Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana pieca na pompę ciepła EHS Samsung MONO- kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Z węglem odwala się co się odwala, paliłem po 4 tony w sezonie i jak mam zapłacić za to 12k PLN to aż mnie skręca 🙂

Stąd postanowiłem wykorzystać dopłaty i ulgi i pójść w pompę ciepła, 8kW mono Samsunga, dom 120 m, grzana też pralnia w piwnicy i schody, łącznie jakieś 140m, na dole full podłogówka (dziękuję @sambor za pomoc w rozkminie jak podłączyć 🙂 temat sprzed roku, przepięknie się spisała moja podłoga), na górze full grzejniki, cztery w sypialniach, jeden w łazience), jak wyżej wspomniałem spalałem 4k kg najtańszego groszku więc kW z tego szacuję na 17 000 (4000 x 5kw x 85%), w tym roku wjeżdża też 15 grafit na ściany i ostatnie trzyszybowe okna więc zapotrzebowanie powinno spaść solidnie,

Instalację już mam w głowie, taka jak w załączniku, niemniej bufor będzie dużą jednostką- 250 L, ze względu na dwa układy, spięty tak samo z PC po zaworze 2D, z bufora wyjście na podłogówkę i grzejniki.

I tu moje pytania:

1) Posiadam 300L zasobnik CWU Biawara z wężownicą 1.4m2, pompa zdoła to nabić czy konieczna jest wymiana na coś z co najmniej 2.4m2?

2) Nie wiem do końca jak taka pompa się zachowuje ale czy powinna ona nabijać bufor wg krzywej grzewczej pod parametr grzejnikowy? Odbiór na podłogówkę byłby niżej, z zaworem 3D na oddzielnej krzywej grzewczej, byłoby pół godzinki w buforze na defrost

3) Czy jest w ogóle taka opcja by pompy pracowały dla więcej niż jednej krzywej? Oraz jeśli tak zrobię jak opisałem, czy nabijanie CWU nie będzie wtedy problematyczne? Zakładam, że pompa będzie sobie modulować moc po zadaną a nie dobijać stałym, wyższym parametrem do określonej temperatury by zachować sprawność?

4) Jeśli bufor ma być nabijany stałym parametrem, czy jest możliwe podłączenie pod sterownik dwóch zaworów 3D czy konieczny będzie oddzielny sterownik?

5) Grzałki- czy mogę do pompy podpiąć sterowanie dwoma grzałkami- BUFOR i CWU? Jeśli tak, czy działają one na zasadzie- pompa wyczuwa, że temp. rośnie za wolno - odpala grzałkę? Czy trzeba ręcznie przy nich gmerać?

Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi,

Spokojnego wieczoru,

PK

image.jpeg.b1cad3816e84457304a2912d7ba5b6b3.thumb.jpeg.e598a81c3744844950b387d987aed5f2.jpeg

• 1 miesiąc temu...