejscu? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez wkaczma Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi