PeKa86 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Drodzy, serwis Ferroli jaki jest wiadomo. Wywalilo mi dziś bezpiecznik od zasilania. Wymieniłem. Po podaniu zasilania na kocioł od razu grzeje się zapalarka i nie przestaje. Zanim wymienię PCB chcę wymienić zapalarkę. Pytanie na jaką? Wystarczy ją wyjąć z kotła czy ma tam wewnątrz jakieś zabezpieczenie? Edit: grzałka wyjęta. Wygląda bardzo źle, izolacja popękana i ewidentne zwarcie. Pytanie jaką grzałkę włożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKa86 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor #2 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Proszę o przemiesienie do działu z kotłami pelletowymi, przez pomyłkę wrzuciłem do ogólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snurq Opublikowano 11 Kwietnia 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Do wymiany triak BTA208-800B - zwarty na wyjściu, klasyka gatunku tych kociołków. tutaj jest grzałka oryginał z tego co widze https://einstel.pl/pl/p/Zarnik-do-kotla-Ferroli-BIOPELLET-PRO%2C-PREMIUM%2C-SALERNO-elektroda-zarowa-33333460/1787 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKa86 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Jak rozumiem uszkodzona grzałka doprowadziła do częściowego uszkodzenia PCB? Nie ma żadnego zabezpieczenia? Przecież grzałki lubią się skończyć, więc każda awaria grzałki to uwalenie triak’a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snurq Opublikowano 11 Kwietnia 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Albo i odwrotnie, zwarcie triaka powoduje przepalenie grzałki. Przy mnie to uszkodzenie nie wystąpiło, widziałem tylko skutki 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeKa86 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Ja widziałem grzałkę. Po serwisie (udało się ogarnąć temat) wrzucę zdjęcie. Zwarcie na grzałce jest ewidentne, natomiast kocioł chce ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.