Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cyrkulacja CWU - Rozdzielacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pod postem wkleiłem fotkę cyrkulacji. Niestety mimo włączania pompy na 3 biegu jakby nie pcha wody.  Pompa jest usytuowana nad zasobnikiem. Do rozdzielacza podłączone są rurki odbiorów jeszcze nie użytkowanych. Jak widać na fotce z prawej strony rozdzielacz jest zasilany, a po jego lewej stronie jest podłączona cyrkulacja. Czy takie podłączenie cyrkulacji ,,przez" belkę rozdzielacza jest prawidłowe, czy należy to zmienić i zrobić cyrkulację do zasilania rozdzielacza. Zawór zwrotny  działa prawidłowo, pompa słychać że ,,mieli" wodę, a rury na pewno są drożne. Niestety cyrkulacja nie działa. Może jest to zapowietrzone ......? - wydaje mi się, że odpowietrzałem, ale jednak coś jest nie tak. 

IMG_20220429_163029.thumb.jpg.a32ece4b8d4398f4ad67455fe0144321.jpg

Opublikowano

Pytanie zasadnicze: czy ten kto to robił miał pojęcie co czyni?
W jakiej odległości od rozdzielacza są ujścia wody?

Pstryknij fotkę pompy przy CWU i żeby było widać wszystkie przyłącza.

Opublikowano
  • Autor

Witam, 

Obecnie fotka tylko taka jak widać. Od zasobnika do rozdzielacza jakieś 8- 9 m. Odbiory od rozdzielacza około  1,5 m / 2,5 m / 4 m / 4,5 m. Używany tylko był ten 4,5 m. Reszta zakorkowana z możliwością obecności w rurach powietrza. Czy ktoś miał pojęcie jak to robił - dobre pytanie ( gdzie jest pojęcie, a gdzie się kończy ...... ) Miałem b. dobrego Mentora z forum, ale pewne szczegóły musiałem sam rozwiązać. Zrobiłem tak jak na fotce, nie koniecznie będąc pewnym, czy będzie OK.  PozdrawiamIMG_20220430_191654.thumb.jpg.65cba8297ad58cb15f180683c1f74404.jpg

Opublikowano

Chodziło mi o to, że bez sensu jest cyrkulacja na 2/3 drogi do punktu poboru ciepłej wody. W tej sytuacji też będziesz musiał chwilę czekać na ciepłą wodę.
Widzę też, że mało tej otuliny na rurach. Straty będą dość spore bo ściany będą dosłownie wysysać ciepło z rur.

Z drugiego zdjęcia mało co widać.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Otuliny w okolicy zasobnika  jest ,,zero". To jest ,,robota" do wykonania na spokojnie jak zamieszkam ( w tym miesiącu - ,,chyba" ). Wracam do sedna pytania - czy podłączenie rurki do cyrkulacji  wykonane w ten sposób przy rozdzielaczu jest prawidłowe. Pzdr.

Opublikowano

W nitce od cwu często może być powietrze. Pompa nie powinna być w najwyższym punkcie bo może się zapowietrzać.

Dobrze by było jakby pod sam koniec cyrkulacji znajdował się zawór a przed nim jakiś upust dzięki któremu można by całą cyrkulacje odpowietrzyć.

Na chwilę obecną za pompą za zaworem zwrotnym jak zgromadzi się powietrze to ciężko będzie je przegonić

Opublikowano
  • Autor

Czy takie podłączenie rurki cyrkulacji do rozdzielacza jest prawidłowe ?????

Odnośnie powietrza, to dam trójnik nad samym zasobnikiem i zastosuje odpowietrznik z atestem do wody uzytkowej

Opublikowano
Godzinę temu, kult5 napisał:

Na chwilę obecną za pompą za zaworem zwrotnym jak zgromadzi się powietrze to ciężko będzie je przegonić

I nie przegonisz tego powietrze, trzeba ręcznie przez rozkręcenie śrubunka pompy spuścić wodę i powietrze i rury cyrkulacji.

Jak masz dłuższe odcinki poziome to innej rady na powietrze w cyrkulacji CWU nie ma.

Są tacy co dają na trójniku kranik do tego celu z wężykiem do wiadra i raz na kilka miesięcy spuszczają powietrze z wodą.

Jak ktoś słyszał o takim "YETI" jak legionella to powinien wiedzieć, że w nieczynnej rurze cyrkulacji takie YETI można najszybciej upolować.

Opublikowano
2 godziny temu, dimek napisał:

Czy takie podłączenie rurki cyrkulacji do rozdzielacza jest prawidłowe ?????

Odnośnie powietrza, to dam trójnik nad samym zasobnikiem i zastosuje odpowietrznik z atestem do wody uzytkowej

Odpowiem z rozwinięciem.
Podłączenie rozdzielacza nie wyklucza ani nie utrudnia działaniu cyrkulacji. A czy takie cyrkulowanie wody tylko do rozdzielacza jest prawidłowe/zasadne/zgodne ze sztuką - moim zdaniem nie. Dlaczego? Odpowiedzi udzieliłem w poście #4.

Daj jeszcze odpowietrznik przy rozdzielaczu.

Opublikowano
  • Autor

... 

Dziękuje, tyle wystarczy. Pzdr

Edytowane przez dimek
Bład