grzegorzp4 Opublikowano 17 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów stosował do pieca z podajnikiem Stalmark Eko Pionier 29kW opał z kopalni KWK Marcel???. Dokładnie chodzi mi o groszek Marcel o kaloryczności 30-33 MJ/kg i ziarnistości 8-31mm ze sklepu PGG. Wg serwisanta pieca max ziarnistość w/w pieca to 32 mm - czy groszek z Marcela nie będzie "strzelał" podczas pracy ślimaka a tym samym nie spowoduje to jego uszkodzenia? Wcześniej opalałem groszkiem Karlik z kopalni Piast-Ziemowit i nie było z nim problemów (ziarnistość karlika to 6-25mm). Natomiast jest problem aktualnie z zakupem karlika i udało mi się wylicytować opał z Marcela Czy ktoś palił w w/w piecu groszkiem z Marcela? Z góry dzięki za informacje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelll Opublikowano 17 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Tutaj masz trochę informacji o tym groszku https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/40205-groszek-z-kwk-marcel-zamiast-ekogroszku/#comment-623045 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp4 Opublikowano 18 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Ok czyli jednak nie za bardzo... Najgorsze że opał już zamówiony. Może ktoś jeszcze się wypowie jak się ten groszek spala w piecach z podajnikiem żmijkowym/retorcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 18 Maja 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Będzie się fatalnie spiekał na retorcie, śmierdział siarką i zawali wymiennik sadzą. Ciągłd palenie na niskiej mocy i oszczędny dobór powietrza raczej nie wystarczy, a wtedy zostaje mieszanie z czymś niespiekającym. Raczej zawsze przerzuci koksiki do popiołu, czasem może to być nawet 1/3 węgla, więc żal wyrzucić i będziesz w tym grzebać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelll Opublikowano 18 Maja 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Przygotuj sobie sito, takie z oczkami na 1cm. Kilka lat temu całą zimę przesiewałem cały popiół, niedopaly z powrotem do zasobnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp4 Opublikowano 20 Maja 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 A jakbym ten opał z Marcela wymieszał z opałem Karlik z KWK Piast Ziemowit??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.