Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miro76 napisał(a):

Mogę ustawić zakres temperatury spalin dla pracy pieca, temperaturę spalin wygaszania, rozpalania. W menu serwisowym  jest to ustawienie dostępne.

Jeżeli dym jest biały to faktycznie jest to para wodna też tak mam... 15% to i tak 15 litrów wody na 100 kg drewna...

Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedź .Wydaje mi się, że menu serwisowe nie jest tak po prostu dostępne. (chyba) Ale ok , a jakim działaniem kocioł tą temprature koryguje , mocą turbiy ?

Opublikowano
W dniu 27.01.2026 o 10:47, nomen napisał(a):

Dzięki za podpowiedź .Wydaje mi się, że menu serwisowe nie jest tak po prostu dostępne. (chyba) Ale ok , a jakim działaniem kocioł tą temprature koryguje , mocą turbiy ?

Tak menu serwisowe jest dostępne po wpisaniu kodu.

Kocioł reguluje temperaturę spalin poprzez obroty wentylatora wyciągowego - tryb pracy z PID

Opublikowano
5 godzin temu, nomen napisał(a):

A gdzie taki kod serwisowy można znaleźć ? 🙂

5162 Ale musisz być pewien tego co zmieniasz.......

W innym wypadku nie kombinuj ....

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, Miro76 napisał(a):

5162 Ale musisz być pewien tego co zmieniasz.......

Całkowicie masz rację , nie będę głębiej kombinował póki co. Problemy (dla mnie początkującego użytkownika ) wynikają po trosze z indolencji doradcy/serwisu i nie do końca jasnej instrukcji. A są w sumie proste podstawowe rzeczy  które trzeba ogarnąc, choćby wielkość otwarcia powietrza wtórnego : jak piszę to podali pełne , jak dzwonię połowę. Ja osobiście próbowałem różnych nastaw , ale wielkiej róznicy nie dostrzegłem. A co Ty o tym sadzisz? Odnośnie temperatury spalin pisałeś ,ze ustawiłeś na 220, ci w serwisie twierdzili , że optymalnie jest 150-170. Tu akurat jakby kocioł robi i tak co chce 🙂

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Opublikowano

Mnie natomiast interesuje co tam z kociołkiem @PredatorC

Osobiście również mam zamiar nie dawać ochrony powrotu kotła. Do tej pory nie mam takowej, ale i kocioł nie jest zgazowujący, tylko górnego spalania, mocy 15kW z buforem(z wężownicą 20 litrów dla CWU) 600 litrów po grawitacji, rury 1,5 cala bez jakichkolwiek spowalniaczy typu zawory, filtry itp. Mimo różnicy zaledwie 20cm od wyjścia wody z kotła do wejścia rury do bufora napełnia się dość sprawnie, jednak dobić prawie cały tak żeby na powrocie było 65 stopni(na wyjściu z kotła 85-87) potrzeba sporo czasu bo z 4 godziny i nie chodzi tu o moc kotła czy zużycie w domu, a o to że kocioł ma przestoje z wentylatorem bo im mniejsza różnica w temperaturach tym bufor wolniej się podgrzewa/woda wolniej krąży.

Kolejny kociołek będzie zgazowujący + równolegle kolejny bufor 800 lub 1000 l. Rura z kotła 2 cale, trójnik i dalej do buforów 1,5cala.

Zastanawia mnie też moc tych kotłów zgazowujących, jakaś niby duża a mała 😉 obecny kocioł podbija mi temperaturę o około 43stopnie czyli wejście 30 to wyjście 73 stopnie.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.01.2026 o 21:21, siux napisał(a):

Mnie natomiast interesuje co tam z kociołkiem @PredatorC

Osobiście również mam zamiar nie dawać ochrony powrotu kotła. Do tej pory nie mam takowej, ale i kocioł nie jest zgazowujący, tylko górnego spalania, mocy 15kW z buforem(z wężownicą 20 litrów dla CWU) 600 litrów po grawitacji, rury 1,5 cala bez jakichkolwiek spowalniaczy typu zawory, filtry itp. Mimo różnicy zaledwie 20cm od wyjścia wody z kotła do wejścia rury do bufora napełnia się dość sprawnie, jednak dobić prawie cały tak żeby na powrocie było 65 stopni(na wyjściu z kotła 85-87) potrzeba sporo czasu bo z 4 godziny i nie chodzi tu o moc kotła czy zużycie w domu, a o to że kocioł ma przestoje z wentylatorem bo im mniejsza różnica w temperaturach tym bufor wolniej się podgrzewa/woda wolniej krąży.

Kolejny kociołek będzie zgazowujący + równolegle kolejny bufor 800 lub 1000 l. Rura z kotła 2 cale, trójnik i dalej do buforów 1,5cala.

Zastanawia mnie też moc tych kotłów zgazowujących, jakaś niby duża a mała 😉 obecny kocioł podbija mi temperaturę o około 43stopnie czyli wejście 30 to wyjście 73 stopnie.

Jeżeli chcesz w przyszłym kotle zgazowującym mieć rurę wyprowadzającą 2 cale ,to będzie ciężko. Większość kotłów niestety ma wyjście 6/4 cala. Jeżeli znajdziesz jakiś kocioł z gazowujący w dobrej cenie z wyjściem dwa cale to daj znać.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Tak to jeden z nielicznych ale ma boczne spalanie. Chyba jeszcze z kotłów zgazowujących mających dolną dyszę kotły opop mają wyjście 2 cale.

Jeszcze mam pytanie do użytkowników stalmarka ,jak to jest z drewnem iglastym ,daje sobie radę bez problemu czy jednak brudzi wymiennik?

Opublikowano
13 godzin temu, arti61 napisał(a):

Jeszcze mam pytanie do użytkowników stalmarka ,jak to jest z drewnem iglastym ,daje sobie radę bez problemu czy jednak brudzi wymiennik?

Spokojnie daje radę. Akurat kupowałem kocioł na drewno , bo mam kawałek lasku (sosnowego głównie)i w sumie liczyłem się z tym , ze może trochę częściej trzeba będzie czyścic ( ale opał prawie darmowy , więc warto), ale jestem mile zaskoczony (chociaż całościowo z tego kotła stalmarka to niekoniecznie 😞 ) Jest tylko trochę więcej osadów niż przy np buku którym też palę. Generalnie nie ma się czum przejmować.

Opublikowano
3 godziny temu, arti61 napisał(a):

A z jakiego kociołka byłbyś bardziej zadowolony oczywiście nie przesadzając z ceną?

3 godziny temu, arti61 napisał(a):

Nie mam doświadczenia z innymi kotłami , a i z tym niewielkie. Niestety doradztwo posprzedażowe u nich leży . Niewiele osób ma chyba te stalmarki , bo na forach tez raczej ubogo. Poszukaj w sieci jakichś relacji z eksploatacji różnych kotłów i sam wyciągnij wnioski . Radziłby jednak podchodzić do tych relacji z pewnym zdrowym dystansem 🙂 bo niektórzy z kolegów traktują swoje piece jak jakąś religię. A to nie o to chodzi , żeby w kotłowni spędzać kupę czasu ( no chyba , że ktoś ma taką nową pasję) ale żeby w chacie było ciepło.

• Lubię to 1
Opublikowano

nomen

Powietrze wtórne ja ustawiam na full. Drzewo musi mieć temperaturę do zgazowania więc temperatura 150 stopni to marne minimum. Do 220 jest super....

Drzewo ma się spalić dając jak najwięcej energii więc wahania temperatury spalin nic nie wnoszą.

pozdrawiam

Opublikowano

Cały czas szukam złotego środka, bo niestety według nowych zasad nie należy mi się żadna dopłata do kotła a nie będę usuwał alternatywnego kotła gazowego. Akurat o stalmarku jest sporo, mam na oku jeszcze tańsze ale do tamtych to już prawie nic nie ma na forum a nie chciałbym kupować kota w worku. Ten Stalmark według innych chyba nie jest taki najgorszy ale dzięki dopłatom z programu czyste powietrze ceny wszystkich kotłów są wysokie. Producenci podnieśli ceny a obywatele nie mający dopłat z bzdurnego programu dużo stracili.

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, arti61 napisał(a):

Ten Stalmark według innych chyba nie jest taki najgorszy

Najgorszy zapewne nie . Grzeje i to jest najważniejsze. Jest ładnie zrobiony , ma "fajny" osprzęt; dmuchawę , sterownik. U mnie akurat "dymi" , sąsiad ma "zwykłego" Atmosa , jest zadowolony, i faktycznie jak się dobrze rozgrzeje to komin czysty. Wszyscy mamy trochę różne preferencje i oczekiwania, choć mianownik jest taki sam. Jesli chcesz zachować swój piec gazowy to nie szukaj ideału , bo za niedużą kwotę go nie znajdziesz. Jako uzupełniające źródło ciepła będzie ok. Mam poza moim stalmarkiem ,pompę ciepła, ale jego zamontowałem jako dodatkowe zabezpieczenie i ta zima pokazała , ze był to strzał w dziesiątkę (mimo marudzenia 🙂 . Mam nadzieję , że znajdziesz satysfakcjonujace rozwiązanie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2026 o 11:55, arti61 napisał(a):

...Jeżeli znajdziesz jakiś kocioł z gazowujący w dobrej cenie z wyjściem dwa cale to daj znać.

Jest jeden który by mi pasował, ale nie jest taki tani i mało info o nim Vigas 25 - ta moc by mi odpowiadała i cała reszta czyli długość drewna, wielkość komory, tylko nie ta cena 😞 Dodatkowo z tego co pamiętam to chwalą się regulacją 8-31 kW ,ale nie ma tego w testach na stronie "lista zoom"

Mam kilka warunków do spełnienia:

1)pociąłem już dwa lata temu drewno na 52cm(miał być Atmos)tego drewna mam na kolejne trzy/cztery lata, takie rozłupane suche(łuparka pionowa 10t-mocniejsza byłaby lepsza) nie jest łatwo odciąć 2-3 cm, kupa roboty...odpada. Czyli komora musi łykać takie jakie mam 😉

2)pojemność komory to minimum 100 litrów (przy mrozach nawet -25 stopni, jeden zasyp mi wystarczy na dobę)

3)długość komina jaki postawię od czopucha w górę to zaledwie max 5,5 metra, mam zamiar wstawić systemowy ocieplony z wentylacją, bo tej ostatniej w obecnej kotłowni mam taką "protezę" i technicznie możliwe rozwiązanie to jedynie przy kominie dodatkowy kanał. Tu się kłaniają wymogi ciągu kominowego jaki zaleca producent kotła. Z tego co wyczytałem to teoretycznie przy +10/15 stopniach każdy metr to jakieś 3 Pa, przy -15stopniach około 4Pa czyli minimum bym miał 16,5 Pa max..22 Pa

W tym punkcie należy uwzględnić to, że planuję nawiew podziemny do kotłowni(rura fi 160), na zasysaniu głębokość około 2 metry i na wejściu do kotłowni głębokość 1,5 metra, długość poniżej 1,5m to jakieś 16 metrów. Już mam takie rozwiązanie z nawiewem do domu i nawet filtrowane powietrze cały czas samoczynnie wlatuje bez wentylatora, dodatkowo jest ogrzane, max.różnica jaką zauważyłem to 24stopnie, ale to przy początku zimy i pierwszych -8stopniach do domu wpadało +16st., później mniejsza różnica.

Mam nadzieję, że to rozwiązanie niejako mi wydłuży komin pod ziemią/coś tam zawsze powinno dać.

I tutaj czytałem dokładnie w jakich warunkach były testowane różne kotły(na stronie lista zoom). Dużo kotłów było testowane na zupełnie innych wartościach niż podawany zalecany ciąg kominowy, a te które były testowane na mocy 50% to proporcjonalnie mniejszy ciąg kominowy wymagany.

Tu powstał też kolejny minus dla stalmarka, bo ma zawężone otwory wlotowe. Producenci tak robią z obawy przed samoistnym rozbujaniem się kotła/zagotowaniem wody itd

4)wyjście/wejście do kotła 2 cale. No niestety ten warunek nie zostanie raczej spełniony ze względu na cenę Vigasa. Myślę jednak, że biorąc pod uwagę, że to ew.zwężenie do 6/4cala na wyjściu/wejściu zostanie zniwelowane/trochę wyrównane różnicą w poziomach szczególnie wyjścia z kotła. Do tej pory mam około 20cm, a w nowym wybranym kociołku będzie 64cm+dodatkowe 10cm w samym buforze do jego końca. Czyli prawie trzy razy większa różnica w poziomach. Woda powinna szybciej krążyć.

W rezultacie na obecną chwilę wybór padł na Attack DPX 25 Profi, z mocą 50% wymagany ciąg kominowy zaledwie 11 Pa, czyli w najgorszych warunkach(+15st.na zewnątrz) mogę palić w nim mocą około 75% Zakup na https://www.stavebninyonline.sk/attack-dpx-25-profi.html u nas to ich pogięło, prawie 40% drożej. 

Pod uwagę brałem jeszcze

Ferroli CGF Pro 22 - cenowo do przełknięcia, ale drewienka za krótkie łyka, no i ma szybkę z podglądem płomienia.

Osobiście proporcje powietrze pierwotne / wtórne mam nadzieję wyreguluję patrząc na temperaturę w komorze dopalania za pomocą czegoś w stylu Regulator Temperatury W3230 230V / Regulator temperatury STC-1000 + Termopara typu K CONATEX 1200st

Edytowane przez siux
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, siux napisał(a):

Jest jeden który by mi pasował, ale nie jest taki tani i mało info o nim Vigas 25 - ta moc by mi odpowiadała i cała reszta czyli długość drewna, wielkość komory, tylko nie ta cena 😞 Dodatkowo z tego co pamiętam to chwalą się regulacją 8-31 kW ,ale nie ma tego w testach na stronie "lista zoom"

Mam kilka warunków do spełnienia:

1)pociąłem już dwa lata temu drewno na 52cm(miał być Atmos)tego drewna mam na kolejne trzy/cztery lata, takie rozłupane suche(łuparka pionowa 10t-mocniejsza byłaby lepsza) nie jest łatwo odciąć 2-3 cm, kupa roboty...odpada. Czyli komora musi łykać takie jakie mam 😉

2)pojemność komory to minimum 100 litrów (przy mrozach nawet -25 stopni, jeden zasyp mi wystarczy na dobę)

3)długość komina jaki postawię od czopucha w górę to zaledwie max 5,5 metra, mam zamiar wstawić systemowy ocieplony z wentylacją, bo tej ostatniej w obecnej kotłowni mam taką "protezę" i technicznie możliwe rozwiązanie to jedynie przy kominie dodatkowy kanał. Tu się kłaniają wymogi ciągu kominowego jaki zaleca producent kotła. Z tego co wyczytałem to teoretycznie przy +10/15 stopniach każdy metr to jakieś 3 Pa, przy -15stopniach około 4Pa czyli minimum bym miał 16,5 Pa max..22 Pa

W tym punkcie należy uwzględnić to, że planuję nawiew podziemny do kotłowni(rura fi 160), na zasysaniu głębokość około 2 metry i na wejściu do kotłowni głębokość 1,5 metra, długość poniżej 1,5m to jakieś 16 metrów. Już mam takie rozwiązanie z nawiewem do domu i nawet filtrowane powietrze cały czas samoczynnie wlatuje bez wentylatora, dodatkowo jest ogrzane, max.różnica jaką zauważyłem to 24stopnie, ale to przy początku zimy i pierwszych -8stopniach do domu wpadało +16st., później mniejsza różnica.

Mam nadzieję, że to rozwiązanie niejako mi wydłuży komin pod ziemią/coś tam zawsze powinno dać.

I tutaj czytałem dokładnie w jakich warunkach były testowane różne kotły(na stronie lista zoom). Dużo kotłów było testowane na zupełnie innych wartościach niż podawany zalecany ciąg kominowy, a te które były testowane na mocy 50% to proporcjonalnie mniejszy ciąg kominowy wymagany.

Tu powstał też kolejny minus dla stalmarka, bo ma zawężone otwory wlotowe. Producenci tak robią z obawy przed samoistnym rozbujaniem się kotła/zagotowaniem wody itd

4)wyjście/wejście do kotła 2 cale. No niestety ten warunek nie zostanie raczej spełniony ze względu na cenę Vigasa. Myślę jednak, że biorąc pod uwagę, że to ew.zwężenie do 6/4cala na wyjściu/wejściu zostanie zniwelowane/trochę wyrównane różnicą w poziomach szczególnie wyjścia z kotła. Do tej pory mam około 20cm, a w nowym wybranym kociołku będzie 64cm+dodatkowe 10cm w samym buforze do jego końca. Czyli prawie trzy razy większa różnica w poziomach. Woda powinna szybciej krążyć.

W rezultacie na obecną chwilę wybór padł na Attack DPX 25 Profi, z mocą 50% wymagany ciąg kominowy zaledwie 11 Pa, czyli w najgorszych warunkach(+15st.na zewnątrz) mogę palić w nim mocą około 75% Zakup na https://www.stavebninyonline.sk/attack-dpx-25-profi.html u nas to ich pogięło, prawie 40% drożej. 

Pod uwagę brałem jeszcze

Ferroli CGF Pro 22 - cenowo do przełknięcia, ale drewienka za krótkie łyka, no i ma szybkę z podglądem płomienia.

Osobiście proporcje powietrze pierwotne / wtórne mam nadzieję wyreguluję patrząc na temperaturę w komorze dopalania za pomocą czegoś w stylu Regulator Temperatury W3230 230V / Regulator temperatury STC-1000 + Termopara typu K CONATEX 1200st

Patrzyłem kiedyś na tego vigasa, cena trochę za duża ale jest jedna zaleta czyli wentylator nadmuchowy, nie ma on styczności ze spalinami i nie będzie zbierał syfu. A na długie polana to masz cgf 32 kW i ewentualnie lignum 20 albo 30 kW. A jeśli chodzi o te wymogi ciągu kominowego to może być pic na wodę. Myślę, że kotły ze sterownikiem modulującym mogą w większości chodzić na niższej mocy gdy mają priorytet sterowania poprzez temperaturę spalin. W tych słowackich kotłach moim zdaniem wadą jest boczna wyczystka a ja już mam swoje lata.

8 godzin temu, nomen napisał(a):

Najgorszy zapewne nie . Grzeje i to jest najważniejsze. Jest ładnie zrobiony , ma "fajny" osprzęt; dmuchawę , sterownik. U mnie akurat "dymi" , sąsiad ma "zwykłego" Atmosa , jest zadowolony, i faktycznie jak się dobrze rozgrzeje to komin czysty. Wszyscy mamy trochę różne preferencje i oczekiwania, choć mianownik jest taki sam. Jesli chcesz zachować swój piec gazowy to nie szukaj ideału , bo za niedużą kwotę go nie znajdziesz. Jako uzupełniające źródło ciepła będzie ok. Mam poza moim stalmarkiem ,pompę ciepła, ale jego zamontowałem jako dodatkowe zabezpieczenie i ta zima pokazała , ze był to strzał w dziesiątkę (mimo marudzenia 🙂 . Mam nadzieję , że znajdziesz satysfakcjonujace rozwiązanie.

U mni właśnie ten nowy na drewno ma być głównym kotłem. Teraz jest 22-letni dolniak przerobiony przeze mnie na ekogroszek i już cieknie. A tym gazem to wychodzi strasznie drogo i jest on jako awaryjny kocioł. Każdy z tych tańszych kotów moja jakąś wadę. Trzeba iść na kompromis albo mniej powietrza pierwotnego albo gorsze sterowanie powietrzem albo mało opinii itp.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, arti61 napisał(a):

Patrzyłem kiedyś na tego vigasa, cena trochę za duża ale jest jedna zaleta czyli wentylator nadmuchowy, nie ma on styczności ze spalinami i nie będzie zbierał syfu. A na długie polana to masz cgf 32 kW i ewentualnie lignum 20 albo 30 kW. A jeśli chodzi o te wymogi ciągu kominowego to może być pic na wodę. Myślę, że kotły ze sterownikiem modulującym mogą w większości chodzić na niższej mocy gdy mają priorytet sterowania poprzez temperaturę spalin. W tych słowackich kotłach moim zdaniem wadą jest boczna wyczystka a ja już mam swoje lata.

Zacznę od tego, że według stronki https://cieplo.app/start to tak na styk potrzebuję kociołek max 6kW i przepłacanie za dużo większy jest bez sensu, tym bardziej że jest jednak problem w wysokością komina, a im większej mocy kocioł tym więcej powietrza będzie potrzebował. Obcinanie mocy może się wiązać z zasyfianiem wymiennika i tu faktycznie to czyszczenie mogło by sprawiać nie małe problemy. Przy właściwym spalaniu niektórzy czyszczą dosłownie dwa razy w sezonie, myślę że raz w miesiącu wystarczy.

Vigas - wentylator nadmuchowy być może i jest OK, ale tu będzie podobnie jak w kotłach zasypowych starego typu czyli dym w kotłowni przy rozpalaniu/dokładaniu.Drzwiczki nigdy nie są na tyle szczelne(po czasie) aby nawet bez dokładania przy zwykłej pracy nie było czuć dymu lub nawet kondensatu z komory zasypowej. Według mnie wentylator wyciągowy da sporo komfortu, niestety nie są tanie.

Ferroli cgf 32 - za duża moc(niski komin) + cena niestety idzie mocno w górę

Lignum NG - polana do 50cm. A tak właściwie to jakoś słabo go sprzedają w PL bo nie znalazłem w żadnym sklepie. Na stronie domusa w pliku cena wysoka.

Edytowane przez siux
Opublikowano
44 minuty temu, arti61 napisał(a):

Nie wiem skąd wziąłeś te dane, że cgf 22 jest na krótkie polana. W tabelce jest że nawet 16 kW ma długą komorę na 50 cm.

Ja potrzebuję minimum 52 cm, takie mam pocięte.