Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie gazowe - wybór kotła i jak wykonać instalację?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam . Dostałam w spadku mieszkania po babci , stare poniemieckie. Mieszkanie jest na 1 piętrze, docelowo 60 m po podłodze. Mam 2 schowki ze scietymi sufitami .2 pokoje, przedpokój i kuchni i lazienka, wysokość tych wszystkich pomieszen waha się między 2.5 a 2.1m  myślę że to kiedyś były pomieszczenia strychowe chodź nade mną jest strych.  Teraz planuje wspólnota ocieplić budynek ,założyć gaz  ktory jest doslownie 10 m od budynku poprawdzony po ulicy (ale tylko do skrzynki obok drzwi każdemu z lokatorów- wiadomo reszta każdy na swój koszt a dach jest zrobiony ale nie ocieplony.  Moje pytanie brzmi jakie wybrać grzejniki , jakie są etapy zakładania przeze mnie gazu w mieszkaniu i oscylacyjny koszt . I jaki piec wybrać dwufunkcyjny aby później koszty mnie nie przeraziły.  W załączniku dodaje zdjęcie budynku dla porównania skosów w schowkach . Bardzo proszę o pomoc 

20220903_161255.jpg

20220903_161238.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Ogrzewanie gazowe - wybór kotła i jak wykonać instalację?
Opublikowano

Czy ktoś coś poleci , podpowie 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam jeszcze dotego pytanie jaka odległość musi być do komina od pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego. Mają w planach dobudować komin. Chciałabym też założyć pion nowy w budynku bo chce przenieść łazienkę i kuchnie . Czy ktoś wypowiedziałby się w tym temacie . Na zdjęciu 2 widać studzienkę kanalizacyjna i czy tam mogłabym się podpiąć. 

Opublikowano

Do takiego metrażu potrzebny kociołek o jak najmniejszej mocy. Jak planują dodatkowo ocieplić budynek, to może nad jakimś innym źródłem ciepła warto się pochylić. A może da się zrobić ogrzewanie płaszczyznowe (podłogowe, ścienne, sufitowe). Tam trzeba zaprosić dobrego projektanta, który jest otwarty na każde rozwiązanie.

Opublikowano

Nie będzie jednak ocieplenia.

Opublikowano
6 godzin temu, kindzia2089 napisał(a):

Mają w planach dobudować komin.

Jak mają takie plany, to pewnie kotły też są już dobrane do tego komina.

Opublikowano

Kolty każdy sam decyduję. 

Opublikowano
16 godzin temu, kindzia2089 napisał(a):

jaka odległość musi być do komina od pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego. Mają w planach dobudować komin.

Max 5m w poziomie , licząc po długości rury spalinowej, zależnie od modelu kotła.

PS

Instalacji gazowej nie zrobisz bez oficjalnego projektu i najpierw szukaj takiego , kto to na papierze zrobi , on na wszystkie twoje pytania i wątpliwości odpowie.

Opublikowano

To wiem że musi być sprawdzony.