Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na fejsie najbardziej aktualny problem z grupą midea to błąd przepływu u sporej ilości osób. Ponoć najbardziej dotyka wersje 8kW i gdy w środku hydroboxu jest pompa shmige (czy jakoś tak) a nie wilo.

U mnie jest rotenso 12kW i poza niedopracowanym oprogramowaniem (wg mnie) to radzi sobie bardzo dobrze.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Aplikacja i losc danych jakie możemy uzyskać to totalna porażka:( Mogli by zatrudnić jakiegoś studenciaka aby aby to poprawił. Co do błędu przeplywu dla tej pompy E8 I E0 coś tam monter mówił ale zastanawiam się ile w tym gadki wynikającej z nieudolnego montażu. W moim przypadku i kolegi pompa Rotenso, Kaisai ten sam instalatora nie było plukanej instalacji co skutkowało w moim przypadku zamuleniem po jakimś czasie filtra skosnego. Kolega miał więcej syfu i odrazu po odpaleniu był problem z błędem oczywiście serwis śpiewał gadkę o złych pompach. Po przepłukaniu filtrów pompy działają beż zarzutu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam pompę Aux 10kw podpiętą do bufora 200l od końca października. Brak problemów z użytkowaniem. Na minus na pewno instrukcja obsługi i trochę aplikacja, ale jak się nie lubi grzebać tak jak ja to bez zastrzeżeń. Dodam że wg wyliczeń tabele sprawności zgadzają się z rzeczywistością. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.01.2023 o 12:40, energotop napisał(a):

Posiadam pompę Aux 10kw podpiętą do bufora 200l od końca października. Brak problemów z użytkowaniem. Na minus na pewno instrukcja obsługi i trochę aplikacja, ale jak się nie lubi grzebać tak jak ja to bez zastrzeżeń. Dodam że wg wyliczeń tabele sprawności zgadzają się z rzeczywistością. 

U mnie od listopada działa AUX 8kw, jak na razie grzeje, masz może gdzieś instrukcje co do poziomów trybu pracy? Nigdzie nie mogę niczego o tym znaleźć...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Niestety nie mam. Zresztą w Wienkrze też nie mają 🤣. Wg nich instrukcja w tej formie jest jak najbardziej ok. Włączasz coś( jeden z 9 trybów)  ale nie wiesz jaki ma to wpływ na działanie pompy i jak wpłynie na komfort w domu 😁. Moja 11 letnia córka też by napisala taka instrukcje. Udało mi się rozkminic tryb cichy jak działa i kiedy mogę go stosować i dwa tryby " eko". Krzywej pogodowej póki co nie ruszam bo mało mam ostatnio czasu na "zabawę". 

Odnoszę wrażenie że oni tam nie wiedzą jakie są to "krzywe grzewcze" i "tryby eko". 

Opublikowano

Niestety, ale te tabelki nijak mają się do rzeczywistości. Drugi dzień pompa idzie na Typ-1 a temperatura oscyluje około 40st zamiast 50st jak w tabelkach. 

Opublikowano

U mnie działają krzywe jak w tabelkach (niskie i wysokie), pomijam już ich totalną bezsensowność w różnicy na zasilaniu dla +20 i -20C.

Najlepiej zrobić swoją krzywą 9.

Opublikowano

Niestety ale u mnie nie działają. Nie mam pojęcia dlaczego, nie mówiąc już o tym że nie mogę ustawić sobie krzywej samemu. W którym miejscu macie taką możliwość? Możliwe że macie inny soft niż ja

Opublikowano

Wchodzisz w NASTAWA TEMP>NASTAW KRZYW. GRZ potem w zależności od strefy i czy grzanie/chlodzenie naciskasz on/off krzywa nr 9 to ta konfigurowalna przez użytkownika 

Opublikowano

No ok. Wy nie macie Auxa więc macie zupełnie inne softy.

Opublikowano

No tak oglądam instrukcje tego AUXa tryby od 1 do 8 ale co się zmienia ? Brak jakiejkolwiek tabelki tak jak wyżej napisz do dystrybutora aby opisał co się zmienia między trybami 

Opublikowano

W jednej z instrukcji Midea są nieco inne, bardzie normalne krzywe. Może masz tą wersje softu lub wersje urządzenia.

krzywe_midea.thumb.png.e749064541bd5dac99162b4005e46803.png

Opublikowano

Tak wyglądają krzywe w AUXie. Niestety dalej ma to się nijak do mojej pompy 🥴. Chyba czeka mnie mała wojenka 😤😔Screenshot_2023-02-12-16-09-13-762_cn_wps.moffice_eng.thumb.jpg.e8dd87209eb2d499522d6a3a4c1c2bcc.jpgScreenshot_2023-02-12-16-09-13-762_cn_wps.moffice_eng.thumb.jpg.e8dd87209eb2d499522d6a3a4c1c2bcc.jpg

Screenshot_2023-02-12-16-10-12-848_cn.wps.moffice_eng.jpg

Screenshot_2023-02-12-16-09-39-361_cn.wps.moffice_eng.jpg

Opublikowano

Cześć, powiedzcie jakie macie zużycie prądu w kWh dziennie na auxie? Ja mam pompe 6kW i na ustawieniu krzywej typ-4 mam w domu około 21 stopni i zużycie w okolicach 30 kWh dziennie przy 5 stopniach co wydaje mi się bardzo dużo, czekam na opinie,

pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.02.2023 o 21:57, Bartek9876 napisał(a):

Cześć, powiedzcie jakie macie zużycie prądu w kWh dziennie na auxie? Ja mam pompe 6kW i na ustawieniu krzywej typ-4 mam w domu około 21 stopni i zużycie w okolicach 30 kWh dziennie przy 5 stopniach co wydaje mi się bardzo dużo, czekam na opinie,

pozdrawiam,

Bartek

Jak ocieplony dom 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 12.02.2023 o 19:21, bwlcer2222 napisał(a):

Masz może link do tej instrukcji ?

Nie mogę tego zamieścić. Dostałem to od technika z Auxa, ale instrukcją nie można tego nazwać. Jest to raczej biuletyn informacyjny. Klepnij na PW email to Ci wyślę. 

14 minut temu, Bartek9876 napisał(a):

pozdrawiam,

Bartek

Trochę to wróżenie z fusów. Napisz najpierw jakie masz zapotrzebowanie na ciepło przy około 2st. Czy masz włączoną cyrkulację CWU i jakie zużycie CWU. U mnie obecnie około 25KW w domu 22.5 st. 

Opublikowano

I jaka temp w domu czy podłoga z grzejnikami itp. 

Ja na rotenso 8kW dom 130m2 użytkowej w domu dół 22oC gora  sypialnie 20-21 . Zbiornik CWU 250L 4 osoby woda 43 delta 5oC. Dwa obwody grzejniki 35oC podłogówka 27oC. Brak cyrkulacji, groszku spalalem 3t na sezon CWU i CO. Przy ostatnich mrozach jak było-9 w nocy a średnia dobowa -3.27 zurzycie 27kW. Wczoraj średnia dobowa +2,55 zurzycie 20 kW