Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje budżetowo zrobić bufory ciepła.

Pomysł jest by wykorzystać beczki 200l 4-5szt co powinno dać 800-1000l buforu nagrzewanego na pewno w tym sezonie samym kominkiem (nie znalazłem innej alternatywy by weszło to do mojej piwnicy ze względu na rozmiary klatki schodowej).

Trochę o instalacji: Obecnie jest piec na eko i kominek z płaszczem wodnym czekającym na zamontowanie. Powierzchnia grzewcza ok 85-90m2 4 grzejniki i pół domu wyposażone w podłogówkę ( docelowo będzie w całym domu). Instalacja jest w układzie zamkniętym.

Pomysł jest żeby beczki po ociepleniu pełniły funkcję bufora, mam zamiar postawić je na wylewce na styrodurze, owinąć kocem termicznym, wełną i tak 2-3 warstwy (ok 20cm ocieplenia).

Będę też wdzięczny za pomysł w jaki sposób wpiąć w tą surówkę układu (rysunek 2) zbiornik CWU 150L pionowy.

Czy mógłby ktoś ocenić merytorycznie mój pomysł wykonania tego?

Z góry dzięki za pomoc:)

Bufor 1.jpg

Bufor 2.jpg

Opublikowano

Beczki na ogół nie mają za grubej blachy. Pytanie czy wytrzymają 1.5bara ciśnienia wody.

Opublikowano

Ciekawy pomysł. rozumie że ma to być rozwiązanie budżetowe. @Przemyslaw85 ma rację. Za cienka blacha.

Jakby wykorzystać do tego kegi po piwie, to na pewno wytrzymają, a dodatkowo bez problemu CWU podłączysz.

lepiej byś zrobił montując bufor na miejscu, lub wstawił 2x500l. Po ściągnięciu ocieplenia przechodzą przez drzwi 70'.

Druga sprawa, to "zarządzanie" taką ilością buforów. Grawitacja tutaj chyba nie zadziała, musi być obieg wymuszony. Nie jestem pewien, ale woda mieszałaby się tylko w pierwszej beczce. No i musi być jakieś naczynie wzbiorcze.

Co do CWU, to w którejś beczce musiałaby być wężownica, lub wyprowadzenie do następnego bufora z wężownicą.

Bezpośrednio tego nie da się podłączyć do CWU, bo w kranie będziesz miał wodę kotłową.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2022 o 21:37, Przemyslaw85 napisał:

Beczki na ogół nie mają za grubej blachy. Pytanie czy wytrzymają 1.5bara ciśnienia wody.

Beczka jest wykonana podobno z blachy 1,2mm więc wydaje mi się że powinno wytrzymać takie ciśnienie. Znajomy znajomego ma bufory wykonane z mauserów plastikowych i śmiga, fakt że w układzie otwartym. Ogólnie szukam czegoś taniego, łatwo dostępnego, docelowo chce by bufor miał minimum 1000L łącznej pojemności.

PS. co do ciśnienia to ich wytrzymałość to podobno 500kPa więc jeśli dobrze liczę 1,5 Bara powinno wytrzymać zasadniczo bez większego problemu.

W dniu 19.09.2022 o 22:08, wacio1967 napisał:

Ciekawy pomysł. rozumie że ma to być rozwiązanie budżetowe. @Przemyslaw85 ma rację. Za cienka blacha.

Jakby wykorzystać do tego kegi po piwie, to na pewno wytrzymają, a dodatkowo bez problemu CWU podłączysz.

lepiej byś zrobił montując bufor na miejscu, lub wstawił 2x500l. Po ściągnięciu ocieplenia przechodzą przez drzwi 70'.

Druga sprawa, to "zarządzanie" taką ilością buforów. Grawitacja tutaj chyba nie zadziała, musi być obieg wymuszony. Nie jestem pewien, ale woda mieszałaby się tylko w pierwszej beczce. No i musi być jakieś naczynie wzbiorcze.

Co do CWU, to w którejś beczce musiałaby być wężownica, lub wyprowadzenie do następnego bufora z wężownicą.

Bezpośrednio tego nie da się podłączyć do CWU, bo w kranie będziesz miał wodę kotłową.

Wiem że były by prościej zrobić 2 zbiorniki po 500l, jednak tym razem decydują koszty no i to że w ciągu 2 lat będę uciekał z kotłownią do innego budynku a wtedy po prostu kupię zbiornik 2-3 tysiące litrów i zrobię z niego bufor jaki trzeba. A światło przejścia mam mniej niż 70cm... I to jest problem i ograniczenie a nie chce kuć stropu ani fundamentu żeby wstawić zbiorniki.

Jeśli chodzi o zarządzanie w połączeniu szeregowym to też mam obawy czy nagrzewały by się równomiernie, chyba ze zastosowałbym jakieś zawory które po osiągnięciu zadanej temperatury zamykały by dopływ do buforów, ale to już  z kolei kolejny poważny koszt...

Co do ogrzewania CWU to myślałem żeby po prostu zrobić rozgałęzienie przed regulatorem temperatury i grzać klasycznie CWU poprzez wężownicę w bojlerze.

Edytowane przez Zell1992