phelpskamil Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Cześć, Przechodząc do sedna - w domu rodzinnym planujemy wymianę kotła, przy tym również chcemy wymienić całą instalację na podłogówkę, ale z racji na koszty na razie chcemy wykonać ogrzewanie podłogowe na parterze, a na piętrze pozostawić jeszcze w tym roku kaloryfery. W przyszłym tygodniu umówiliśmy się na oględziny z właścicielem jednej z firm i chciałbym się Was poradzić czy jest możliwość zrobienia tego w taki sposób jak opisałem wyżej, a nie chce żeby gościu wcisnął mi kit a potem będę żałował. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Witaj na Forum Można tak zrobić. Jaki ma być przyszły kocioł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Jeśli chodzi o przyszły kocioł to prawdopodobnie padnie na jakiś ekogroszek lub węgiel, gdyż pelet/gaz to już jest mega drożyzna, pompa odpada bo dom nieocieplony i pójdziemy z torbami, a mamy transport i możemy sobie węgiel zorganizować w normalnej cenie. Wydaje mi się że w obecnych czasach to najrozsądniejsza opcja, choć nie jesteśmy do niej przekonani w 100%. W jaki sposób to wszystko wykonać? Bo na górze mamy kaloryfery żeliwne, które potrzebują dosyć wysokiej temperatury żeby nagrzać, a wiadomo podłogówka ma dużo niższą temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zrób na zaw 4-D z dodatkowym obiegiem na podłogę i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Dzięki bardzo za odpowiedź! Rozumiem jak to działa, natomiast mam pytanie - dlaczego dwa zawory zwrotne przy kaloryferze i powrocie z kaloryferów mają inny symbol niż zawory zwrotne w powrocie do kotła i w zasilaniu CWU? A jeśli bym chciał mieć różne temperatury na OP np w łazience nieco cieplej to czy mógłbym to wykonać w taki sposób? - przerobiłem troszkę Twój rysunek. Chyba, że jest jakieś inne lepsze rozwiązanie. Kurcze chyba walnąłem babola - czy każdy osobny obieg OP nie powinien mieć swojej pompki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Walnełeś i to wielkiego babola, nie potrzeba dwóch pomp do podłogówki. Ponadto pompa musi być między zaw 3-D mieszającym a odbiorami a nie przed zaw 3-D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Na szybko rysowałem to w pracy i to dlatego, ale po chwili zrozumiałem... W takim razie jak powinien wyglądać układ, dla dwóch podłogówek o różnych temperaturach? Gdzie powinna znajdować się pompka? Wielkie dzięki za pomoc! 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2022 #8 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Schemat powinien tak wyglądać , tylko musisz znaleźć sterownik kotła, który jednocześnie obsłuży 2 mieszacze (2x zaw 3D) i ew trzeci mieszacz - czyli zaw 4-D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vps1 Opublikowano 14 Maja 2022 #9 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Jest lepsze rozwiązanie niż zawór 4-D. Zdjęcie kolegi sambor z postu w 2019r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 14 Maja 2022 #10 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Ten schemat jest w przypadku instalacji kotla na węgiel zbędnym obciążeniem kieszeni. Przy węglu wystarczy zaw 4-D, natomiast przy kotle DS na drewno lub kotle na pellet taki schemat jest jak najbardziej wskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vps1 Opublikowano 15 Maja 2022 #11 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Ja mam inne zdanie w tym temacie. Rozwiązanie oparte na sprzęgle i dwa niezależne obwody grzewcze są bardziej uniwersalne. Może podłączyć zwykłą węglówkę, ekogroszek, pelet lub w przyszłości kocioł gazowy lub pompę ciepła. Nie ma się co ograniczać. Tanie rozwiązania jak pokazuje życie są za drogie. Decyzję musi podjąć inwestor. Przykład klient ma dom 20 letni o pow 410m2. wtedy standardem był styropian grubości ok.10cm klient dał 25cm. Zapewne wielu pukało się w czoło, że przepłacił. Na dzień dzisiejszy wychodzi, że miał rację i może sobie pozwolić na wymianę kotła olejowego na pompę ciepła przy zapotrzebowaniu budynku 14,5kW (35W/m2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Maja 2022 #12 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Godzinę temu, vps1 napisał: zapotrzebowaniu budynku 14,5kW (35W/m2). Ten styropian (25cm) musiał być słaby - u mnie jest "tylko" 15cm a zapotrzebowanie ok 30-32W/m2. Mierzone ciepłomierzem - to wynik z 10 lat pomiarów, a nie jednorazowy wyskok. Dobrze dobrany zaw 4-D i prawidłowo wykonany układ grzewczy są nie gorsze niż sprzęgło +zaw 3-D ochrony powrotu, a na pewno sporo tańsze - praktycznie około 2x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 15 Maja 2022 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 W dniu 29.04.2022 o 12:22, sambor napisał: Schemat powinien tak wyglądać , tylko musisz znaleźć sterownik kotła, który jednocześnie obsłuży 2 mieszacze (2x zaw 3D) i ew trzeci mieszacz - czyli zaw 4-D. Siemanko, sorki że dopiero teraz ale chory byłem dwa tygodnie... Dzięki za podesłane rozwiązanie, natomiast zastanawiam się czy w przypadku kiedy przykładowo będziemy chcieli mieć w każdym pokoju inną temperaturę to musimy w każdym pokoju robić osobny obieg z pompą jak w powyższym schemacie, czy wystarczy zastosować schemat, który przedstawiłeś wcześniej z jedną pompą dla podłogówki i wykorzystać termostaty? Jest taka opcja wg? Bo teraz w nowych domach np. u mojej Szwagierki mają opcje ustawienia temperatury w każdym pokoju i stosowanie 10 osobnych obiegów z oddzielnymi pompami wydaje mi się drogą opcją. Z góry dzięki! 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Maja 2022 #14 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Jak chcesz 2-3 C różnicy to wyregulujesz je przepływami w pętlach , więcej to już trzeba kombinować, ale na pewno nie osobna pompa dla każdej pętli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 15 Maja 2022 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 A te wyregulowanie 2-3 stopnie odbywa się poprzez jakieś termostaty tak? A jeśli można spytać to fachowo w jaki sposób realizują to w tych nowych domach? Też taką metodą czy kombinują, ale co oznacza kombinują? 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Maja 2022 #16 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 4 godziny temu, phelpskamil napisał: A te wyregulowanie 2-3 stopnie odbywa się poprzez jakieś termostaty tak? NIE! termostaty są zbędne. W nowych domach się po prostu liczy zapotrzebowanie na ciepło, a następnie przepływy i rozstawy rur co pozwoli na regulację temp w pomieszczeniach - inna temp jest dla łazienki a inna dla garażu czy wiatrołapu a temp zasilania jest taka sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelpskamil Opublikowano 15 Maja 2022 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Rozumiem, rozumiem. Gość który był u nas na oględzinach powiedział, ze w łazience da się więcej rurek i kaloryfer ścienny. Ale chodzi mi o to jak fizycznie odbywa się ta regulacja, jeśli chcesz np w danym koemencie mieć zimniej w danym pomieszczeniu. Ustawienie przepływu na zaworze 3D czy jakiś inny sposób? Czy konieczna jest ingerencja w sterownik na kotle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Maja 2022 #18 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Na każdej pętli masz regulator przepływu tzw rotametr i nim ustawiasz przepływ w danej pętli. A co za tym idzie temp w danym pomieszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.