Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie Odnośnie Nadmuchu I Jego Konsekwencji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna użytkuję kocioł SAS UWT36 (powierzchnia ogrzewana ok 300m2).

Oczywiście zacząłem przeglądać wszelakie fora dotyczące ogrzewania. I stąd też bierze się moje pierwsze spostrzeżenie i pytanie.

Otóż zauważyłem u siebie następującą sytuację - w momencie przedmuchu kotła załączają się wentylatory i sobie dmuchają. Temperatura w kotle wzrasta powyżej zadanej. Co najgorsze, po zatrzymaniu się dmuchaw temperatura w kotle nadal wzrasta - nawet do 20 stopni powyżej temperatury zadanej. Wiem z forum, że po wyłączeniu się dmuchaw temperatura nie powinna dalej rosnąć. Proszę o wskazówki co z taką sytuacją począć.

Opublikowano

Witam

Może piec ciągnie sobie powietrze poprzez wentylator. Powinna być zamontowana na wylocie powietrza taka regulowana klapka. Może jej nie masz lub się nie domyka bo jest źle wyregulowana musisz to sprawdzić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wiem z forum, że po wyłączeniu się dmuchaw temperatura nie powinna dalej rosnąć. Proszę o wskazówki co z taką sytuacją począć.

Może nie w takim stopniu jak piszesz (20 stopni), ale rosnąć będzie zawsze. W kotle jest żar, który do pewnego momentu po wyłączeniu dmuchawy będzie dogrzewał wodę.

Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze Marcin, poza tym warto ustawić małą histerezę pieca , niestety bezwładność temperaturowa powoduje wahania temperatury. Rozwiązaniem przy większych piecach może być stałe utrzymywanie odpowiedniej ilości żaru odpowiednio do zapotrzebowania. W przeciwnym wypadku piec pracuje na zasadzie 0 1 czyli nie ma mowy o stałej temperaturze. U mne skoki od 53-67 to normalna sprawa , dzięki podłączeniu zaworu 4D na samym CO skoki są dużo mniejsze np 36-38C. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Otóż klapki na wentylatorach są zamontowane i domykają się. Moim zadaniem w tej kwestii wszystko gra. Kolejne moje spostrzeżenie związane jest z trybem pracy. Monter pieca ustawił tryb pracy na priorytet CWU. Przy tym trybie, po spadku temperatury CWU programator wyłącza pompę CO, włącza pompę CWU oraz wentylatory i dmucha tyle, aż temperatura CWU osiągnie wartość zadaną. Problem polega na tym, że jeżeli wcześniej nastąpiło załączenie wentylatorów w celu uregulowania temperatury kotła (CO), a zaraz po tym, włączały się dmuchawy by podgrzać wodę w bojlerze (CWU), to dochodziło do zagotowania wody w kotle. Może to jest kwestia instalacji ??

Przełączyłem tryb pracy na pompy równoległe, i teraz podgrzewanie wody w bojlerze następuje tylko poprzez załączanie się pompy (CWU), nie są załączane nadmuchy. Woda w kotle się nie zagotowuje, ale z drugiej strony podgrzewanie wody w bojlerze trwa dłużej.

Może macie jakieś pomysły co z tym fantem począć.

Opublikowano

Witaj

Opiszę Ci działanie mojego sterownika. Mam ustawiony priorytet CWU. Temp. na piecu musi być o 10st większa niż zadana temp. CWU. W momencie spadku temp. w bojlerze poniżej minimalnej sterownik sprawdza temp. w piecu; jeśli ta jest o wspomniane 10st większa niż zadana temp.CWU piec pozostaje w stanie NADZÓR, wyłącza pompę CO i załącza CWU. Jeśli w trakcie pracy pompy CWU temp. w piecu spadnie poniżej zadenej temp.CWU+10st. piec przechodzi w stan PRACA. W stanie grzania CWU sterownik odbiera mi możliwość zmiany temp. zadanej w piecu. Jeśli miałbym ustawioną temp. w bojlerze na 45st a piec na 50 to normalnie piec trzymałby temp 50 ale w trakcie grzania CWU automatycznie podniósłby ją sobie do 55st. Poczytaj instrukcję sterownika - możliwe, że też masz możliwość takiego ustawienia.