adamadam Opublikowano 22 Września 2022 #1 Opublikowano 22 Września 2022 (edytowane) Witam mam problem ze swoim piecem czy inni tez tak maja??? Czy da sie to zmienic? A kianowicie mam kociolek kostrzew tein bio luxury 12 spieta z buforem bufor ma zadane 70C kociol wylancza sieale ma na sobie 75 tyle ze chodzi pompa kotlowa zeby oodac to cieplo do bufora to fajne tyle ze papa chodzi do temperatury 60C czyli pozniej bufor grzeje piecni to juz nie jest fajne i podobno nieda sie zmienic tej temperatury bo ta temp. Jest zarowno tem wlaczenia sie pompy i tak wkolko wychladza sie woda w buforze jak dlamnie bez sensu Edytowane 24 Września 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Outsider Opublikowano 22 Września 2022 #2 Opublikowano 22 Września 2022 (edytowane) Nie da to się tego przeczytać. Weź to napisz jeszcze raz po ludzku. Edytowane 22 Września 2022 przez Outsider 1 Cytuj
kubutek11180 Opublikowano 24 Września 2022 #3 Opublikowano 24 Września 2022 Jestem użytkownikiem Defro delta 15 z buforem 500 l od 2018 r. Też mnie drażniło to zjawisko ale dałem temu spokój. Starałem się zminimalizować przepływ powietrza do niezbednego minimum przez kocioł kiedy nie pracuje ,wolniej się wtedy wychładza, wyłożyłem go cegłami szamotowymi. Można też zamontować regulator ciągu kominowego. Na początku mojej eksploatacji miałem spaprana instalacje. I byłem zmuszony ustawić niska temp na kotle(ok.57, zauważmy że czujnik temp. umieszczony w kotle jest w jego górnej części) ,zaczął korodować (w dolnych rejonach). Ostatecznie przerobiłem inst. i dołożyłem pompę kotłowa, doszedłem do wniosku że wychładzanie kotła nie jest dobre, trwałość kotła jest ważniejsza niż podwyższone zużycie opału. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi