rainmar Opublikowano 11 Lipca 2022 #1 Opublikowano 11 Lipca 2022 Witam, Ostatnio zbadałem wodę jaką użytkuję w domu. Mamy wodę z wodociągów i z źródła. Stopień twardości wyszedł: dla wody wodociągowej 11DH (średnio-twarda), dla wody z źródła 20 DH (twarda). Mam zamiar zamontować kocioł z wbudowanym zasobnikiem warstwowym Viessmann Vitodens 111W. Czy w tej sytuacji montaż zmiękczacza jest konieczny? Czy są jakieś inne rozwiązania? Nie chciałbym, żeby kocioł z tego powodu doznał awarii, z drugiej strony, jeśli nie ma potrzeby wolałbym zaoszczędzić wydatków. Cytuj
sambor Opublikowano 11 Lipca 2022 #2 Opublikowano 11 Lipca 2022 Co na temat twardości wody mówi dokumentacja kotła? Cytuj
sambor Opublikowano 11 Lipca 2022 #3 Opublikowano 11 Lipca 2022 Jak popatrzyłem w wytyczne producenta to zaleca on twardość wody nie większą niż 16dH lub stosowanie uzdatniacza( zmiękczacza) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi