Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, palę w okresach przejściowych drewnem, a w zimę węglem i moje pytanie -   czy patrząc na obecną sytuację gdzie 1t węgla z wesołej jest za 1400zł, a 1m nasypowy buka łupanego jest za 220zł, to czy nie lepiej będzie mi kupić w tym roku np 20 metrów nasypowych drewna zamiast jak do tej pory 10metrów i 1t węgla zamiast 2 ton? Próbuję odnaleźć informacje w internecie nt. ilu metrom sześciennym drewna odpowiada 1 tona węgla 28-29 Mj/kg i nie mogę odnaleźć jednoznacznych odpowiedzi

Opublikowano

Po co szukać w Google, jak można zapytać na forum 🤣

Opublikowano

dobrze, dziękuję za pomoc w szukaniu, a teraz czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy na obecną chwilę z cenami przedstawionymi w pierwszym poście bardziej opłaca się palić węglem czy drewnem, i czy to są różnice w wielkości typu 100zł na miesiąc czy moze 500

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, norek2045 napisał:

a 1m nasypowy buka łupanego jest za 220zł

3 godziny temu, norek2045 napisał:

nt. ilu metrom sześciennym drewna odpowiada 1 tona węgla

Witam

Szanowny kolego. Musisz rozróżnić metr przestrzenny nasypowy a metr sześcienny.... jak Tobie cwaniaki "dobrze" nasypią to będzie połowa 🙂 metra sześciennego... myślę że się dużo nie mylę. Druga rzecz zależy w czym palisz, jeśli nie jest to kocioł przystosowany do drewna to połowę energii a nawet więcej możesz puścić w komin...a jeśli do tego wilgotne to porażka.

Odnośnie drewna to chyba najtańsze palenie... po za oponami:)

Pozdrawiam YARO

Edytowane przez YaroXylen
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@norek2045 Jest jeszcze metr przestrzenny układany (nie nasypowy) - taki u leśniczego, bo przestrzenny nasypowy to ok 50% wagi metra sześciennego i to bez żadnego cwaniactwa. Na kWh ma wpływ waga drewna, a nie objętość. 

W przypadku drewna kupowanego to warto sobie policzyć ile z tego wyjdzie kWh? Cenę 1kWh? I jak często trzeba dokładać? - w zależności od rodzaju drewna.

IMG_20220213_120040.jpg.0fd9670b2afe70470c00278fcd1c0854.jpg

W tabelce jest Metr przestrzenny ( taki od leśniczego) = ok 0,65 metra sześciennego i całkiem inna jest waga/kaloryczność/cena 1 kWh i częstotliwość dokładania. 

Dlatego węgiel jest wygodniejszy, ale zależy po ile? i jakie mamy drewno? ( po ile 1kWh/zł??). 

Przykładowo Metr przestrzenny nasypowy buka to ok 325 kg, więc 220zł : 325 kg = 0,67zł/kg : 3,8kWh = 0,17 zł/kWh ( bez uwzględnienia sprawności kotła) 

Węgiel Wesoła po 1400zl/tona = 1,4zł/kg : 8 kWh = 0,17 zł/kWh ( bez uwzględnienia sprawności kotła).

Co się opłaca? Wybór należy do Ciebie. Ja bym wybrał węgiel, bo wygodniejszy i nie trzeba tak często dokładać jak drewno i mniej z nim roboty.

Trochę inaczej przedstawia się sytuacja jak będą odpady drewniane np. po 60-80zł/ metr nasypowy zamiast buka po 220zł/metr nasypowy, jeśli waga drewna jest taka sama. 

1 metr nasypowy buka po 220zł to 325kg x 3,8 kWh = 1235 kWh 

a tona Wesołej 1000kg x 8kWh = 8000kWh ,

więc 8000: 1235 = 6,4 czyli tyle metrów nasypowych buka odpowiada tonie węgla. 6,4 metrów nasypowych buka kosztuje tyle samo co tona węgla po 1400zł/tona

Edytowane przez Piecuch19
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Żeby trochę przyoszczędzić w dłuższej perspektywie na drewnie i robocie oraz $$ zawsze można "zainstalować" piec akumulacyjny na drewno zamiast kominka.

Paląc drugi sezon w Kuzniecowie ogrzewam ok 70 m2 parteru. Jednorazowy ładunek to 12-14 kg sosny/olchy (czasami niewielka ilość jesiona). Pali się dokładnie 2h do żaru. Potem grzeje 24-40 h w zależności od pogody. Nie przegrzewa pomieszczeń. W grudniu i styczniu paliłem tylko sosną,jakieś 12 kg, mniej kaloryczna, nie wypalała mi do końca sadzy w piekarniku,ale piec grzał normalnie (mierzę temperatury na piecu pirometrem). Po dodaniu olchy i 2 kawałków jesiona (pół ładunku sosny,pół olchy) piekarnik pięknie wypalony, temperatury na cegle kilka stopni wyższe. W zeszłym roku paliłem olchą i wiązem,piekarnik także dobrze wypalony na biało.

Z sosną to taki eksperyment,który dowiódł,że akurat w moim piecu nie za bardzo mogę palić samą sosną,jeśli chce mieć dobrze wypalony piekarnik. Najlepiej wymieszać go z mniej smolnym paliwem. W następnym roku będę palił dębem i olchą pół na pół, zobaczę więc jak się zachowuje na mocniejszym paliwie. Do dnia dzisiejszego spaliłem ok 1150 kg drewna ( w tym ok 900 kg sosny). Zapotrzebowanie parteru 70 m2 wg ciepło właściwe ok 5000 kwh.  Przy sprawności pieca ok 80% daje to mniej wiecej 1500 kg drewna,czyli 3-4 mp układanego (w zależności czy to sosna, czy olcha).  Przy okazji piec ogrzewa niejako pierwsze piętro poprzez nieocieplony strop,podbijając tam temperaturę o 1-2 stopnie,a więc też jakiś zysk dodatkowy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Panstan bardzo mi się podoba Twój piec, ale do niego konieczna jest otwarta kubatura domu by to fajnie funkcjonowało. Trzeba go przewidzieć na etapie budowy, ale obecnie to chyba najtańsze źródło ogrzewania - taki nowoczesny kaflak z dużą masą - buforem, a i upiec coś można.

Co do spalania sosny to spróbuj spalać ją w grubszej granulacji z twardym drewnem ( 2 x grubsze kawałki sosny niż np. dębu czy olchy) i wtedy powinna się lepiej spalać, bo sosna szybciej i intensywniej gazuje, a grubsza będzie wolniej gazować i mniej smolić ( spróbuj). Ewentualnie przy samej sośnie mniej powietrza pierwotnego, a więcej wtórnego i też się dobrze spali. Sosna ma dużo większą moc od liściastego, więc ustawienia do spalania muszą być inne. 

Kuzniecow akurat na te zawirowania cen paliw jest OK.

Opublikowano

Sosna to zrzyny, niby te grubsze, ale jednak nieregularne, raczej mniejsze albo płaskie kawałki, ale spróbuje wybrać grube. Próbowałem wiele opcji dostarczenia powietrza, nawet bezrusztowo, z powietrzem wtórnym od góry i szczeliną sprzed drzwiczek. Najlepiej spala jednak z powietrzem z popielnika, ten mieszany ładunek z lekkim białawym dymem na początku intensywnego palenia. Zastanawia mnie też jaki wpływ na spalanie ma dośc duża ilosc kory w sosnowych zrzynach, nie jest to jednak wpływ korzystny moim zdaniem. Generalnie ta sosna wygląda zachęcająco i raczej będe sie starał ją wykorzystywać do mieszania. Ja dysponuję głownie olchą z prywatnego lasu i dębina też sie suszy, a sosna to tylko kupione zrzyny. Cena tychże skoczyła do 70 pln/mp ale to i tak najtańszy opał lokalny.

Opublikowano

Sosna dobra jest do rozpalania bo dużą temperaturę daje i dobrze rozgrzewa komin, palenisko. Jak nie masz grubszej to spróbuj ją kłaść na górę zasypu jak rozpalasz od góry, a jak rozpalasz od dołu to na dół. Chodzi o to by nie mieszać jej z liściastym tylko warstwa sosny i warstwa innego drewna. Kora się najbardziej dymi, a wartość energetyczną ma słabą - lepiej do rozpalania dawać bez kory. Brzoza ma korę energetyczną ( dużo olejków). Każde drewno trochę inaczej się spala, więc nie przemieszane gatunkami i granulacją będzie się paliło lepiej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nieciekawa sytuacja polityczna i energetyczna, ciekawe jak to wpłynie na dalszą promocję gazu i PV (sprawy wygody odkładam na bok) oraz ustawy antysmogowe w obliczu kryzysu energetycznego ( sankcje na  Rosję).

Ja zostaję przy drewnie i węglu, obawiam sie jednak, ze z węglem będzie grubo. Moje spalanie węgla to 2t/rok (temp 20-21*c),ale wielu rodzinom grozi ubóstwo energetyczne.  Miejmy nadzieje, że wszystko sie wyklaruje.

• Zgadzam się 2