Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podepnę się pod temat - mam zamiar niedługo założyć klimę w domu - mam rekuperację czy jest sens wpinać się w nawiew i szukać jakiegoś wymiennika z jednostką czy założyć zwykły klimatyzator gdzieś po środku domu? Dom parterowy na razie ale dłubię żeby zrobić duży pokój i łazienkę na górze.

Jak uważacie?

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Rekuperacja to inne prędkości nawiewu, więc musiałbym montować klapy zwrotne na rurach od i do reku.

Do tego dojdzie hałas spowodowany duża prędkością powietrza które będzie się rozprężać przy anemostatach.

Mam zrobioną klimatyzację razem z reku, ale pcham w to powietrze nie mocniej  niż 450m3/h, to zdecydowanie za mało na skuteczne chłodzenie przy odsłoniętych oknach.

Opublikowano

Może i masz rację żeby chłodzić od południa gdzie mam najgorętsze pomieszczenia a rekuperacja przy okazji powinna trochę podkraść tam powietrza i może ochłodzi pozostałe pomieszczenia z tyłu domu.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli twój dom nie jest energooszczędny i nie masz rolet zewnętrznych, to 500m3/h to bardzo mało powietrza, nie wystarczy na schłodzenie domu.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Dom jest energooszczędny tylko mam wielkie okno od południa, od wschodu i zachodu w jednym pomieszczeniu kuchnia- salon. W zimę i okres wiosenny spoko bo ogrzewanie włączone praktycznie tylko na tyłach domu. Na gaz też nie narzekam bo cały rok za mniej niż 2tyś zł z cwu to mi pasuje.

Mimo żaluzji w lato za dużo się nagrzewa więc myślę jak tu schłodzić, drzewa już posadzone ale zanim urosną i zasłonią liśćmi od południa potrzeba jeszcze z 4lata.

Edytowane przez szakallo