Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z odpalaniem- Kostrzewa twin bio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Jestem posiadaczem pieca kostrzewa twin bio 16kw. Ze zwykłym (nie samoczyszczącym palnikiem) Mój problem dotyczy rozpalania. Bez względu na to jaki pellet używam (dobrej czy gorszej jakości) zawsze jest tak samo. Pierwsza faza rozpalanie wszystko jest dobrze. Druga rozżarzanie – płomień dochodzi do 90% po czym w końcowej fazie spada niemalże do zera. W momencie kiedy ma przejść w tryb " praca" brak płomienia- następuje wygaszanie i wszystko od nowa. Generalnie jak otwieram drzwiczki to płomień jest. Jeżeli na początku pracy będzie chociaż 1% płomienia to "zaskoczy" i potem wszystko jest okej.

Próbowałem już różnych sposobów

- zwiększenie dawki startowej

- zmniejszenie dawki startowej

- zwiększenie nadmuchów

- zmniejszenie nadmuchów

Nic nie pomaga. Wygląda to tak jakby w końcowej fazie rozżarzania nadmuch zanikał (już sam nie wiem). Znalazłem sposób taki : na koniec palnika dodaję  samemu garść pelletu. Wtedy odpala za pierwszym razem.... tylko jak w nocy ma się piec włączyć .... Dawkę startową pelletu mam teraz największą 150g. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

Jesteś w stanie podać typ sterownika jaki posiadasz  ? bo trzeba sprawdzić jego możliwości ustawień w rozpalaniu albo bardziej w momencie przejścia w tryb praca .

Opublikowano

platinum bio. generalnie wydaje mi się ,że po "rozpaleniu" przed "pracą" jest za duża pauza.  Już sam nie wiem. Płomień jest duży potem gwałtownie spada

platinum.jpg

Opublikowano

AAA sterownik:) przepraszam, taki jak na zdjęciu

sterownik.png

Opublikowano

To jest PLUM EM 860 jak się nie mylę . Ten sterownik moduluje pracą palnika w zależności od temperatury samego kotła i po rozpaleniu pracuje na mocy minimalnej po czym stopniowo zwiększa moc aż do max ustawionej . Problem może tkwić nie w rozpalaniu ale w pracy na poszczególnych progach mocy . Trzeba wejść w MENU > ustawienia kotła > modulacja mocy i podać parametry jakie tam są ustawione .

Opublikowano

Regulator Platinum Bio ecoMAX860P3-S-Simple

w ustawieniach kotła mam takie parametry:

1) tryb pracy- mam automatyczny

2)min temperatura zadana- mam 55 stopni

3) maksymalna temparatura zadana - mam 80stopni

4) wybór termostatu - mam uniwersalny

Natomiast w Menu- praca- mam maksymalna moc palnika mam 12kw

maksymalna moc w trybie fuzzy logic mam 100%

minimalna moc palnika w trybie fuzzy logic --mam 30%

Opublikowano

Widzę że musimy zacząć od podstaw .

Czy palnik wcześniej pracował prawidłowo ?

Czy problemy zaczęły się np . po wymianie paliwa ?

Jeśli zmieniłeś paliwo to czy robiłeś po wymianie test wagowy podajnika i czy wagę z paliwa z testu  zapisałeś w sterowniku ?

Opublikowano

Generalnie zawsze był problem z płomieniem. W końcowej fazie rozpalania zawsze spadał. Tak robiłem test wagowy i zmieniałem parametry. Tak myślę.... może zwiększyć minimalną moc palnika? jest teraz 30%.

Opublikowano (edytowane)

Te 30 % tyczy się regulacji spalania w trybie w fuzy Logic a żeby ten tryb dobrze działał należy ustawić najpierw parametry w trybie standard bo one sa wyjściowe dla pracy w FL czyli ustawić moc max (masz 12 kW + nadmuch % ) moc pośrednią + nadmuch , moc minimalna + nadmuch i histerezy H1 (to ta bliżej zadanej w st C) np na 2 C i histerezę H2 np na 4 C wtedy kocioł do temperatury histerezy H2czyli temperatura zadana minus H2 będzie pracował z mocą max od momentu końca rozpalania po czym przejdzie na moc min gdy osiągnie H1 czyli zadana - H1 ( proponowane 2 C) i automatycznie przejdzie na ustawioną  moc minimalną. . Te wszystkie ustawienia są w sterowniku pod zakładką Ustawienia kotła >modulacja mocy ...

Jaką wartość masz ustawioną w serwisowych kaloryczność paliwa ?

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Wiesz nie znam się kompletnie. 5,2 kaloryczność. Generalnie to napisz jakie powinny być ustawienia. W sensie który parametr zmienić aby to rozpalanie było skuteczne. Z góry dziękuję. 

Opublikowano (edytowane)

Im ta cyfra jest wyższa tym podajnik podaje pelet krócej , efekt to mniejsza dawka paliwa . Zmniejsz kaloryczność na 5 a jeśli to nie pomoże to na 4,8 , pozostałe ustawienia staraj się ewentualnie zmieniać zawsze pojedynczo żebyś wiedział jaki mają wpływ na pracę palnika i staraj sie zapamiętać albo zapisać te zmiany gdyby trzeba było do nich wrócić . Sterownik jest dość skomplikowany w ustawieniach (ma ich mnóstwo ) ale dobrze ustawiony ogranicza obsługę jedynie do dosypywania peletu .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Dobrze tak zrobię . Zobaczymy co się zadzieje. Dzięki 

Opublikowano

Czy zostaje pelet na palniku po nieudanej próbie rozpalenia czy wypala sie wszystko i ruszt zostaje czysty ?

Opublikowano

jest go bardzo mało. natomiast dawkę startową mam maksymalną 150g.

Opublikowano

poproszę najlepiej fotkę tych ustawień to będzie najprościej .

Ustawienia serwisowe > ustawienia palnika >rozpalanie

Jeszcze jedno czy czyściłeś już zasobnik z pyłu który się zbiera na samym dole , tam gdzie ślimak pobiera paliwo ?

Opublikowano

czas rozgrzewania zapalarki 30s

dawka startowa paliwa 150g

detekcja płomienia 4%

nadmuch przy rozpaleniu 40%

czas rozpalania 6 minut

Tak czyściłem zasobnik.

Opublikowano (edytowane)

Czas rozgrzewania 40-50s -na razie nie zmieniaj

detekcja płomienia 5 %- poczekaj ze zmianą

Nadmuch przy rozpalaniu 25-28% - zacznij od tej zmiany bo 40 % to zdecydowanie za dużo ( to dla mocy ok20 kW a takiej przy rozpalaniu nie ma i nie powinno być ) za szybko wypala paliwo a to co niedopalone to wydmucha w popielnik .

Na razie tyle -test

Edytowane przez mac65
Opublikowano

dobra zmienię. Dzięki. jutro dam znać dziś mnie nie będzie.

Opublikowano

Pozostanie jeszcze praca na mocy minimalnej żeby płynnie przechodził do normalnej pracy ale to później najpierw go rozpalmy przyzwoicie .

Opublikowano

Hej.   jakby coś pomogło. Płomień w krytycznym momencie ( jak przechodzi z rozżarzania  w tryb pracy)  spada do 4%. Potem jest w okolicy 50% . Wcześniej spadał do zera. Raz się zdążyło że spadł do zera. I nastąpiło kolejne rozpalanie. Jest jakby trochę lepiej. Dzięki za pomoc. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam proszę o pomoc mam powtarzający się  problem z rozpaleniem pieca Kostrzewa Mini Bio Ne 10 kw

sterownik Bio Ecomax 860P Simple 

W trybie rozpalania osiąga max 25% a gdy wchodzi w tryb pracy spada do 0% robiłem test ważenia peletu wprowadzałem zmiany nic nie pomoglo